Ο καρεκλοκένταυρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας πάτησε τα 75 αλλά αρνείται πεισματικά να αποσυρθεί από το «θεσμικό» ρόλο του την ώρα που οι politically correct Αγγλοι αποφάσισαν (εδώ γελάνε…) να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Από τη στιγμή που το έπραξε και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, το απόλυτο fashion icon ενός lifestyle που καταρρέει μαζί με τον καπιταλισμό, νομίζω ότι είναι ώρα να ταχθούν όλοι στον αγώνα της απομάκρυνσης του δυνάστη που ξεκούτιανε και δεν λέει να πάει σπίτι να παίξει με τα εγγόνια του.

Εδώ και δύο μέρες τα βρετανικά έντυπα έχουν πιαστεί από κάποιες δηλώσεις του Μπλάτερ σε τηλεοπτικά κανάλια με θέμα τον ρατσισμό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει γίνει εδώ και κάποια χρόνια προϊόν πώλησης, αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και βραχιολάκια κατά του ρατσισμού πουλούσαν μέχρι πρότινος κορυφαίες αθλητικές εταιρείες.

Τι είπε ο Μπλάτερ λοιπόν και εξόργισε τους φίλους μας τους Αγγλους; Πρότεινε οι ομοφυλόφιλοι να μην επισκεφθούν το Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μίλησε με απαξίωση για το γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ για τα ρατσιστικά προβλήματα που παρουσιάζονται μεταξύ των ποδοσφαιριστών εντός αγωνιστικού χώρου είπε ότι πρέπει να λύνονται με μια χειραψία μετά το σφύριγμα της λήξης. Και ξαφνικά έπεσαν όλοι να τον φάνε γιατί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα.

Βέβαια, ο Μπλάτερ είναι γνωστό εδώ και κάμποσα χρόνια ότι κρύβεται πίσω από όλη τη διαφθορά της FIFA. Είναι ο βασικός μοχλός, ο καλύτερος υπάλληλος των πολυεθνικών που διαφεντεύουν το ποδόσφαιρο αλλά και την ίδια τη ζωή μας. Υπό την ηγεσία του οι διοργανώσεις και τα παιχνίδια αυξήθηκαν σε τέτοιο μέγεθος που είχαν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Ποτέ δεν αγάπησε πραγματικά το ποδόσφαιρο, αλλά πάντοτε ήταν ευθύς σε αυτά που ήθελε να επιβάλλει δίχως ίχνος ντροπής.

Δεν θα ξεχάσω τις δηλώσεις που έκανε μετά το θάνατο του Μαρκ Βιβιέν Φοέ το 2003 στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ότι πρέπει να μειωθούν τα παιχνίδια γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν είναι υπεράνθρωποι ώστε να αντεπεξέρχονται σε τόσες πολλές υποχρεώσεις. Πέρασε λίγος καιρός μέχρι να μάθουμε ότι οι αγώνες έπρεπε να αυξηθούν για χάρη της τηλεόρασης και φυσικά του στοιχήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι κανένα ποδοσφαιριστή να έχει διαμαρτυρηθεί για τους συνεχόμενους ξαφνικούς θανάτους (εντός και εκτός γηπέδου) συναδέλφων του, που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μάθουμε ποτέ τα πραγματικά αίτια.

Επίσης, δεν άκουσα κανένα ποδοσφαιριστή να εκφράζει έστω τη δυσαρέσκειά του για το «σκλαβοπάζαρο» που αποδείχτηκε ότι γίνεται στο Κατάρ στο βωμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Ανθρωποι που κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο, που τους έχουν κατάσχει τα διαβατήρια, που περιμένουν ακόμη και έξι μήνες για να πληρωθούν μισθούς πείνας, χτίζουν το όνειρο των Αράβων με τα υπερσύγχρονα γήπεδα που θα έχουν και κλιματισμό.

Στη Βραζιλία, όπου η φτώχεια είναι τρομακτική, οι εργάτες για την κατασκευή των γηπέδων και των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 έκαναν συνεχείς απεργίες για να εξασφαλίσουν άδεια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ απαίτησαν και κατέκτησαν τελικά δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Περιττό να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν δόντια (όποιος γνωρίζει την ιστορία του Ριβάλντο, αντιλαμβάνεται την κατάσταση).

Σε καμία από όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν άκουσα και δεν είδα (και ούτε πρόκειται να δω και να ακούσω…) έναν ποδοσφαιριστή να αντιδρά. Έναν Μπέκαμ να γίνεται έξαλλος με τα «σκλαβοπάζαρα» που στήνονται σε όλο τον πλανήτη, προκειμένου να βγει μετά ο ίδιος να διαφημίσει με την αφεντομουτσουνάρα του καμιά εικοσαριά εταιρείες με τις οποίες έχει συμβόλαιο.

Οι ποδοσφαιριστές -με ελάχιστες εξαιρέσεις- ήταν και παραμένουν οι μεγαλύτεροι υποκριτές και συμφεροντολόγοι. Τώρα που το σύστημα αποφάσισε ότι ο Μπλάτερ είναι περιττός βγαίνουν και τον κατηγορούν ως ρατσιστή. Λες και χρειαζόταν να φτάσει στα 75 για να διαπιστώσουν ποιος πραγματικά είναι και πόση σχέση έχει με το αντικείμενο.

Βέβαια, όταν μπαίνει μπροστά το χρήμα, η υποκρισία περισσεύει. Αδυνατώ να ξεχάσω την ειλικρίνεια του Στέλιου Γιαννακόπουλου πριν από τρία χρόνια, όταν σε μια συνέντευξη μού είπε ότι τα παιδιά του θα ήθελε να ασχοληθούν απλά με τον αθλητισμό και όχι επαγγελματικά.

Όπως δεν λησμονώ την απάντηση του Ακη Ζήκου, όταν ήταν παίκτης της Μονακό, για το αν νιώθει ενοχές που ο ίδιος βγάζει τόσα πολλά χρήματα ενώ την ίδια στιγμή σε διάφορα μέρη του πλανήτη υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. «Ο,τι κέρδισα, το κατάφερα με την αξία μου» μού είχε πει. «Εδώ ο Τάιγκερ Γουντς βγάζει τα περισσότερα χρήματα παίζοντας γκολφ. Και του κουβαλάνε και τα μπαστούνια…».

Πηγή: Sentragoal.gr