Κι αν δεν μπορούσε, να έπαιρνε το σημαιάκι για να κάνει τον βοηθό ο τέταρτος διαιτητής. Και γιατί να μη βάλουνε και πέμπτο διαιτητή, θα πρόσθετα εγώ. Οπως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, που ο βαθμός δυσκολίας είναι αυξημένος, η UEFA βάζει έξι διαιτητές, στο ελληνικό πρωτάθλημα να είναι πέντε. Τρεις μέσα στο γήπεδο και δύο αναπληρωματικοί.

Να παίρνει τη θέση όποιου τραυματίζεται και τον τρέχουνε στο νοσοκομείο ο αναπληρωματικός. Οπως γίνεται και με τους ποδοσφαιριστές. Τι παραπάνω δηλαδή έχουν οι διαιτητές; Κι αν τραυματιστεί κι ο άλλος βοηθός, να παίρνει τη θέση του ο επόμενος αναπληρωματικός. Μιλάμε, βέβαια, για πραγματικούς τραυματισμούς: άνοιγμα κεφαλιού, σπάσιμο πλευρού, κάταγμα σε πόδι ή σε χέρι. Οχι σαν κι αυτόν της Κουρομπύλια που δεν είχε τίποτα.

Η απόφαση, λοιπόν, της Πειθαρχικής Επιτροπής είναι μνημείο αίσχους και ντροπής. Για ποιο λόγο έβαλε πρόστιμο 55.000 ευρώ στον Αρη; Αφού η βοηθός δεν έχει απολύτως τίποτα. Για ποιο λόγο έβαλε στον Αρη ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής; Επειδή η βοηθός έπεσε από μόνη της κι έκανε την τραυματισμένη παραμύθι-φούρναρης; Κανονικά η βοηθός έπρεπε να τιμωρηθεί. Που έκανε στα ψέματα την τραυματία για να διακοπεί το παιχνίδι. Και σαν διαιτητίνα να την τιμωρήσουνε με αργία και να της βάλουνε και πρόστιμο. Οπως είπε ο Κόντης ο μεγαλοπρεπής, το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα: «Αν δεν μπορούνε οι γυναίκες, να σηκωθούνε να φύγουνε».

Να πάνε στις κουζίνες τους να πλένουνε πιάτα, θα συμπλήρωνα εγώ. Οχι να κάνουνε τις διαιτητίνες και μόλις πέσει απάνω τους ένα άδειο μπουκάλι, όπως λέει ο Αρης, να κάνουνε ότι λιποθυμάνε. Αλλωστε, έχει τεράστια ευθύνη και η ΕΠΟ. Σε κάποια επαγγέλματα υπάρχουν ειδικές στολές. Οι αστυνομικοί έχουνε τις δικές τους. Οπως οι δύτες. Οπως οι μοτοσικλετιστές. Για να προστατεύονται.

Το ίδιο έπρεπε να έχει ήδη κάνει με τους διαιτητές και ειδικότερα με τους βοηθούς η ΕΠΟ. Να τους είχε προμηθεύσει καταρχήν με κράνη. Ακόμα δηλαδή και στο κεφάλι να πέσει κάποιο μπουκάλι ή και πέτρα θα κάνει γκελ και θα εξοστρακιστεί, χωρίς την παραμικρή συνέπεια. Η στολή, το φανελάκι και το παντελονάκι να είναι από ειδικό προστατευτικό καουτσούκ λεπτού στρώματος. Αποτελεσματικού, όμως, να απορροφά τους κραδασμούς σε περίπτωση ρίψης αντικειμένων.

Οπως, λοιπόν, οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί φοράνε τα ρούχα της δουλειάς, έτσι έπρεπε να συμβαίνει και με τους Ελληνες διαιτητές. Αν είναι δυνατόν δηλαδή για ένα μπουκάλι να χαλάει η γιορτή του ποδοσφαίρου στο «Κλ. Βικελίδης». Αυτά συμβαίνουν σε χώρες σαν τη Γερμανία της πατσαβούρας της Μέρκελ (φωτό). Το ελληνικό ποδόσφαιρο και με βάση πλέον τις αποφάσεις της Πειθαρχικής είναι επιπέδου Ζιμπάμπουε και Μαδαγασκάρης. Μόλις πέφτει ξερός ο διαιτητής ή ο βοηθός, να αναλαμβάνει καθήκοντα ο αναπληρωματικός. Αυτά.

Αντί να απολογείται στους εργαζόμενους, τους απειλεί

ΑΥΤΟ που περισσεύει στους πολιτικούς είναι το θράσος. Κι αυτά που απουσιάζουν είναι η ντροπή και το φιλότιμο. Βλέπεις τον Λοβέρδο να μιλάει με τέτοιο ύφος και ένταση στη φωνή λες κι ο μέσος πολίτης του χρωστάει. Λες και κάνει χάρη στον ελληνικό λαό που παριστάνει τον υπουργό. Προκύπτει, λοιπόν, το θέμα με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Τι φωνάζει μετά μανίας ο Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής; «Οποιο ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί, να φύγει. Και να δούμε μετά πώς θα επιζήσει. Δεν πρόκειται να πάρει φράγκο».

Κατακόκκινος από την ένταση και με τις φλέβες στο λαιμό φουσκωμένες, έτοιμες να πεταχτούνε έξω. Οπως ο ηθοποιός παίζει το ρόλο του στη σκηνή, έτσι κι ο πολιτικός στη Βουλή. Και ειδικά ο Λοβέρδος. Πιστός στο δόγμα η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν απολογείται ως όφειλε στους εργαζόμενους. Τους απειλεί. Ποιος έχει, όμως, την ευθύνη που τα ταμεία δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς κρατική επιχορήγηση; Ποιος έφαγε τα αποθεματικά τους;

Οι εργαζόμενοι ή οι διοικήσεις που όριζαν οι υπουργοί σαν τον Λοβέρδο; Οταν τα επιτόκια ήταν πάνω από 20% το χρόνο, ποιος νομοθετούσε οι καταθέσεις του ΙΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος να είναι άτοκες; Ποιος έπαιζε τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο; Ποιος αγόραζε δομημένα ομόλογα; Ποιος κούρεψε τώρα τα ομόλογα του Δημοσίου; Οι εργαζόμενοι; Ή οι Λοβέρδοι και το σινάφι τους;

Ο στόχος και το ζητούμενο ήταν η Κέρκυρα

ΠΟΙΑ νίκη του Αρη στην υπόθεση Κουρομπύλια; Κανένας Αρης δεν κέρδισε τη συνέχεια του ματς από το 42' που διακόπηκε και μετά. Στο ματς αυτό και στην εξέλιξή του δεν παίζουνε μόνο ο Αρης και ο Αστέρας Τρίπολης. Παίζουνε άλλες πέντε ομάδες. Πρώτη και καλύτερη η Κέρκυρα, που αν ο Αρης μηδενιζόταν, θα τον έβρισκε την τελευταία αγωνιστική αδιάφορο στο άδειο «Κλ. Βικελίδης». Οι άλλοι όμως είναι πολύ περισσότεροι. Είναι ο Εργοτέλης του Παπουτσάκη, προέδρου της Super League.

Είναι η Skoda του Πανόπουλου. Είναι ο Λεβαδειακός του Κομπότη, που σβέρκωσε στο ματς με τη Skoda ο Παράσχος. Είναι κι ο Πανιώνιος, έστω κι αν δεν παίζει κανένα ρόλο. Δεν βυζαίνουνε όλοι αυτοί το δάχτυλο. Ούτε ήταν δυνατόν ν' αφήσουνε την υπόθεση στην τύχη τους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οτι ξαφνικά, δηλαδή, αυτοί της Πειθαρχικής Επιτροπής την είδανε για Χριστούγεννα αντί για Πάσχα και κάνανε δώρο στον Αρη να συνεχιστεί το παιχνίδι. Το πώς θα φαγωθεί η Κέρκυρα ήταν ο στόχος και το ζητούμενο. Κι ο Αρης κέρδισε την υπόθεση από σπόντα.

Οπως επήλθε η κάθαρση στο ποδόσφαιρο με τα στημένα, έτσι θα επέλθει και στην πολιτική με την προφυλάκιση Τσοχατζόπουλου. -Observer

Eρώτηση: Μήπως μετά τη σύλληψη Σαχπατζίδη ήρθε η ώρα να τελειώσει το παραμύθι Βρύζα στον ΠΑΟΚ;

Πηγή: Goal