Facebook Pixel Αποτυπώματα Μπόλονι
| 2012-05-26 13:23:00

Αποτυπώματα Μπόλονι

Αποτυπώματα Μπόλονι

Ο φετινός ΠΑΟΚ ήταν πιστό αποτύπωμα του προπονητή του. Αλλοπρόσαλλος. Με φωτεινές και σκοτεινές πλευρές, που προκαλούσαν σύγχυση συναισθημάτων στον κόσμο και αξιοπρόσεκτη αστάθεια στην ομάδα. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
 

Για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα το κεφάλαιο Μπόλονι για τον ΠΑΟΚ είχε κλείσει προ καιρού. Το παρορμητικό στυλ του Ρουμάνου τεχνικού ποτέ δεν άρεσε στον Ζήση Βρύζα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ είναι υπέρ του σαβουάρ βιβρ στο ποδόσφαιρο και θιασώτης των μετρημένων και εξαιρετικά αυστηρών χαρακτήρων.

Τι του αποδίδεται

Στον Μπόλονι αποδίδεται η αδυναμία ελέγχου των αποδυτηρίων, από την άποψη ότι δεν είχε «κερδίσει» με την συμπεριφορά του την πλειοψηφία των παικτών. Πώς κάποιος μπορεί να σταθεί ως προπονητής όταν δεν εμπνέει όλους τους παίκτες;

Του αποδίδεται και η έλλειψη πειθαρχίας στην ομάδα. Πώς όταν ένας παίκτης βλέπει ότι ο προπονητής του είναι επιρρεπής στις αποβολές θα είναι πειθαρχημένος μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο;

Του αποδίδεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τις κατά καιρούς δηλώσεις του για αποχώρηση. Πώς μια διοίκηση θα αισθάνεται ασφαλής όταν ακούει απροειδοποίητα στις συνεντεύξεις Τύπου τις σκέψεις φυγής του προπονητή;

Τα θετικά

Ο απολογισμός της μονοετούς θητείας του Μπόλονι έχει και θετικά και αρνητικά. Στα θετικά αναμφίβολα συγκαταλέγεται η αξιοποίηση και προώθηση για πρώτη φορά τόσων πολλών νέων παικτών, όπως ο Αθανασιάδης, ο Σταφυλίδης, ο Γλύκος, ο Αποστολόπουλος, ο Γιάννου, ο Κατσικάς, ο Παναγιωτούδης και άλλοι.

Στα θετικά του συγκαταλέγεται και η πετυχημένη πορεία στην Ευρώπη με την πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Δεν ήταν βέβαια κάτι πρωτόγνωρο για τον ΠΑΟΚ. Και την προηγούμενη σεζόν επί Μάκη Χάβου ο ΠΑΟΚ πέρασε στους «16» και μάλιστα αποκλείστηκε από τους «8», μόλις 10 λεπτά πριν από την λήξη του αγώνα με την ΤΣΣΚ Μόσχας μετά από καταλογισμό πέναλτι.

Στα θετικά του, τέλος, συγκαταλέγεται ότι κράτησε την ομάδα σε ένα στοιχειώδες επίπεδο αξιοπρέπειας μετά την απώλεια σοκ των Βιερίνια και Κοντρέρας τον χειμώνα.

Τα αρνητικά

Στα αρνητικά του προσμετράτε η παταγώδης αποτυχία στις εγχώριες διοργανώσεις. Ο αποκλεισμός από το κύπελλο στα ημιτελικά και η τελευταία θέση στα πλέι οφ ήταν το αποκορύφωμα.

Στα αρνητικά του προσμετράτε ο εκρηκτικός χαρακτήρας του που άφησε αρκετές φορές την ομάδα χωρίς προπονητή στον πάγκο, λόγω των αποβολών του.

Στα αρνητικά του προσμετράτε η έλλειψη φαντασίας στο κοουτσάρισμα και η νωθρότητα της ομάδας στους πιο κρίσιμους αγώνες της χρονιάς, όπως στην ρεβάνς του ημιτελικού του κυπέλλου με τον Ατρόμητο στην Τούμπα, στην ρεβάνς με την Ουντινέζε, αλλά και στα πλέι οφ.

Στα αρνητικά του προσμετρώνται και οι τάσεις φυγής που είχε κατά την διάρκεια της περιόδου με πιο χαρακτηριστικές στιγμές τη πρόταση από Σαουδική Αραβία την οποία επιβεβαίωσε ο ίδιος και την σκέψη του για χρησιμοποίηση της ρήτρας αποχώρησης του συμβολαίου του, λόγω απογοήτευσης από τα όσα ισχύουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά αντί για 300.000 ευρώ χάσιμο, θα πάρει και 200.000 ευρώ κέρδος από την αποζημίωση που δικαιούται. Δεν νομίζω ότι το τελευταίο τον «χάλασε» και ιδιαίτερα.

Ο Δώνης στο προσκήνιο

Η ουσία, όμως, για τον ΠΑΟΚ είναι το μέλλον. Τα ονόματα του Γιώργου Δώνη και του Γ.Χ. Γεωργιάδη που ακούστηκαν έχουν κάποια βάση. Ο Δώνης είναι σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους υποψήφιους διαδόχους του Μπόλονι, δέχτηκε και συγκεκριμένη βατή οικονομικά πρόταση, ενώ ο Γ.Χ. Γεωργιάδης είναι περίπου βέβαιο πως θα ξαναγυρίσει στον ΠΑΟΚ. Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, σε άλλο πόστο και όχι ως βοηθός προπονητή.

Ο Ζήσης Βρύζας δεν βιάζεται στο θέμα προπονητή. Θα περιμένει την οριστική κατάληξη των συζητήσεων με τον Θεσσαλονικιό, Σταυρουπολίτη και από ΠΑΟΚτσήδικο σόι Γιώργο Δώνη, αλλά ταυτόχρονα, εννοείται, πώς κάνει έρευνα αγοράς και κρούσεις και σε ξένους τεχνικούς, εγνωσμένης αξίας.

Το περιθώριο ανεύρεσης νέου προπονητή τελειώνει την ερχόμενη εβδομάδα, αφού μαζί του θα γίνει ο αγωνιστικός σχεδιασμός για την νέα χρονιά, ο οποίος έχει επείγουσα μορφή λόγω των αγώνων του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ τον Ιούλιο.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags