Facebook Pixel Η ιστορία των διοργανώσεων του EURO
| 2012-05-31 22:15:00

Η ιστορία των διοργανώσεων του EURO

Η ιστορία των διοργανώσεων του EURO

Έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από τότε που η UEFA παρουσίασε μια διοργάνωση από την οποία θα αναδεικνυόταν η καλύτερη εθνική ομάδα της Ευρώπης.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο Ανρί Ντελονέ, ήταν εμπνευστής της ιδέας που στην αρχή αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και επιφυλακτικότητα.

Να φανταστεί κανείς ότι στις 5 Απριλίου 1958, όταν ξεκίνησαν τα προκριματικά της νεοσύστατης διοργάνωσης, Ιταλία, Δυτική Γερμανία και οι Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Και από εκείνη την "άχαρη" διοργάνωση το 1960, σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα φτάσαμε στο 14ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ένα θεσμό που μπορεί η ακτινοβολία του να μην συγκρίνεται με την αντίστοιχη του παγκοσμίου κυπέλλου, δεν παύει όμως να θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους.

Από την επόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, 16 ομάδες θα διεκδικήσουν το στέμμα του αυτοκράτορα της Ευρώπης, στο EURO 2012, που συνδιοργανώνουν η Πολωνία και η Ουκρανία. Είναι η διοργάνωση στην οποία η κορυφαία εθνική ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, η εθνική Ισπανίας θα επιδιώξει να γίνει η πρώτη στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων που υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο της. Για την Ελλάδα, παρούσα για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικούς και τέταρτη συνολικά, οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί: πρεμιέρα εναντίον της διοργανώτριας... Θυμίζει κάτι από Πορτογαλία! Φυσικά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες -όπως και το 2004- αλλά ποιος απαγορεύει τα όνειρα;

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags