Facebook Pixel Οι 5 άσοι στο μανίκι του Φερέιρα
| 2012-09-11 15:24:00

Οι 5 άσοι στο μανίκι του Φερέιρα

Οι 5 άσοι στο μανίκι του Φερέιρα

Πώς η ομάδα θα γίνει πιο θεαματική, παραγωγική και πρωτίστως αποτελεσματική. Γράφει ο Γιάννης Σκόκας.

Μόλις δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη του νέου πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο κυνήγι του «αιωνίου» αντιπάλου Ολυμπιακού. Οι Πράσινοι ήδη υπολείπονται 4 βαθμούς των Ερυθρολεύκων, καθώς πέραν της τιμωρίας με αφαίρεση 2 βαθμών λόγω επεισοδίων την περασμένη σεζόν, στραβοπάτησαν και εντός έδρας απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (1-1) χάνοντας εξαρχής την επαφή τους με την κορυφή. Μολονότι στο Τριφύλλι εκφράζουν σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για τη μετριότατη αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Ο τεχνικός του ΠΑΟ Ζεσουάλδο Φερέιρα αναζητεί τις λύσεις προκειμένου με την επανέναρξη του πρωταθλήματος να παρουσιάσει ένα σύνολο πιο θεαματικό, πιο παραγωγικό και σαφώς πιο αποτελεσματικό. Ωστόσο παραμένει βασικό ερώτημα αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη...

Οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα (0-2, 0-0) για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και τα δύο παιχνίδια για το ελληνικό πρωτάθλημα εναντίον του Λεβαδειακού (1-0) και του ΠΑΣ Γιάννινα (1-1) δεν έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα στους οπαδούς του Τριφυλλιού, καθώς με εξαίρεση 30' καλής απόδοσης στο «Ροσαλέδα», οι Πράσινοι απογοήτευσαν. Με ανασταλτική λειτουργία που δεν αποτελεί φόβητρο για τους αντιπάλους, με ανεπαρκή δημιουργικότητα και με σαφές πρόβλημα στην επίτευξη γκολ από τους επιθετικούς, ο ΠΑΟ έβγαλε χτυπητές αδυναμίες εντός του αγωνιστικού χώρου, τις οποίες πλέον καλείται να διορθώσει ο πολύπειρος προπονητής Ζεσουάλδο Φερέιρα.

«Πρέπει να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι, με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερη μαχητικότητα στο παιχνίδι μας» δήλωσε μετά την αναμέτρηση με τον ΠΑΣ ο 66χρονος πορτογάλος κόουτς, ο οποίος ήδη καταστρώνει τα πλάνα του για να παρουσιάσει έναν «ομορφότερο Παναθηναϊκό», αρχής γενομένης από το εκτός έδρας ματς με τον Πανθρακικό που αποκτά χαρακτήρα τελικού.
Οι πληροφορίες από την Παιανία αναφέρουν ότι ο κόουτς Φερέιρα (προ)ετοιμάζει πέντε κινήσεις, που αισιοδοξεί ότι σταδιακά θα βελτιώσουν το παιχνίδι της ομάδας του.

1. Ο βιρτουόζος Κουίνσι
Ο γκανέζος μεσοεπιθετικός Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε, ο οποίος απουσίασε από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας των Πρασίνων, έχει καλύψει σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος και δηλώνει έτοιμος για το εφετινό ντεμπούτο του με τη φανέλα του Τριφυλλιού. Ο Φερέιρα ευελπιστεί ότι η προσθήκη του απρόβλεπτου 26χρονου εξτρέμ θα προσφέρει στην ομάδα ταχύτητα, φαντασία και αρκετές ασίστ, καθώς την περασμένη σεζόν ήταν ο πρώτος πασαδόρος του Παναθηναϊκού με δέκα πάσες για γκολ.

2. Ο ηγέτης Μπουµσόνγκ
Η επιστροφή του γάλλου στόπερ Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ στην αγωνιστική δράση, μετά τον τραυματισμό που υπέστη στη Μάλαγα, λύνει τα χέρια του κόουτς Φερέιρα και ανασταλτικά, διότι μπορεί πλέον να υπολογίζει στον ηγέτη της «πράσινης» άμυνας. Ο 33χρονος στόπερ έχει την ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του και να καθοδηγεί την αμυντική γραμμή, εν αντιθέσει προς τους νεαρούς και άπειρους οπισθοφύλακες Μανουέλ Βελάσκες και Αντρέ Πίντο, οι οποίοι ακόμη αναζητούν τα πατήματά τους και δεν αποτελούν φόβητρο για τους αντιπάλους.

3. Ο... goleador Φορναρόλι
Σε έξι επίσημα παιχνίδια εφέτος ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει επτά γκολ, κανένα εκ των οποίων όμως δεν σημειώθηκε από τους σέντερ φορ των Πρασίνων Χοσέ Τοτσέ, Αντώνη Πετρόπουλο και Μπρούνο Φορναρόλι. Ο τελευταίος πάντως αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του προπονητή του Τριφυλλιού, ο οποίος ποντάρει πολλά στη φήμη του... goleador που συνοδεύει τον ουρουγουανό φορ από τα χρόνια που αγωνιζόταν στη Λατινική Αμερική. Ο πορτογάλος προπονητής τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να «ντοπάρει» ψυχολογικά τον Φορναρόλι, καθώς θεωρεί ότι εφόσον «σπάσει το ρόδι» θα ακολουθήσουν και άλλα τέρματα από τον Ουρουγουανό που θα βοηθήσουν σημαντικά τον Παναθηναϊκό.

4. Ο αντι-«Κατσούρ» Σισοκό
Η αποβολή του αρχηγού του Παναθηναϊκού Κώστα Κατσουράνη στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα κατά πάσα πιθανότητα θα τον αφήσει εκτός δράσης για 4-6 αγωνιστικές. Δεδομένου ότι οι Πράσινοι δεν ενισχύθηκαν στον κεντρικό άξονα με ένα «8άρι», ο κόουτς Φερέιρα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει σε ρόλο αντι-Κατσουράνη τον ιβοριανό μεσοεπιθετικό Ιμπραήμ Σισοκό. Η ωριμότητα που έχει δείξει ο 21χρονος άσος στις πρώτες συμμετοχές του με τον ΠΑΟ και η ικανότητά του να συνεισφέρει στον ανασταλτικό αλλά και στον δημιουργικό τομέα τον καθιστούν ιδανική επιλογή για τον ρόλο του κεντρικού μέσου στα επερχόμενα παιχνίδια.

5. Ο «δυναµίτης» Πάπε Σο
Η τελευταία προσθήκη για την οποία ανυπομονεί ο προπονητής του Παναθηναϊκού ακούει στο όνομα Χαμπίμπ Πάπε Σο. Ο 27χρονος σενεγαλέζος αμυντικός μέσος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας από το σοβαρό θλαστικό τραύμα που τον ταλαιπωρεί από την περασμένη σεζόν και εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στη διάθεση του Φερέιρα σε 2-3 εβδομάδες. Αν πάντως αληθεύουν όσα λέγονται από τους συμπαίκτες του και το τεχνικό επιτελείο των Πρασίνων, πρόκειται για «δυναμίτη αμυντικό χαφ», ο οποίος δείχνει ικανός να βελτιώσει σημαντικά την αμυντική λειτουργία του Τριφυλλιού.

Κινήσεις και στο Γηπεδικό

Με όπλο (και) την επιστροφή στη Λεωφόρο


Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην ιστορική έδρα του επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει αρχίσει. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα την προπερασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» Γιάννης Αλαφούζος έκανε λόγο για αναγκαιότητα απόκτησης μιας ισχυρής έδρας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το απόμακρο, «παγερό» και αντιποδοσφαιρικό Ολυμπιακό Στάδιο. Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την επιστροφή των Πρασίνων στο «σπίτι» τους, καθώς σε πρώτη φάση από την ΠΑΕ έχουν αναθέσει σε ειδικό γραφείο τις μελέτες για τα έργα αντιστήριξης που απαιτούνται στις κολόνες των θυρών 6 και 7.

Επιπλέον, για την επαναλειτουργία του γηπέδου «Απ. Νικολαΐδης» είναι απαραίτητη η τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα, όπως επίσης και αρκετά βελτιωτικά έργα στα αποδυτήρια, στις εξέδρες, στα VIP, στους προβολείς, στην αίθουσα Τύπου, στα δημοσιογραφικά θεωρεία και εξωτερικά ενός γηπέδου που στέκει στο κέντρο της Αθήνας από το μακρινό 1924...

Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι τα έργα συντήρησης θα κοστίσουν περίπου 800.000 ευρώ και στόχος των διοικούντων την ΠΑΕ είναι η ομάδα να έχει γυρίσει στη φυσική έδρα της περί τις αρχές του 2013, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του β' γύρου της Σούπερ Λίγκας. Αντιθέτως, αν προχωρήσει στο Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Ολυμπιακό Στάδιο.

Εφόσον επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος, εν συνεχεία θα τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο πλάνο που αφορά και την ανακατασκευή του γηπέδου με την επέκταση της χωρητικότητας από τις 16.000 στις 20.000 θέσεις. Πρόκειται για μια σκέψη που είχε «παγώσει» από την ΠΑΕ για αρκετά χρόνια ως μη υλοποιήσιμη...

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι απεμπολείται το πρότζεκτ του Βοτανικού, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» εξετάζει πώς μπορεί να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου.

Πηγή: To Bήμα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags