Facebook Pixel Πήραμε το μάθημά μας…
| 2012-09-17 09:32:00

Πήραμε το μάθημά μας…

Πήραμε το μάθημά μας…

Επιμένω (ότι και να λέει ο Δώνης) ότι η νίκη επί του Αστέρα μπορεί και να είναι η πιο χρήσιμη της χρονιάς. Γράφει ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου.

Ξεκινώντας την εκπομπή PAOK24 στον Libero 107,4 η πρώτη ατάκα μας ήταν: «Για να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε συζήτηση και ανάλυση, πρέπει πρώτα απ’ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι φέτος ο ΠΑΟΚ». Το καταλάβαμε πολύ καλά και σήμερα…

Για τους λογικούς και φυσιολογικούς φιλάθλους που προσπαθούν να δουν ψύχραιμα το ποδόσφαιρο, ο σημερινός αγώνας, αλλά και οι δηλώσεις του Γιώργου Δώνη, είναι ότι καλύτερο για να αντιληφθούν τι… ΠΑΟΚ θα βλέπουν φέτος. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι πολλοί άλλοι θα κρίνουν (κάθε Κυριακή) μόνο με βάση το αποτέλεσμα. Ξέρετε καλά, ότι εδώ προσπαθούμε να απευθυνθούμε –κυρίως- στο δεύτερο κομμάτι. Πάντα με επιχειρήματα… (Είναι σίγουρο ότι και εμείς πολλές φορές επηρεαζόμαστε από το αποτέλεσμα).

Επιμένω (ότι και να λέει ο Δώνης) ότι η σημερινή νίκη μπορεί και να είναι η πιο χρήσιμη της χρονιάς. Για να το καταλάβουμε όλοι μας, πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνονταν αν ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερνε. Δεν είναι μόνο το ότι θα έρχονταν άλλη μία εβδομάδα γκρίνιας… Δεν είναι μόνο ότι θα κλονίζονταν ακόμη περισσότερο ο κόσμος (σήμερα η Τούμπα είχε απογοητευτικά λίγους φιλάθλους). Είναι και το ότι αν ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε, θα κλονίζονταν και η πίστη των ίδιων των παικτών ( και ίσως όχι μόνο) στο πλάνο που υπάρχει.

Ποιο είναι το πλάνο: Ο νέος ΠΑΟΚ. Μία ομάδα που αναδεικνύει νέους παίκτες. Ένας ΠΑΟΚ κυρίαρχος. Ο ΠΑΟΚ με την μπάλα στα πόδια να επιτίθεται με σχέδιο (και όχι με γιόμες στην τύχη) για να ψάχνει το γκολ, από κάθετο παιχνίδι, ή από πλαγιοκοπήσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ άμεσα. Είναι σίγουρο ότι επάνω σε αυτή την προσπάθεια (που τώρα είναι τρομακτικά δύσκολη χωρίς Γκαρσία – Σαλπιγγίδη, ακόμη και Βιβιάν) θα έρθουν σφαλιάρες. Μία μεγάλη την ένιωσε ήδη ο ΠΑΟΚ στην Βιέννη, όπου λύγισε. Μην ξεγελιέστε: Προειδοποιούμε και πάλι όσους… δεν βλέπουν: Θα έρθουν –και άλλα- πολύ δύσκολα βράδια για τον ΠΑΟΚ.

Θα τα αντέξετε;

Και επειδή εγώ πρώτος απ’ όλους βάζω τη νίκη ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ καταλαβαίνω ότι έρχεται δύσκολη χρονιά με πολλές γκρίνιες και αμφισβητήσεις. Θέλει υπομονή και πίστη στο πλάνο. Για όσους αντέχουν. Και το θέμα είναι πόσο θα πιστέψουν και πόσο θα αντέξουν οι παράγοντες της ομάδας στην πίεση που θα ασκεί ο κόσμος, όταν δεν θα έρχεται το αποτέλεσμα. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ.

Το αντέχετε;

Αν ο Δώνης καταφέρει να πετύχει στο πλάνο του, αν καταφέρει να φτιάξει- εξελίξει 3-4 νέους καλούς παίκτες, αν καταφέρει να φτιάξει γρήγορα μία ομάδα που θα έχει κατοχή 60-65%, μία ομάδα που θα έχει διάφορους τρόπους να φτιάξει 10-15 τελικές σε κάθε παιχνίδι και… ΑΝ όλα αυτά συνδυαστούν με νίκες, τότε δεν θα είναι προπονητής, αλλά μάγος.

Στο ποδόσφαιρο παίζουν δύο ομάδες. Και σήμερα – όπως αναμένονταν- ο ΠΑΟΚ είχε απέναντί του έναν πολύ καλό αντίπαλο. Μία ομάδα που είναι ή θα γίνει μία από τις τέσσερις – πέντε καλύτερες του πρωταθλήματος. Και το ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αστέρα (που αυτή την περίοδο είναι καλύτερός του και πιο έτοιμος, πιο στρωμένος ως ομάδα με συνέχεια από πέρυσι) είναι μεγάλη επιτυχία. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν δύσκολα θα την αποδεχθούν οι πολλοί. Την αντέχετε ;

Κάτι ακόμη για το παιχνίδι: Οι πολλοί θα μείνουν στην τύχη και στα τρία δοκάρια του Αστέρα. Για εμένα (και για όποιον θέλει να το δει ψύχραιμα) αυτά τα δοκάρια είναι μεμονωμένες στιγμές. Πολλές, αλλά μεμονωμένες στιγμές, που δημιούργησαν ποιοτικοί παίκτες, τους οποίους ο ΠΑΟΚ μπορεί και να μην έχει. Από εκεί και πέρα όμως ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ομάδα. Ήταν πιο δυνατός και στο 1-1 είναι εκείνος που ψάχνει πολύ περισσότερο το… 2-1. Η εικόνα του 90λεπτου δηλαδή δικαιολογεί περισσότερο το 2-1, ενώ οι στιγμές θα μπορούσαν να φέρουν και το… 0-3. Και τότε οι… πολλοί δεν θα έβλεπαν ούτε προσπάθεια, ούτε πλάνο για τον ΠΑΟΚ, ούτε οργάνωση, ούτε Λόρενς, ούτε τίποτα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο…

* Η συνέντευξη Τύπου του Δώνη είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. (Φυσικά και δεν θα τον κρίνω προπονητικά για το πώς επικοινωνεί). Αλλά, όσοι τον παρακολουθούν μπορούν να φύγουν από το γήπεδο καταλαβαίνοντας 80-90-95% από το τι είδαν. Ξεκάθαρες και ρεαλιστικές απαντήσεις με λεπτομέρειες για όλα.

* Ο Κουμάλο τον έσβησε τον Περόνε. Ειδικά στον αέρα ο Αργεντινός, δεν ακούμπησε. (Για να είμαστε σωστοί το καταγράφουμε και αυτό). Και τι έγινε όμως που έκανε και πάλι δύο τεράστιες γκέλες και ο ΠΑΟΚ κινδύνεψε να διασυρθεί… Και γι’ αυτόν όμως ο Δώνης τα είπε όλα. Και κρίνεται γι’ αυτά που είπε και για την χρησιμοποίησή του, τώρα που δεν υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις.

* Άλλο ένα παιχνίδι στο οποίο αποδεικνύεται ότι η μεταγραφή του Λόρενς είναι σπουδαία. Ο Ιρλανδός είναι ψυχάρα ( ο μόνος που υπάρχει στο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ μετά το 0-1, όταν όλοι έχουν λυγίσει), ο μόνος που είναι παντού και παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες βοηθώντας σε θέση που… δεν είναι η δική του.

* Ο Κατσικάς ήταν σούπερ σήμερα; Αν από τις πέντε εκπληκτικές ντρίμπλες που έκανε σήμερα δέκα μέτρα εκτός περιοχής ΠΑΟΚ, δεν του έβγαινε η μία, τι θα λέγαμε; Μακάρι να τονωθεί όμως από όλα όσα σήμερα του βγήκαν…

* Ο Κάτσε ανεβαίνει θεαματικά. Μπράβο του. Δεν του χαρίζεται η θέση στην ενδεκάδα.

* Η καθίζηση μετά το 0-1, από το 20΄ μέχρι το 30΄ ήταν απίστευτη. Θυμάστε ότι το ίδιο έγινε και με τους… ανύπαρκτους της Μπνέι Γιεχούντα στην Τούμπα; Να λοιπόν ένα ακόμη μάθημα: Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Ομάδα με μικρή προσωπικότητα, ειδικά τώρα που λείπουν Σάλπι – Γκαρσία. Φυσιολογικό όμως για μία νέα ομάδα. Το αντέχετε και αυτό;

* Τεράστια υπόθεση η νέα ανατροπή. Η νέα ομάδα συνηθίζει στην ιδέα ότι… και γκολ να φάμε, μπορούμε να το γυρίσουμε. Δεν τα παρατάνε ποτέ. Είναι βίωμα αυτό. Το ότι γίνεται στην αρχή, είναι σπουδαίο για όλη την χρονιά.

* Δείγμα των δυσκολιών που υπάρχουν οι σημερινές αλλαγές: Επιθετικός ο Λόρενς. Αριστερό χαφ ο Σταφυλίδης. Δεξί ο Φωτάκης. Βασικός ο Αποστολόπουλος και έξω ο Έτο. Δεν έχει βρει την άκρη, αλλά το δουλεύει ο προπονητής… Υπάρχει ενδεχόμενο και να μην τα καταφέρει βέβαια… Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Θα δούμε…

* Και κάτι άλλο… Συνεχίζεται η φοβερή προσπάθεια μερικών να δείξουν πόσο χειρότερη είναι η διοίκηση Βρύζα από την διοίκηση Ζαγοράκη! Ξαφνιάζεστε; Δεν ξέρετε ότι κάποιοι στην πόλη το έχουν βάλει στόχο ζωής; Και όμως… ΠΑΟΚ.

(Και φυσικά αυτά τα γράφει ένας από τους ανθρώπους που δημόσια και με συνέπεια στήριξε όσο λίγοι τον Ζαγοράκη, που αποκλείεται να έχει ρόλο και λόγο σε αυτό το παιχνίδι).

Από εκεί και πέρα συνεχίζεται με μανία και η προσπάθεια άλλων, να κερδίσουν θέση στη νέα εποχή Σαββίδη. Και κάνουν ότι είναι δυνατόν, χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς να υπολογίζουν το παραμικρό.

Καλή επιτυχία παιδιά… Να είστε περήφανοι για την Θεάρεστη προσπάθειά σας…

Πηγή: paok24.com
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags