Facebook Pixel Τα αίτια της πράσινης …κατρακύλας
| 2012-09-21 15:14:00

Τα αίτια της πράσινης …κατρακύλας

Τα αίτια της πράσινης …κατρακύλας

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στον Παναθηναϊκό και το μεγάλο ερωτηματικό στην παρούσα φάση, είναι αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη… Γράφει ο Βαγγέλης Νερατζιάς.

Το τριφύλλι στα τέλη του Σεπτέμβρη βρίσκεται στο -7 από την κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και σε πολύ δύσκολη θέση στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς υπέστη συντριβή από την ασθενέστερη ομάδα του γκρουπ. Ποια είναι, όμως, τα αίτια της κακής εικόνας των πράσινων;

Ο σχεδιασμός και οι επιλογές

Όπως ήταν λογικό και με τις περιπέτειες που είχε ο Παναθηναϊκός διοικητικά την άνοιξη, το μπάτζετ του καλοκαιριού ήταν «σφιχτό». Οι πράσινοι έκαναν μια σειρά από λογικές κινήσεις, όπως την αντικατάσταση των στόπερ, την απόκτηση αμυντικού χαφ και την παραμονή του Κουίνσι. Ωστόσο, έγιναν δύο μεγάλα λάθη. Το πρώτο αφορά τη θέση του σέντερ φορ, καθώς από πέρσι η ομάδα «φώναζε» ότι χρειάζεται γκολτζή και αντί αυτού αποκτήθηκε ο Φορναρόλι, που προσόντα έχει, αλλά επαφή με τα δίχτυα δεν φαίνεται να διαθέτει… Ταυτόχρονα, η απόφαση για αποχώρηση του Καραγκούνη τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιτελικοί μέσοι στην ομάδα, μοιάζει τουλάχιστον ακατανόητη.

Οι ευθύνες του Φερέϊρα

Αναμφισβήτητα ο Πορτογάλος τεχνικός έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κάκιστη εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα. Το ροτέϊσον που πραγματοποιεί ο Φερέιρα Σεπτέμβρη μήνα μοιάζει ακατανόητο. Κάθε παιχνίδι διαφορετικό κέντρο άμυνας, διαφορετικός επιθετικός στην κορυφή της επίθεσης και «δρομολόγια» ενδεκάδα-εξέδρα για αρκετούς παίκτες. Πόσο καλύτερος είναι άραγε ο Ζέκα, που δεν βγαίνει ποτέ από την ενδεκάδα, από τους Μαυρία και Μπαρμπαρούση; Γιατί ο Τάσος Λαγός που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, δεν ξεκίνησε ποτέ στη θέση του, αυτή του αμυντικού χαφ και γίνονται πειράματα; Απλά και βασικά ερωτήματα… Ο Πορτογάλος τεχνικός μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση και οι επιλογές του πολλές φορές είναι αλλοπρόσαλλες.

Έλλειψη σχεδίου

Άλλο ένα κομμάτι που «πονάει» το τριφύλλι είναι αυτό που αφορά τον τρόπο παιχνιδιού. Μια ομάδα που παρατηρείς και προσπαθείς να καταλάβεις τι θέλει να κάνει μέσα στο γήπεδο. Μέχρι τώρα, στηρίζεται αποκλειστικά στις ατομικές ενέργειες των ταλαντούχων παικτών, αν αυτοί δεν είναι σε καλή μέρα, ο Παναθηναϊκός απλά δεν κάνει τίποτα στο δημιουργικό κομμάτι… Η συνεχόμενη αλλαγή θέσεων των Σισοκό, Κουίνσι και Χριστοδουλόπουλου δεν είναι αγωνιστικό πλάνο και ορισμένες φορές μπερδεύει περισσότερο τους πράσινους, παρά τον αντίπαλο.

Πάθος… άγνωστη λέξη

Η χθεσινή εικόνα του Παναθηναϊκού, που δέχεται το δεύτερο γκολ της Μάριμπορ στο 65ο λεπτό και παρατάει το ματς είναι ενδεικτική αυτού. Η ομάδα δεν έχει εγωισμό, οι παίκτες δεν ιδρώνουν τη φανέλα και δεν νιώθουν υποχρέωση τους να παίξουν για τη νίκη. Αυτό δεν τιμάει τους ίδιους που δεν χρειάζονται καν προπονητή για να νικήσουν τον Πανθρακικό και τους Σλοβένους, αλλά αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που πρέπει να τους συνετίσει, αυτός είναι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, το ερώτημα είναι: μπορεί;

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

Πλέον ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και αυτό που απασχολεί όλους τους φίλους της ομάδας είναι τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Ο Φερέιρα δεν δείχνει να έχει επίγνωση της κατάστασης, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του. Οι καυστικές ομιλίες προς τους παίκτες δεν οδηγούν πουθενά και τα κρούσματα απειθαρχίας στην Παιανία συνεχίζονται. Οι εν θερμώ αποφάσεις δεν οδηγούν πουθενά, αλλά η σκέψη ότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να πραγματοποιήσει ανάλογες εμφανίσεις στο «Γουάιτ Χαρτ Λειν» κόντρα στην Τότεναμ, η στη Ρώμη με τη Λάτσιο, προκαλεί εφιάλτες…

Μπορεί ο πήχης έχει μπει χαμηλά στη φετινή σεζόν, αλλά αυτό που δείχνει ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα της σεζόν είναι ένα αποτέλεσμα που δεν αντικατοπτρίζει την αξία των παικτών και αυτό πρέπει να απασχολήσει τη διοίκηση. Η στήριξη είναι καλό να υπάρχει, αρκεί να φαίνεται και κάποια αχτίδα αισιοδοξίας.

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags