Facebook Pixel Για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα...
| 2012-09-24 09:30:00

Για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα...

Για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα...

Ο Βασίλης Βέργης απαντά στον Φερέιρα και σε όσους δυσαρεστήθηκαν από το πρωτοσέλιδο του "Goal" την επομένη του διασυρμού του ΠΑΟ.

Δεν είχα σκοπό να γράψω οτιδήποτε για το «θέμα» που θα διαβάσετε στις παρακάτω αράδες -άλλωστε είχα πει κάποια πράγματα στον αέρα του Sentra 103,3 το πρωί της περασμένης Παρασκευής-, όμως ο μοναδικός λόγος που σήμερα το πράττω είναι τα τηλεφωνήματα που δέχθηκα προχθές το βράδυ από τους δύο εξαίρετους συναδέλφους μου, δημοσιογράφους στο γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον Στέφανο Κούμπη και τον Ανδρέα Δρουκόπουλο.

Με την ευγένεια που τους διακρίνει και οι δύο συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί μου για να μεταφέρουν το γεγονός ότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα «αισθάνεται πάρα πολύ στενοχωρημένος και για πρώτη φορά στην καριέρα του τόσο προσβεβλημένος με πρωτοσέλιδο εφημερίδας».

Στην έκπληξή μου «για ποιον λόγο;», η απάντηση που πήρα ήταν ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κριτική που του ασκήσατε στα κείμενά σας, αισθάνθηκε όμως πολύ άσχημα με το σκίτσο του Χρήστου Ζωίδη που τον παρουσίαζε κρεμασμένο». Και προφανώς, συμπληρώνω, με την επιλογή μας (τη δική μου και του Δημάτου) να βάλουμε το σκίτσο στην πρώτη σελίδα.

Δεν σας κρύβω ότι αιφνιδιάστηκα αρνητικά. Δεν πίστευα ποτέ ότι ένας άνθρωπος με την κουλτούρα του 66χρονου Ζεσουάλδο Φερέιρα, με τις γνώσεις και την πείρα του, θα μπορούσε ποτέ να αισθανθεί «προσβεβλημένος» (!) από τη σάτιρα ενός σκίτσου. Πραγματικά δεν πίστευα στα αυτιά μου.

«Εξηγήσατε στον άνθρωπο ότι το σκίτσο αποτελεί κορυφαία έκφραση δημοσιογραφίας και δημοκρατίας σε τούτη τη χώρα για πολλά χρόνια; Γνωρίζει ότι το παιχνίδι “κρεμάλα” που τον παρουσιάζει στο σκίτσο του ο Χρήστος Ζωίδης είναι ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια, τύπου “βρες τη λέξη”;», ήταν η πρώτη μου αντίδραση μην μπορώντας πραγματικά να πιστέψω αυτό που άκουγα.

Πολλές γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει με τα εκπληκτικά πρωτοσέλιδα σκίτσα του «ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ», καθώς και με εκείνα του Στάθη, του Ορνεράκη, του Ιωάννου, του Μητρόπουλου, του Καλαϊτζή. Από τα πενάκια τους έχουν γεννηθεί συγκλονιστικές δημιουργίες, έχουν υπάρξει κορυφαίες δημοσιογραφικές κριτικές για την καθημερινότητα, την πολιτική, τους πολιτικούς, τη ζωή και τους ανθρώπους αυτού του τόπου.

Με τη... λογική της «προσβολής» θα έπρεπε το «Ποντίκι» να... καίγεται κάθε εβδομάδα στην Ομόνοια και οι μεγάλοι σκιτσογράφοι που προανέφερα να είχαν στηθεί στον τοίχο! Φοβερά πράγματα. Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορούν κάποιοι να αγνοούν το πραγματικό μήνυμα του επώνυμου δημοσιογραφικού σκίτσου και να εικάζουν ότι αυτό «προσβάλλει», «θίγει», «κονιορτοποιεί». Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν το «Goal» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο το σκίτσο του Ζωίδη -του πιο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥ Ελληνα σκιτσογράφου στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, ενός ανθρώπου για τον οποίον είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι μαζί του τόσα χρόνια-, υπήρξαν κάποια... μηνύματα «αγανάκτησης» στο ραδιόφωνο και στο www.sentragoal.gr του στυλ «δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τον Φερέιρα σε κρεμάλα».

Είπα, λοιπόν, σε εκείνους τους τύπους, αυτό που επαναλαμβάνω σήμερα. Μόνο άνθρωποι απαίδευτοι, κοινωνικά «αμόρφωτοι» ή θιασώτες του ολοκληρωτισμού μπορούν να χαρακτηρίζουν «ντροπή και αίσχος» («στην πυρά, στην πυρά») τη σάτιρα ενός δημοσιογραφικού σκίτσου, το οποίο μάλιστα έχει ως αντικείμενό του ένα κλασικό παιχνίδι.

Δεν αναφέρομαι φυσικά ούτε σε ορισμένες κουτσουλιές της δημοσιογραφίας (που έτσι κι αλλιώς βρωμίζουν καθημερινά τον χώρο) ούτε σε βοθροειδείς παρακμιακές ιστοσελίδες. Γι' αυτούς δεν δίνω δεκάρα. Με τον υγιή αναγνώστη είναι η σχέση μας, σε αυτόν απευθυνόμαστε και μαζί του θέλω να έχω καθαρές εξηγήσεις. Δεν είχα, λοιπόν, κανέναν λόγο να καταχραστώ σήμερα όλο αυτόν τον σημαντικό χώρο της εφημερίδας για να αναφερθώ στα αυτονόητα.

Το έπραξα γιατί, όπως προανέφερα, δέχθηκα τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα αλλά και γιατί δημόσια ήθελα να απευθυνθώ στον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Εναν προπονητή τον οποίον σέβομαι για την πορεία του, αλλά θα του ασκώ κριτική κάθε φορά που κρίνω ότι πρέπει, όπως θα του απονέμω τα εύσημα όποτε αντιστοίχως επιβάλλεται από την εικόνα της ομάδας του. Κι επειδή προφανώς με τον κόουτς του Παναθηναϊκού έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ σάτιρα στο δημοσιογραφικό σκίτσο, αφιερώνουμε μαζί με τον Ζωίδη τη σημερινή -κατά... παραγγελία- δημιουργία του. Από την οποία ουδόλως προσβεβλημένος αισθάνομαι...

ΥΓ.: Δεν χρειάζεται να πω ότι όλα τα παραπάνω συνυπογράφονται από τον έτερο «υπεύθυνο του... εγκλήματος», τον Ανδρέα Δημάτο.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags