03/10/12 - 13:22

Από εγκρίσεις άλλο τίποτα...

Από εγκρίσεις άλλο τίποτα...
58.223views

Εγκρίθηκε την Τρίτη (3/10) από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η σχετική μελέτη για τη Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το γήπεδο, βέβαια, μετά από τόσα χρόνια, δεν βρίσκεται ούτε στα θεμέλια...

Πιο συγκεκριμένα δόθηκε το «πράσινο φως» στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δήμου Αθηναίων για την υλοποίηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς όμως το πολύ-λειτουργικό δημοτικό κτίριο που προβλεπόταν να κατασκευαστεί στον Ελαιώνα και με περισσότερο χώρο πρασίνου.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες η μελέτη πήρε το πράσινο φως και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς κρίθηκε ότι η νέα «εικόνα» των περιοχών όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά είναι προς όφελος των προστατευόμενων κτιρίων -των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας και του διατηρητέου κτιρίου που ανήκε στο εργοστάσιο της «Ανώνυμης Τεχνητής Μετάξης ΕΤΜΑ»της ΕΤΜΑ στον Βοτανικό-, είναι η πρώτη από μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν.

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από την κατεδάφιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού θα απελευθερωθούν 21 στρέμματα γης, στον δε χώρο, που θα χαρακτηριστεί χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, θα ανεγερθεί ένα αθλητικό μουσείο-εντευκτήριο 150 τ.μ., χώροι αναψυχής και εστίασης 250 τ.μ. και ένα υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων.

Στον Ελαιώνα, η δόμηση θα μειωθεί κατά περίπου 65.800 τ.μ. από ό,τι αρχικά προβλεπόταν (η συνολική θα φτάσει περίπου τα 99.000 τ.μ.). Θα κατασκευαστούν το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 34.500 τ.μ. και χωρητικότητας 40.000 θεατών, αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, χώροι ήπιου και ανοιχτού χώρου άθλησης του Δήμου Αθηναίων κι ένα εμπορικό κέντρο συνολικής δόμησης 52.000 τ.μ. (κάλυψης 16.000 τ.μ.), που θα διαθέτει υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ 2.300 θέσεων.

Και στις δύο περιοχές, οι εργασίες θα γίνονται με την παρακολούθηση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πιθανότητα εντοπισμού ευρημάτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον Βοτανικό, κατά τις εκσκαφές για το Εμπορικό Κέντρο, βρέθηκε ένας αρχαίος πήλινος αγωγός, αισθητικά εντυπωσιακός και σε καλή κατάσταση, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι καταχωμένος για προστασία, ο στόχος όμως είναι να αποσπαστεί και να αναδειχτεί σε ορατό σημείο. Την πορεία της ανάδειξης θα έχουν και τα δύο μεταβυζαντινά εκκλησάκια που βρίσκονται στην περιοχή της ανάπλασης, ο Ναός του Αγίου Νικολάου Φτωχού και ο Ναός της Αγίας Ζώνης.

Στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας, οι πιθανότητες για «εκπλήξεις» δεν είναι ανύπαρκτες, καθώς στην οδό Τσόχα ο μικρός βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων (11ος αι.) έχει ενσωματωμένες επιτύμβιες επιγραφές στην τοιχοποιία του, στη δε ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί χάλκινα αγάλματα, υπόγειες στοές αρδευτικών συστημάτων του Αδριανείου Υδραγωγείου (κάτω από τον 'Αρειο Πάγο), ενώ στη γωνία που το γήπεδο πλησιάζει στο δικαστικό μέγαρο υπήρξε τύμβος, λίγο μεγαλύτερος από τον τύμβο των Μαραθονομάχων.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ