Facebook Pixel Ο δρόμος για τον Βοτανικό
| 2012-10-15 11:08:00

Ο δρόμος για τον Βοτανικό

Ο δρόμος για τον Βοτανικό

Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης παρουσιάζει τα δεδομένα της υπόθεσης και τα βήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το δικό του σπίτι.

Τις τελευταίες ημέρες και λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος αλλά κυρίως λόγω της υπερβολικής ...σκόνης που σηκώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην παναθηναϊκή επικαιρότητα, πρώτο θέμα είναι το γηπεδικό. Η κινδυνολογία ότι η Λεωφόρος γκρεμίζεται έχει κάνει πιο "πιασάρικο" το θέμα αυτό και τις επόμενες ημέρες αναμένονται έτσι κι αλλιώς εξελίξεις ενόψει της 1ης Νοεμβρίου που το θέμα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Πολλοί νομίζουν ότι την 1η Νοεμβρίου θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα, είτε θα εγκριθεί είτε όχι το προεδρικό διάταγμα από το ΣΤΕ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πρώτον και κύρια γιατί ο νόμος προβλέπει ρητά συμφωνίες από τους εμπλεκόμενους πάνω στα συμφωνηθέντα στην περίφημη συνάντηση με τον Πάγκαλο το 2010 αλλά και γιατί φαίνεται ότι τα δεδομένα αλλάζουν μετά τις περιπέτειες της ΒΩΒΟΣ ΔΤ που οδεύει προς χρεωκοπία.

H συμφωνία στο γραφείο του Πάγκαλου

Το ΣΤΕ δηλαδή έτσι κι αλλιώς από την στιγμή που δεν υπάρχει εξειδίκευση των συμφωνιών σε γραπτές συμβάσεις, δεν αναμενόταν να δώσει πράσινο φως στο ΠΔ (και φυσικά για αυτό δεν υφίσταται κίνδυνος κατεδάφισης Λεωφόρου χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ερασιτέχνη όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα) και λογικά τώρα που προκύπτει και αντικειμενικό πρόβλημα με τον Βωβό, είτε θα παραπέμψει το θέμα στην ολομέλεια για να δώσει χρόνο σε όλους να βρουν τις λύσεις μεταξύ τους είτε θα αναβάλει εντελώς της συζήτηση.

Τα δεδομένα πάντως είναι πιο απλά από όσο δαιδαλώδη θέλουν να τα παρουσιάσουν ορισμένοι. Ακόμη και ο Αχιλέας Μακρόπουλος στην τελευταία του αναφορά στους οπαδούς της ομάδας ήταν σαφής: "Δεν υπογράφουμε αν δεν τηρηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί". Και ποια είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί;

Στην τελευταία συμφωνία που επιτεύχθηκε στο γραφείο του Πάγκαλου, τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αναφέρει ότι ο Βωβός "χτίζει" τον ερασιτέχνη και δίνει μέσω του δήμου στον κατασκευαστή του γηπέδου (που τώρα δεν είναι η ΠΑΕ) 3000 τμ έτοιμα στο δικό του εμπορικό. Ο ερασιτέχνης παίρνει έτοιμες αθλητικές εγκαταστάσεις 7500 τμ στον Βοτανικό και όσο κι αν κάνουν κάποιοι τους τυφλούς και ένα γήπεδο 40000 θέσεων στην ίδια περιοχή όπως αναφέρεται ρητά στην τελευταία τροπολογία του νόμου Σηφουνάκη που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η κατασκευή του γηπέδου επιστρέφει στο δήμο

Για να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για όλους, ο νόμος αυτός προβλέπει τις προϋποθέσεις έκδοσης των αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεων χωρίς να θέτει την χρονική τους σειρά, όμως που είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποτυπώσουν στις συμφωνίες οι εμπλεκόμενοι. Εξαιρεί επίσης της άδεια λειτουργίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου (αυτό σημαίνει το πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου στην παράγραφο ρύθμισης των αδειών και όχι την κατασκευή του γηπέδου όπως βολεύει να ισχυρίζονται ορισμένοι) για λόγους χρηματοδότησης και επειδή κάποιος που θα έβαζε 100 και τώρα 60-70 εκ.ευρώ για να φτιάξει το γήπεδο, δεν θα μπορούσε να είναι δέσμιος ούτε του Βωβού, ούτε του ερασιτέχνη, ούτε του δήμου για το αν και πότε θα λειτουργήσει αυτή η επένδυση.

Έτσι κι αλλιώς η κατασκευή του γηπέδου αφορά πλέον τον δήμο και μια ακόμη απόδειξη ότι περιλαμβάνεται ρητά στην διπλή ανάπλαση είναι ότι στην σύμβαση που έχει ο δήμος με τον ερασιτέχνη και η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, αναφέρεται ότι ο ΠΑΟ θα πάρει το ποδοσφαιρικό γήπεδο που αναφέρεται και στο νόμο αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις 5000 τμ όπως είχε συμφωνήσει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος το 2006. Αυτό τώρα έχει αλλάξει ως προς τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη που έχουν γίνει 7500 τμ και ένα κολυμβητήριο, ενώ πλέον λόγω αδυναμίας της ΠΑΕ, η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου επιστρέφει στον δήμο.

Ο Βωβός και η προοπτική του Βοτανικού...

Τι χρειάζεται να γίνει τώρα; Βασικά να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον Βωβό ο οποίος φαίνεται ότι πτωχεύει ( και αυτό φυσικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και αγωγές για αποζημιώσεις αν δεν προχωρήσει το έργο, αν και για τον Παναθηναϊκό τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε αφού σύμβαση ούτε με τον ερασιτέχνη ούτε με την ΠΑΕ είχε ο Βωβός και το έργο καθυστέρησε και καθυστερεί χωρίς υπαιτιότητα τους), κάτι που σημαίνει ότι ο δήμος πρέπει να βρει άλλο ιδιωτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει στην υλοποίηση του πρότζεκτ. Τώρα αν αυτές είναι οι τράπεζες που έχουν υποθηκεύσει την εταιρεία του Βωβού, αν θα είναι άλλος που θα εξαγοράσει το έργο αυτό ή αν θα είναι ο ίδιος ο δήμος με δανειοδότηση, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτή την στιγμή.

Αυτό είναι το πρώτο και βασικό ζητούμενο. Τα άλλα μπροστά σε αυτό μοιάζουν απλά. Ο δημος με τον ερασιτέχνη κάνουν γραπτή συμφωνία για να πάρει ο ΠΑΟ τις αθλητικές εγκαταστάσεις που εχουν συμφωνηθεί και το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο οποίο θα παίζει η ΠΑΕ ως ενοικιάστρια και απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθούν οι αδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων κτισμάτων (όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους) θα είναι να δοθεί η Λεωφόρος για κατεδάφιση. Αυτή μοιάζει η σωστή σειρά για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρανοήσεις.

Το αν και πότε θα γίνουν αυτά θα εξαρτηθεί κυρίως από την βούληση όλων των εμπλεκομένων. Στον Παναθηναϊκό πάντως σίγουρα ο Αλαφούζος, αλλά τελευταία και ο Μακρόπουλος, βλέπουν τον Βοτανικό με θετική προοπτική και θα επιμείνουν να υλοποιηθεί η λύση αυτή με την σωστή χρονική διαδικασία όμως.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags