Facebook Pixel "Οταν έπαιζα εγώ στην Αμερική έπαιρνα 3.500 δολάρια το παιχνίδι"
| 2012-10-19 13:38:00

"Οταν έπαιζα εγώ στην Αμερική έπαιρνα 3.500 δολάρια το παιχνίδι"

"Οταν έπαιζα εγώ στην Αμερική έπαιρνα 3.500 δολάρια το παιχνίδι"

Ο Άγγελος Αναστασιάδης μίλησε για άγνωστες πτυχές της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Τι είπε για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
 

Aναλυτικά όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ιωαννίνων, το "Super FM 104,3":

Για το πρωτάθλημα και την ποιότητά του: "Νομίζω ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους που λειτουργούν εκεί. Πρέπει να φτιάξεις πολλά πράγματα, όχι πολύ γρήγορα, αλλά ούτε και πολύ αργά. Μπορείς να δώσεις ώθηση σε πράγματα που έλειπαν τις προηγούμενες χρονιές, μπορείς να στερηθείς πράγματα που είχες τις προηγούμενες χρονιές. Νομίζω ότι είναι ένα πρωτάθλημα που όσο θα περνάει ο χρόνος θα είναι καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό, λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες και όσο θα περνάει ο χρόνος θα είναι και καλύτεροι. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από την ψυχολογία και πως θα συμπεριφερθεί το τεχνικό τημ, ο κόσμος, η διοίκηση, πολλά πράγματα".

Για τις διαφορές οργάνωσης και νοοτροπίας σε Ελλάδα και Κύπρο: "Τα ίδια πράγματα είναι. Κι εκεί είναι λίγη η υπομονή. Έλληνες είναι κι εκείνοι, δεν υπάρχει διαφορά".

Για τα "όπλα" επιβίωσης που χρειάζεται ένας προπονητής στην Ελλάδα: "Να πιστεύει στο Θεό και την Παναγιά. Απλά πράγματα. Αν δεν κάνει αυτό, χαιρετίσματα! Αν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα θα σε φάνε οι κότες".

Για το αν μπορεί να κάνει ένας προπονητής απρόσκοπτα τη δουλειά του: "Εγώ το έκανα. Εφτά χρόνια στην Κύπρο, δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά. Μπορώ να πω καλύτερα κι απ' ό,τι τα περιμέναμε. Όταν αρχίζεις και ανεβάζεις τον πήχη ψηλά με θετικά αποτελέσματα απέναντι σε καλούς αντιπάλους, όλα πάνε καλά. Όταν αρχίζεις και χάνεις από κατώτερους αντιπάλους αρχίζει η γκρίνια και τότε λες δεν πάμε πουθενά, αυτοί είμαστε κτλ. Ενώ όταν υπάρχει στην αρχή μεμψιμοιρία και πάει ο πήχης ψηλά, τότε γίνεσαι Μπαρτσελόνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού λαού. Εγώ είμαι ευχαριστημένος κι εδώ που δούλεψα και στην Κύπρο. Όλα πήγαν καλά. Θα μπορούσαν και καλύτερα, αλλά θα μπορούσαν και πολύ χειρότερα".

Για τον Άγγελο Αναστασιάδη ως ποδοσφαιριστή: "Πρώτα βήματα στην αλάνα στο σχολείο, όπως όλα τα παιδιά. 12-13 χρόνων στους Νέους Επιβάτες στο Μπαξέ Τσιφλίκι, 17 χρόνων πήγα στον ΠΑΟΚ έπαιξα 10 χρόνια στους έφηβους και τη μεγάλη ομάδα, έφυγα από εκεί πήγα στον Παναθηναϊκό, μετά Κόρινθο, Διαγόρα, πήγα Αμερική, έκανα δρόμο. Στην Αμερική τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εγώ την έχω χωρίσει στη μέση. Αν είσαι έντιμος και θέλεις να δουλέψεις, θα πάρεις ό,τι σου ανήκει αξιοκρατικά. Αν θες να ακολουθήσεις το δρόμο της ψευτιάς, της κλοπής, των ναρκωτικών, είναι πάρα πολύ εύκολα εκεί τα πάντα. Εκεί υπάρχει αξιοκρατία. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Όταν πήγα έκανα ένα συμβόλαιο 2.000 δολαρίων ανά παιχνίδι και όταν πήγα στο πρώτο ματς έβαλα 2 γκολ. Τότε έπαιζαν στην ομάδα ένας Βραζιλιάνος κι ένας Ρουμάνος που έπαιρναν 3.500 δολάρια το παιχνίδι. Όταν πήγα να πληρωθώ μετά από 4 παιχνίδια κι αφού έβαλα τα γκολ που κερδίζαμε και ήμουν ο καλύτερος, μου έδωσαν 3.500 δολάρια. Τους είπα κάνετε λάθος, είχαμε πει για 2.000, μου είπαν όμως ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σου δώσουμε τα ίδια χρήματα. Αυτή ήταν η Αμερική...".

Για τους προπονητές που τον σημάδεψαν: "Όλοι είχαν τα καλά τους και τα κακά τους. Το θέμα είναι να ξεχωρίζεις και να παίρνεις κάποια πράγματα από τον καθένα. Η γενιά η δικιά μου δεν ευτύχησε να έχει καλούς προπονητές. Εγκλημάτησαν πάνω μας. Το ότι δεν είμαι ανάπηρος εγώ και κάποιοι συνάδελφοί μου, είναι θέλημα Θεού. Γι' αυτό και δεν μπορούσαμε να πάμε στο εξωτερικό και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις".

Πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του προπονητή από εκείνον του ποδοσφαιριστή: "Η μέρα με τη νύχτα. Αν λες την αλήθεια και όχι ψέματα, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα".

Για το αν επηρεάστηκε από κάποια σχολή ποδοσφαίρου: "Το μόνο ήταν να μπορέσω να στοιχειοθετήσω ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη φυσική κατάσταση και τον τρόπο προπόνησης. Τα άλλα είναι έμφυτα. Αυτά που λένε ότι εγώ πήγα και είδα την προπόνηση του Χάπελ ή του Μουρίνιο είναι για να γελάς".

Για το πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να αναλαμβάνει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα μέσα στα αποδυτήρια:"Δεν είναι δύσκολο, είναι πάρα πολύ εύκολο. Θέλει ώρα να το συζητάμε, αλλά ένα δευτερόλεπτο χρειάζεται. Η αλήθεια είναι αυτή που διευκολύνει την κατάσταση".

Για το πόσο εύκολο είναι να λες αλήθειες και να σε αγαπάνε: "Θα αντιστρέψω την ερώτηση. Θα ρωτήσω πόσο δύσκολο είναι να λες ψέματα και μετά να σκέφτεσαι τι άλλο ψέμα θα πεις για να καλύψεις το πρώτο. Λες την αλήθεια, ξεκαθαρίζεις την μπουγάδα και από εκεί και πέρα ο κόσμος έχει το αλάθητο κριτήριο να καταλαβαίνει πότε είσαι ειλικρινής. Εγώ στη ζωή μου δεν έμαθα να κοροϊδεύω τον κόσμο. Αυτή είναι η αρχή μου και αυτό έκανα. Και πέρασα πάρα πολύ καλά στα Γιάννενα. Και να σας πω και κάτι. Το είπα όταν έφυγα, ότι πίστευα πριν τα Χριστούγεννα, όταν μπήκα στα αποδυτήρια,  ότι μπορούσαμε να βγούμε UEFA. Και δεν το κάναμε πραγματικότητα. Οι λόγοι και οι δικαιολογίες είναι πολλές, αλλά εγώ βάζω πάντα πρώτα τον εαυτό μου ως φταίχτη. Δεν το έκανα και φταίω εγώ. Το 95% της ευθύνης ήταν δικό μου. Οι άλλοι που ήταν καλυμμένοι με το να σωθεί η ομάδα πίστευαν ότι ήταν 95% κερδισμένος ο προπονητής και 5% χαμένοι όλοι οι άλλοι, που πίστευαν περισσότερα πράγματα. Αυτή είναι η διαφορά για μένα. Δεν θέλω να ανεβάσω τον πήχη με αυτό που λέω, αλλά αυτό κάνω εγώ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όταν βλέπεις το ανθρώπινο υλικό μέσα στα αποδυτήρια, πρέπει να πεις την αλήθεια κι εγώ την αλήθεια έλεγα. Δεν είχα πολύ χρόνο, ήρθα κοντά στις γιορτές, δεν είχα την ομάδα από την αρχή, δεν έκανα προετοιμασία και έπρεπε άμεσα να πάρουμε αποτέλεσμα. Ζητώ συγνώμη όμως και από τον κόσμο των Ιωαννίνων, γιατί δεν έκανα πραγματικότητα αυτό που πίστευα και το είπα και μέσα στα αποδυτήρια, κάτι που τα παιδιά μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν".

Για τη νέα προσπάθεια του ΠΑΟΚ: "Νομίζω ότι όλα είναι καλά εκεί και θα πάνε μια χαρά. Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχε διοίκηση που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Ήταν διοίκηση για να παίρνει και όχι για να δίνει ή μάλλον δεν μπορούσε να δώσει αυτά που περίμενε ο κόσμος. Πιστεύω ότι τώρα όλα θα γίνουν καλύτερα. Υπάρχει ένας άνθρωπος έντιμος, ένας καλός προπονητής, ο κόσμος και η δυναμική υπάρχει. Απέναντι, εκτός από τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλα προβλήματα, είναι μεγάλη ομάδα, όπως και η ΑΕΚ, αλλά δεν είναι μέσα στη μοίρα των άλλων, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Όλα θα είναι θετικά. Όλος ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη και οι απανταχού Θεσσαλονικείς πιστεύουν στην υπέρβαση".

Για το αν θα βρεθεί σύντομα σε κάποιον πάγκο: "Μην αγχώνεστε γι' αυτά. Εγώ είμαι ευτυχισμένος άμα ξυπνάω το πρωί. Να δώσω λοιπόν τις ευχαριστίες μου στον κόσμο των Ιωαννίνων, τον ευχαριστώ για την αγάπη του. Του ζητώ και πάλι συγνώμη γιατί δεν έκανα αυτά που θα μπορούσα να κάνω".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags