Facebook Pixel Ο αδίστακτος Λανς Άρμστρονγκ
| 2012-10-19 15:06:00

Ο αδίστακτος Λανς Άρμστρονγκ

Ο αδίστακτος Λανς Άρμστρονγκ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που γνώριζαν καλά τον Άρμστρονγκ.

Ο Λέβι Λέιπχαϊμερ, πρώην συναθλητής του Αμερικανού θριαμβευτή των Γύρων της Γαλλίας θυμάται στιγμές κατά τις οποίες ο Τεξανός υπενθύμιζε στον ίδιο και στη σύζυγό του πως ήταν "θνητοί".

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Press Democrat", η οποία του κόστισε και τη θέση του στην "Omega Pharma-Quick-Step" εξαιτίας της παραδοχής του πως χρησιμοποιούσε απαγορευμένες ουσίες, ο 38χρονος Λέιπχαϊμερ εξιστορεί περιστατικά που βίωσε εκ των έσω, όντας κι αυτός για χρόνια μέρος του "πιο εξελιγμένου συστήματος ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού", όπως το χαρακτήρισε στο πόρισμα της η USADA.

Σύμφωνα με αυτό, ο Άρμστρονγκ έστειλε απειλητικά γραπτά μηνύματα στο κινητό της συζύγου του Λέιπχαϊμερ, Οντέσα Γκαν, αμέσως μετά την κατάθεση του πρώην συναθλητή του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, για την υπόθεση ντόπινγκ.

"Αμέσως μετά την κατάθεσή μου, παρευρέθηκα σε ένα δείπνο με το Λανς και κάθισα δίπλα του. Ο Λανς ήταν πολύ ψυχρός απέναντί μου και σκέφτηκα πως έμαθε για την κατάθεσή μου. Αν και δεν μου μίλησε, ο Λανς έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στη γυναίκα μου, Οντέσα, το οποίο έλεγε 'τρέξτε, μην περπατάτε'. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ο Λανς επικοινωνούσε με την Οντέσα και το μήνυμα έμοιαζε απειλητικό", εξηγεί ο Λέιπχαϊμερ.

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, που σημειώθηκε στο Γύρο της Γαλλίας το καλοκαίρι του 2012, στην κατάθεσή του στην USADA, ο Λέιπχαϊμερ υποστήριξε ενόρκως: "Η Οντέσα έλαβε ένα μήνυμα από τον Λανς, στο οποίο ρωτούσε: 'Είστε στην Καλιφόρνια;'. Τόσο η Οντέσα, όσο κι εγώ βρήκαμε αυτό το μήνυμα πολύ ενοχλητικό, αφού ήταν όντως στο σπίτι μόνη της εκείνη τη στιγμή. Το μήνυμα την έκανε να αισθάνεται πολύ ευάλωτη, αφού δεν υπήρχε κάποιος λόγος για να επικοινωνήσει μαζί της ο Λανς".

"Ρουτίνα οι μεταγγίσεις αίματος"

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Λέιπχαϊμερ, ενός εκ των 11 πρώην συναθλητών του αποκαθηλωμένου ειδώλου στις μαρτυρίες των οποίων στηρίχθηκε το πόρισμα των 120 σελίδων, μετά την 6μηνη τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

"Ήμασταν σαν βάτραχοι σε βραστό νερό", είπε για όσους χρησιμοποιούσαν ουσίες και έπρεπε να υπομείνουν την πίεση από τους προπονητές, τους γιατρούς και την ομάδα, ώστε να μην απολυθούν. "Αρχίζεις από 13 ετών παιδί που ερωτεύεσαι την ποδηλασία και στην πορεία, σταδιακά, κομματιάζεται η καρδιά σου. Αντιλαμβάνεσαι πως είναι η πραγματικότητα".

Ο Λέιπχαϊμερ υποστηρίζει ότι το 2006 συμπλήρωνε 7 έτη χρήσης απαγορευμένων ουσιών και επρόκειτο για καθημερινή ρουτίνα: "Ήταν τόσο συνηθισμένες οι συζητήσεις μεταξύ των ποδηλατών, που κανείς δεν αισθανόταν ότι εξαπατούσε κάποιον άλλον".

Σε αυτό το σημείο, θυμήθηκε μία ιστορία του Ιουνίου του 2006, στη Χιρόνα της Ισπανίας, ενδεικτική του "συστήματος Άρμστρονγκ".

"Έδινα αίμα για την προετοιμασία του Γύρου της Γαλλίας. Θα παίρναμε ερυθροποιητίνη (EPO) για να το αντικαταστήσουμε και να είμαστε σε θέση να προπονηθούμε", είπε και στη συνέχεια τόνισε πως εκείνη την ημέρα δεν ήταν βέβαιος ότι είχε προχωρήσει στην αναπλήρωση με EPO και την ακριβή δόση ή το χρόνο της λήψης.

"Αργότερα αμφισβήτησα τον εαυτό μου και με έπιασε κρίση πανικού", αποκάλυψε ο Λέιπχαϊμερ, αφού την επόμενη ημέρα αναμενόταν να περάσει από έλεγχο αντιντόπινγκ.

Αυτό ήταν και το επεισόδιο που οδήγησε στο τέλος της χρήσης των ουσιών το 2007, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, κατακτώντας στη συνέχεια την 3η θέση του Γύρου της Γαλλίας εκείνη τη χρονιά και χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. "Το 1999 αναρωτιόμουν εάν θα ντοπαριστώ ώστε να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω ή θα μετανιώσω για μια ζωή, επειδή δεν θα μάθαινα ποτέ πόσο καλός ήμουν. Ήμουν καταδικασμένος ό,τι και να επέλεγα. Το 2007 ήταν η μεγαλύτερη ανακούφιση που αποφάσισα να σταματήσω. Ο Γύρος της Καλιφόρνια, το χάλκινο μετάλλιο των Αγώνων, η 2η θέση στο Γύρο της Ισπανίας είναι αποτελέσματα για τα οποία είμαι περήφανος, διότι ήμουν καθαρός".

Η επαπειλούμενη εκδίκηση του Άρμστρονγκ

Τον Οκτώβριο του 2010 ήρθε η στιγμή της κλήτευσης από τους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, για λογαριασμό της USADA. Ο Λέιπχαϊμερ, με κίνδυνο φυλάκισης σε περίπτωση άρνησης απάντησης στις ερωτήσεις, μαρτύρησε τα πάντα, όπως ακόμα 10 ποδηλάτες και 15 επιπρόσθετοι μάρτυρες. Δύο μήνες μετά την κατάθεση, ήρθε η αντάμωση με τον Άρμστρονγκ και το πρώτο απειλητικό μήνυμα.

Ο Τεξανός είναι γνωστός για την επιθετικότητά του, όταν αισθάνεται πως απειλείται. Στην ερώτηση εάν ο Λέιπχαϊμερ αισθάνεται φόβο εκδίκησης από τον Άρμστρονγκ, η απάντηση είναι κοφτή: "Ναι". Ανέφερε, μάλιστα, το βιβλίο-ομολογία του συναθλητή του, Τάιλερ Χάμιλτον, στο οποίο αποκαλύπτονται οι κόντρες του τελευταίου με τον Άρμστρονγκ και το περιβάλλον του. "Εάν τα προσθέσεις όλα, δεν γίνεται να μην ανησυχείς γι' αυτό. Γνωρίζει πολύ κόσμο και έχει πολλές διασυνδέσεις".

Ο Λέιπχαϊμερ θεωρεί ότι η εκδίκηση δεν θα είναι βίαιη, αλλά πιο ήπια, όπως ο εξοστρακισμός του από το άθλημα. Τονίζει, μάλιστα, πως ποτέ δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Τεξανό, εκτός δουλειάς: "Δεν ήμασταν φίλοι, απλά συνάδελφοι".

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags