Facebook Pixel Οι δυο πατρίδες και το όνειρο του Σεσενιόν
| 2012-10-21 00:20:00

Οι δυο πατρίδες και το όνειρο του Σεσενιόν

Οι δυο πατρίδες και το όνειρο του Σεσενιόν

Ο Στεφάν Σεσενιόν ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν οι γονείς του πήραν αυτόν και τα τέσσερα αδέρφια του φεύγοντας από το Μπενίν για την Ακτή Ελεφαντοστού. Η χρεοκοπημένη οικονομία, τα επεισόδια και οι ταραχές στους δρόμους, σε μία χώρα που τα ποσοστά θνησιμότητας στις παιδικές ηλικίες είναι από τα υψηλότερα του πλανήτη, έκαναν την οικογένειά του να αναζητήσει αλλού την τύχη της.

 

Σήμερα ο Σεσενιόν ζει στη βορειοανατολική Αγγλία αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Σάντερλαντ ωστόσο ποτέ δεν ξεχνά τη χώρα καταγωγής του, το Μπενίν, στην Εθνική ομάδα του οποίου φοράει με περηφάνια το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

«Κουβαλάω μια μεγάλη υπευθυνότητα όταν αγωνίζομαι φορώντας το περιβραχιόνιο με την Εθνική ομάδα του Μπενίν. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνω προς τα έξω μία καλή εικόνα. Ο ρόλος που έχω είναι να εμπνέω τους ανθρώπους εκεί. Το ποδόσφαιρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος προκειμένου να κάνω τη χώρα μου γνωστή. Με τιμά και μου δίνει μία μεγάλη ικανοποίηση», αναφέρει ο Σεσενιόν στη συνέντευξη που έδωσε στο φύλλο της Πέμπτης της βρετανικής εφημερίδας Independent.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα εκεί. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά και όλοι έχουν επηρεαστεί από αυτό. Είναι μία πολύ μικρή χώρα και δεν έχει όλα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να υποστηρίξει τον πληθυσμό. Όταν είσαι εκεί το καταλαβαίνεις πολύ έντονα μέσα σου», τονίζει ο Σεσενιόν.

Ο μεσοεπιθετικός της Σάντερλαντ βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη περίπτωση να νιώθει μέσα του έντονα συναισθήματα για δύο πατρίδες. Γιατί μπορεί να κατάγεται από εκεί, ωστόσο από τα τέσσερα του χρόνια μεγάλωσε στην Ακτή Ελεφαντοστού, εκεί που έκανε φίλους, πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στις αλάνες και στον δρόμο, εκεί από όπου προέρχονται όλες οι μνήμες τις παιδικής του ηλικίας. Ωστόσο ο ίδιος, παρότι δεν ξεχνάει την Ακτή Ελεφαντοστού, όπως λέει, περνάει περισσότερο χρόνο στη χώρα καταγωγής του, το Μπενίν. «Γνωρίζω ανθρώπους εκεί που με έχουν βοηθήσει να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, συνεπώς είναι πάντα τέλειο συναίσθημα να επιστρέφω εκεί και να παίζω με την Εθνική ομάδα της χώρας».

Το Μπενίν, μια χώρα με έντονο θρησκευτικό στοιχείο τόσο από Χριστιανούς όσο και από Μουσουλμάνους, μόλις το 2006 διοργάνωσε ελεύθερες εκλογές και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προκειμένου να επέλθει μια σταθερότητα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, εν αντιθέσει με την εποχή που ο ίδιος ήταν παιδί. «Έχουν δρομολογηθεί αρκετές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο και σήμερα υπάρχει μεγαλύτερα σταθερότητα ακόμη και σε σχέση με ό,τι επικρατούσε πριν από μόλις πέντε χρόνια. Πριν είχαμε δικτατορικό καθεστώς αλλά στη συνέχεια βρήκαμε ένα είδος σταθερότητας. Ήταν ένα όνειρο ολόκληρου του έθνους να γίνει κάτι τέτοιο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Αφρικής έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα. Εγώ θεωρώ πως το πλέον σημαντικό είναι η ειρήνη», επισημαίνει ο Σεσενιόν.

Όπως πολλά αγόρια στη χώρα του, αλλά και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου και μεγάλωσε, ονειρεύονται στην εφηβική ηλικία να βρουν διέξοδο προς την Ευρώπη και να κάνουν ποδοσφαιρική καριέρα στη Γαλλία ή στο Βέλγιο όπου η γαλλική γλώσσα τους διευκολύνει ώστε να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες. «Δεν φοβόμουν να κάνω αυτό το βήμα. Είναι ένα όνειρο όλων των Αφρικανών παικτών να παίξουν στην Ευρώπη και εγώ το έκανα πραγματικότητα. Αποτελούσε περισσότερο χαρά για μένα παρά με φόβιζε», υπογραμμίζει ο μεσοεπιθετικός της Σάντερλαντ.

Οι πόρτες για το ευρωπαϊκό όνειρο άνοιξαν στα 20 του χρόνια από τα προάστια του Παρισιού, όταν και υπέγραψε συμβόλαιο στην Κρετέιγ. Έπειτα από δύο χρόνια το παραπάνω βήμα είχε γίνει παίζοντας στη Λε Μαν για να ανέβει έπειτα το 2008 το μεγαλύτερο σκαλοπάτι γυρίζοντας στο Παρίσι, φορώντας τη φανέλα της ιστορικής Παρί Σεν Ζερμέν. Η ανοδική του πορεία ωστόσο τον έφερε να «χτυπά» το 2011 την πόρτα του μεγαλύτερου πρωταθλήματος της Ευρώπης, της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, με τη Σάντερλαντ να προχωρά στην απόκτησή του.

Η αρχή ήταν δύσκολη καθώς τα προβλήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον αλλά και το γεγονός ότι τα αγγλικά του ήταν σχεδόν… ανύπαρκτα δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα μέσα του. Ωστόσο η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη. Ο ίδιος καθιερώθηκε στην ενδεκάδα της ομάδας, ο κόσμος τον αγάπησε και σήμερα αποτελεί έναν από τους συμπαθέστερους της κερκίδας στο Stadium of Light. Συν τοις άλλοις η οικογένειά του ζει μαζί του στη βορειοανατολική Αγγλία και η καθημερινότητα του βελτιώθηκε σημαντικά. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς όπως λέει και ο ίδιος: «Η προτεραιότητά μου είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όλα τα άλλα έρχονται μετά».

Πηγή: othersidefootball.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags