Facebook Pixel Ποδόσφαιρο, ένα ομοφοβικό άθλημα;
| 2012-10-22 18:52:00

Ποδόσφαιρο, ένα ομοφοβικό άθλημα;

Ποδόσφαιρο, ένα ομοφοβικό άθλημα;

Όσο προοδευτικός κι αν θέλει να λέγεται ο σύγχρονος άνθρωπος, αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν έχει ξεπεράσει κάποια από τα taboo του.

Το ποδόσφαιρο θεωρείται αυστηρά ανδρικό άθλημα κι ο,τιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό επικρίνεται. Και δεν αναφερόμαστε στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά σε ένα διαφορετικό είδος ρατσισμού. Αυτή τη φορά και παρά τα συνεχή αρνητικά περιστατικά δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος ενός ποδοσφαιριστή, αλλά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Ο Ντέιβιντ Τέστο περιθωριοποιήθηκε όταν αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Γεννημένος στη Βόρεια Καρολίνα, ο Αμερικανός μίλησε πριν έναν χρόνο ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Έκτοτε, είναι χωρίς ομάδα.

Ο 31χρονος αποκάλυψε το μεγάλο του «μυστικό» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SBNation. Παραδέχτηκε ότι για πολλά χρόνια αποσιωπούσε αυτή την πτυχή της ζωής του από τους συναδέλφους του και τους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκε.

Αυτό, άλλωστε, έκανε σε όλη τη ζωή του. Μεγαλωμένος σε μια αυστηρή χριστιανική οικογένεια είχε πειστεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ήταν συνειδητά Χριστιανός: «Μισούσα τον εαυτό μου. Όταν σου λένε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι αμαρτωλοί και θα καούν στην αιώνια κόλαση και εσύ είναι μικρό παιδί, πώς νομίζεις ότι νιώθεις;»

Ο Τέστο ήταν άριστος μαθητής, έγινε αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου κι έβγαινε με cheerleaders.

Όταν, όμως, έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής άρχισε να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά του. Όταν άρχισε να συμβιβάζεται με αυτή, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα.

Πλέον, δεν μπορούσε να κρύψει το ποιός πραγματικά είναι στην Montreal Impact στην οποία έπαιζε ως μέσος. Δεν ήξερε αν οι συμπαίκτες του το είχαν καταλάβει ή όχι.

«Όταν αποκάλυψα την ομοφυλοφιλία μου δεν ήξερα αν θα έπαιζα ξανά. Αυτό που ήξερα ήταν ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω να αγωνίζομαι έτσι. Ήξερα ότι αν ήθελα να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο, έπρεπε να αποκαλυφθώ και ο κόσμος να μάθει την αλήθεια».

Κι όμως, στον «προοδευτικό» κόσμο μας, η απόφαση του Τέστο να μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του, του έκλεισε την πόρτα των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Οι συμπαίκτες του πάντα τον στήριζαν και τον σέβονταν, αλλά καμία ομάδα δεν του έκανε πρόταση. Η Montreal Impact διέκοψε το συμβόλαιό του τον Οκτώβριο του 2011 και η ποδοσφαιρική του καριέρα έλαβε τέλος.

Πλέον, ασχολείται με την άλλη μεγάλη του «αγάπη», τη yoga. Παραδίδει μαθήματα και συνεχίζει αξιοπρεπώς τη ζωή του, δηλώνοντας ικανοποιημένος.

Δεν θέλει να πιστέψει ότι η αιτία του… ποδοσφαιρικού αποκλεισμού του είναι η ομοφυλοφιλία του, αλλά φυσικά βαθιά μέσα του το γνωρίζει.

Αυτό που τον πικραίνει περισσότερο δεν είναι ο τρόπος που τον αντιμετώπισε ο χώρος. Άλλωστε, πιστεύει πολύ στη μοίρα και θεωρεί ότι προφανώς δεν ήταν «γραφτό» του να συνεχίσει να παίζει μπάλα μετά την αποκάλυψη.

Αυτό που τον λυπεί είναι ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που μοιράζονται τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις, αλλά διστάζουν να το παραδεχτούν δημόσια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 εν ενεργεία ομοφυλόφιλοι παίκτες, αλλά μόλις ένας, ο Σουηδός Άντον Χισέν, το έχει παραδεχτεί.

«Αυτοί οι άνδρες υπάρχουν και είναι εκεί έξω. Με εξοργίζει που δεν αποκαλύπτονται. Αυτός είναι και ο λόγος που ανυπομονώ να μιλήσει ανοιχτά κάποιος σπουδαίος παίκτης. Θέλω να το κάνει κάποιος “μεγάλος” για να δείξει τον δρόμο και στους άλλους.

Εμένα δεν ήταν γραφτό μου να πω την αλήθεια και να συνεχίσω να παίζω επαγγελματικά. Είναι κάποιου άλλου. Ένα κομμάτι μου θα το ήθελε, αλλά πιστεύω στη μοίρα. Αν ήταν γραφτό να γίνει, θα τα είχα καταφέρει», εξηγεί.

Μόλις άλλοι τρεις παίκτες έχουν μιλήσει ανοιχτά για το «ένοχο» – για πολλούς – μυστικό τους. Οι πολλά υποσχόμενοι Μάρκους Ούρμπαν και Τόμας Μπέρλινγκ αποσύρθηκαν λίγο καιρό αφότου είχαν αποκαλύψει την αλήθεια το 1991 και το 2000 αντίστοιχα.

Ο άλλος ήταν ο Τζάστιν Φασάνου, ο πρώτος μαύρος παίκτης που είχε πάρει μεταγραφή ενός εκατομμυρίου λιρών στην Αγγλία. Ο Άγγλος μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του το 1990. Η κατακραυγή ήταν μεγάλη, ενώ κατηγορήθηκε και για βιασμό ανηλίκου. Το 1998 αυτοκτόνησε…

Πηγή: othersidefootball.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags