Facebook Pixel Τέτοιες νίκες φτιάχνουν "μέταλο"
| 2012-10-25 09:44:00

Τέτοιες νίκες φτιάχνουν "μέταλο"

Τέτοιες νίκες φτιάχνουν "μέταλο"

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει για το ...άστρο των Πειραιωτών, που έλαμψε χθες και για το μέταλο της ομάδας του Ολυμπιακού που σφυρηλατείται με ανάλογες νίκες.

Η χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού στη Γαλλία επί της πρωταθλήτριας της χώρας, Μονπελιέ με 2-1 ήταν σημαντική για πολλούς λόγους. Όχι μόνο επειδή οι «ερυθρόλευκοι» μένουν στο «κόλπο» της πρόκρισης, ούτε επειδή πήραν τρεις βαθμούς και δεν είναι πλέον στην τελευταία θέση του ομίλου. Πολύ απλά τέτοιες μεγάλες νίκες φτιάχνουν το «μέταλλο» μιας ομάδας, γιατί πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψιν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε αυτή η νίκη.

Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε απλά το χθεσινό παιχνίδι, το έφερε «τούμπα» γιατί βρέθηκε πίσω στο σκορ χωρίς μάλιστα η αντίπαλος του μέχρι το 49' που έγινε το 1-0, να έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για να σκοράρει. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να μην εντυπωσίασαν από πλευράς θεάματος σίγουρα όμως εντυπωσίασαν με τα ψυχικά αποθέματα που επέδειξαν μετά το γκολ που δέχθηκαν. Ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και στο 91' πήραν μια τεράστια νίκη η οποία αποκτά πολύ μεγάλη σημασία για τη συνέχεια του ομίλου.

Κανείς μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Άρσεναλ «δεινοπάθησε» για να κερδίσει στο Μονπελιέ την πρώτο αγωνιστική ενώ η γαλλική ομάδα πήρε ισοπαλία στη Γερμανία απέναντι στη Σάλκε. Μπορεί επίσης κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρισκάρει περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης ίσως να έφταναν πιο εύκολα στη νίκη απέναντι στη γαλλική ομάδα.

Είναι πάντως πολύ σημαντικό ότι ο Ολυμπιακός από πέρυσι «σφυρηλατεί» έναν δυνατό ευρωπαϊκό χαρακτήρα σαν ομάδα, έχοντας να επιδείξει σημαντικές εντός αλλά κι εκτός έδρας νίκες. Η ψυχολογία των «ερυθρόλευκων» είναι πλέον διαφορετική σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει από την ομάδα του λιμανιού πριν το 2011 και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

Πλέον ο Ολυμπιακός «χτυπάει» τα παιχνίδια κι εκτός έδρας και δείχνει να έχει αφήσει στο παρελθόν το κόμπλεξ των απογοητευτικών εμφανίσεων μακριά από το γήπεδο του. Αυτό είναι αναμφίβολα ένα πολύ μεγάλο κέρδος για τους πειραιώτες και το ζητούμενο φυσικά είναι να συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς οι πρωταθλητές Ελλάδας.

Η κριτική που ασκήθηκε στον προπονητή του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του λιμανιού σε αρκετά ματς του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν δικαιολογημένη. Όπως επίσης είναι υποχρεωμένος κάποιος να αναγνωρίσει πως διαχειρίστηκε σωστά το χθεσινό παιχνίδι, κάνοντας και τις σωστές αλλαγές. Ο Αμπντούν που μπήκε στο ματς στο 61' βοήθησε πολύ, ενώ ο Μήτρογλου ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της νίκης. Ο τελευταίος μπήκε στη θέση του Τζιμπούρ που τραυματίστηκε, αλλά ούτως ή άλλως θα έμπαινε στο ματς παίρνοντας βέβαια τη θέση άλλου παίκτη.

Στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να «πατήσει» καλά στο γήπεδο γιατί ο Μασάντο δεν κατάφερε ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ματς ενώ και ο Τοροσίδης με τον Χολέμπας δεν έκαναν κούρσες από τα άκρα για να παίξει ο Ολυμπιακός με έξτρα παίκτη στην επίθεση από δεξιά κι αριστερά. Αν σε αυτά προσθέσετε και την αστάθεια του Φουστέρ, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν μπόρεσαν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα. Οι μοναδικές καλές στιγμές των «ερυθρόλευκων» προήλθαν από τον Γκρέκο, που από ένα σημείο και μετά κουράστηκε.

Τα πράγματα άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο λόγω δύο στοιχείων. Πρώτον μετά το 1-0 ο Ολυμπιακός δεν είχε τίποτε να χάσει κι αποφάσισε να ρισκάρει και δεύτερον ο Μασάντο και οι δύο ακραίοι μπακ ανέβασαν αισθητά την απόδοση τους. Ο Πορτογάλος μέσος πήρε πρωτοβουλίες, κράτησε μπάλα, μοίρασε το παιχνίδι δεξιά κι αριστερά και από τι στιγμή που μπήκε στο ματς ο Αμπντούν και ανέβηκαν αρκετές φορές Χολέμπας και Τοροσίδης υπήρχε η δυνατότητα και οι γραμμές του Ολυμπιακού να είναι πιο κοντά αλλά και η ομάδα του λιμανιού να έχει περισσότερους παίκτες κοντά στην περιοχή των Γάλλων.

Αυτό σε συνδυασμό με τη σιγουριά που ενέπνεαν οι δύο στόπερ (Μανωλάς και Κοντρέρας) έδωσε στους πειραιώτες τη δυνατότητα να κερδίσουν πολλά μέτρα στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν περίμενε πλέον τη Μονπελιέ αμυνόμενος (όπως στο πρώτο μέρος όταν το σκορ ήταν 0-0) αλλά είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι κι έβγαλε κόντρα επιθέσεις στη γαλλική ομάδα.

Το «άστρο» των πειραιωτών έλαμψε χθες βράδυ στον γαλλικό ουρανό αλλά αυτό έγινε επειδή οι πρωταθλητές Ελλάδας αποφάσισαν μετά από ένα πολύ μέτριο πρώτο μέρος, να προκαλέσουν την τύχη τους. Την προκάλεσαν, ρίσκαραν και στο φινάλε δικαιώθηκαν. Η εικόνα άλλωστε της Μονπελιέ δεν ήταν τέτοια που να δημιουργεί την εντύπωση ότι ήταν η ομάδα που δεν μπορούσε να της «βγάλει» φάσεις ο Ολυμπιακός. Και φάσεις της «έβγαλε» και δύο γκολ της έβαλε για να πάρει μια πολύ μεγάλη νίκη.

Πηγή: Sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags