Facebook Pixel Με το φτωχό μου το μυαλό… λέω εγώ
| 2012-10-28 11:56:00

Με το φτωχό μου το μυαλό… λέω εγώ

Με το φτωχό μου το μυαλό… λέω εγώ

Σε κάθε πρωτάθλημα για μια ομάδα υπάρχουν πολλοί τελικοί. Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος.

Σε κάθε έναν από αυτούς η ομάδα διατηρείται ή αποχαιρετάει έναν  από τους στόχους της. Μερικοί τελικοί είναι θεωρητικοί, αφού για ορισμένες ομάδες δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, προφανώς έπειτα από κάποιο ματς η Κέρκυρα θα σταματήσει να έχει ελπίδες να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά κανένας δεν θα ασχοληθεί σε ποιο ματς, αφού το πρωτάθλημα δεν είναι στους στόχους της. Αντίθετα σε κάποιο από τα επόμενα έξι ματς ο Ολυμπιακός θα έχει και μαθηματικά εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία, αλλά δεν νομίζω ο Μαρινάκης ή ο Ζαρντίμ να βγουν και να πανηγυρίσουν.  

Τη λογική, τέλος πάντων, την καταλαβαίνετε με την οποία υπάρχουν κάποιες ομάδες που βρίσκονται σε μια πλατιά γκρίζα ζώνη. Στις οποίες αν τρεις, τέσσερις «τελικοί» πάνε καλά, γίνονται «Αστέρες» και βγαίνουν Ευρώπη, αλλά αν τους πάνε άσχημα γίνονται «Λάρισες» και τραβιούνται. Κλασικό παράδειγμα η ΑΕΚ, που αν είχε κερδίσει τον πρώτο «τελικό» της σεζόν με τον Αστέρα η ιστορία με τους «μπέμπηδες» του Βλάχου θα ανέβαινε και για κάποια ματς θα ήταν στο γκρουπ αυτών που πάνε για  πλέι οφ. Χάνοντας τον «τελικό» με την Κέρκυρα απέδειξε ότι μπορεί να χάσει κάθε ματς από κάθε ομάδα και αν χάσει τον «τελικό» με τον Πλατανιά, υπάρχει η εντύπωση ότι έπεσε. Το ερώτημα είναι αν ισχύει.
 
Με δύο ομάδες, να πέφτουν από τη Super League και τη σωτηρία να είναι πάνω από τους 26 βαθμούς, μαθηματικά η ΑΕΚ μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου πρέπει να μαζέψει 14 βαθμούς. Στα ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό η διαφορά δυναμικότητας είναι πολύ μεγάλη, αλλά ακόμα και η πιο αδύνατη ομάδα μπορεί να ελπίζει σε ισοπαλία. Εχει δύο ματς εκτός έδρας με Βέροια και Πανθρακικό και εντός τον Λεβαδειακό, τον ΠΑΣ και τον Ατρόμητο. Από αυτά αν δεν μιλάμε για πλήρη κατάρρευση μπορεί να ελπίζει σε 2-3 νίκες και μια ισοπαλία. Σύνολο 7-10 βαθμοί + 1 από τα ντέρμπι 8-11 + 2 που υπάρχουν ήδη 10–13. Με νίκη, λοιπόν, με τον Πλατανιά πηγαίνει σε μια προβλεπόμενη συγκομιδή 13–16 βαθμών που θα την έχουν γερά στην κούρσα της σωτηρίας, χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν. Να εξασφαλιστεί μαθηματικά είναι απίθανο και πρακτικά πολύ δύσκολο, αφού μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου θα χρειαζόταν να μαζέψει 18 βαθμούς και με τους 2 που υπάρχουν να τους κάνει 20, που σημαίνει έξι νίκες και δύο ήττες χωρίς ισοπαλία. Κάτι τέτοιο παραείναι αισιόδοξο, για να είναι πραγματικό…

Τώρα για τελικούς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα υπάρξουν δύο. Αν η ΑΕΚ δεν καθαρίσει, ο ένας θα είναι το ματς που η ΑΕΚ για να φτάσει τους 26 βαθμούς θα χρειάζεται πάνω από 2  βαθμούς στα εναπομείναντα παιχνίδια. Θα είναι το τέλος των λογικών ελπίδων, με την ΑΕΚ να πηγαίνει στις προσευχές. Επόμενος τελικός θα είναι το ματς, αν προκύψει τέτοιο, που η ΑΕΚ θα χάνει τις μαθηματικές ελπίδες διάσωσης. Προφανώς αν τέτοιο ματς προκύψει ένα ματς πριν από το τέλος, ας πούμε στην 29η αγωνιστική με τον Πανθρακικό και τελευταίο ματς με τον Ατρόμητο εκτός έδρας είναι κάτι διαφορετικό από το να έρθει την 26η αγωνιστική και η ΑΕΚ για να σωθεί να χρειάζεται πέντε ματς σερί νίκες.

Το ανησυχητικό είναι πως αμφιβάλλω ότι η αριθμητική άσκηση, με τα ματς που απομένουν και τα σενάρια στη μία ή στην άλλη περίπτωση, έχει γίνει από κάποιον στην ΑΕΚ. Αντίθετα είμαι σίγουρος ότι το πρόγραμμα και τους βαθμούς που περιμένει από κάθε ματς για να σωθεί  ο Γιάννης Κομπότης το ξέρει απ' έξω. Εδώ είναι η διαφορά σε αυτό που λέγεται αλλά δεν αναλύεται για ομάδες, ότι δεν είναι συνηθισμένες να παλεύουν για τη σωτηρία. Σε απλά ελληνικά, δεν βρέθηκαν ποτέ να μετράνε τους βαθμούς που χρειάζονται για να σωθούν. Και επειδή τον Χρήστο τον Κωστή δεν τον έχω από χαρακτήρα να κάθεται και να το κάνει, ο Δημητρέλος ασχολείται με τις δημόσιες υπηρεσίες και ο Βιντιάδης με τις συμβουλές του Σίμουρ και του Πιρς αν πρέπει να αγοράσει την ΠΑΕ, η μόνη ελπίδα είναι ότι ο Εβαλντ Λίνεν το παίζει άνετος, κάνει τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας τελικός, αλλά έχει ήδη αναλύσει τα ματς του πρωταθλήματος που απομένουν και τους «τελικούς» της ΑΕΚ. 

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags