Facebook Pixel Αγχώνοντας τον Ζαρντίμ
| 2012-11-02 16:25:00

Αγχώνοντας τον Ζαρντίμ

Αγχώνοντας τον Ζαρντίμ

Σας έχω γράψει πολλές φορές ότι ο Ζαρντίμ ήταν μια μάλλον ατυχής επιλογή για τον Ολυμπιακό και ότι εγώ δεν θα έπαιρνα ποτέ Πορτογάλο τεχνικό σε ελληνική ομάδα... Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος. 

ιότι δεν πιστεύω ότι κάποιος από δαύτους έχει να διδάξει κάτι το σπουδαίο. Πλην όμως η επίθεση που γίνεται στον προπονητή του Ολυμπιακού έπειτα από κάθε ματς στο οποίο η ομάδα δεν κερδίζει έχει κάτι το πάρα πολύ άδικο.
 
 
Hταν εξαρχής δεδομένο ότι ο Ζαρντίμ θα είχε προβλήματα στον Ολυμπιακό για τρεις λόγους. Ο πρώτος γιατί το ποδόσφαιρο στο οποίο πιστεύει και διδάσκει (ας πούμε) δεν είναι ιδιαιτέρως συμβατό με τη νοοτροπία της ομάδας, έτσι όπως αυτή καλλιεργήθηκε κυρίως από τον Βαλβέρδε την τελευταία διετία: αν ο Ζαρντίμ αναλάμβανε μετά τον Μπάντοβιτς, όλα θα ήταν αλλιώς. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι δύσκολο σταυρόλεξο: είναι μια ομάδα καινούργια και την ίδια στιγμή έρχεται από δύο χρόνια χτισίματος -όλοι είδαν το χτίσιμο και κανείς δεν φαίνεται να γουστάρει το χτίσιμο από την αρχή, ούτε η ίδια η διοίκηση. Ο Ζαρντίμ έχει πολλούς καινούργιους παίκτες (τους οποίους πρέπει να εντάξει σε ένα σχήμα) και πολλούς παλιούς (τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιεί περίπου όπως ο Βαλβέρδε, διότι οι συγκρίσεις είναι καθημερινές). Δεν είχε επίσης το σθένος να διώξει κάποιους μετά την προετοιμασία κι αυτό γύρισε μπούμερανγκ: δείτε τι γίνεται με τον Ντιόγο π.χ. Το τρίτο πρόβλημα, ίσως το μεγαλύτερο, είναι ότι υπήρχε η βεβαιότητα πως ο Ολυμπιακός δεν θα έχει αντίπαλο στο πρωτάθλημα -με συνέπεια κάθε νίκη να είναι υποχρέωση και κάθε στραβοπάτημα λόγος επίθεσης.  
 
Πέρυσι
 
Μπορώ εύκολα να αποδείξω ότι πέρυσι την ίδια εποχή ο Ολυμπιακός είχε ανάλογα προβλήματα. Είχε ξεκινήσει με δυο ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο πρωτάθλημα είχε χειρότερα αποτελέσματα: είχε π.χ. δυσκολευτεί τρομερά να κερδίσει στο Καραϊσκάκη την Ξάνθη, τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΟΚ, είχε αγχωθεί στο «Κλ. Βικελίδης» με τον Αρη και στο Παγκρήτιο με τον Εργοτέλη, δεν είχε κερδίσει την ΑΕΚ και είχε φέρει εντός ισοπαλία με τον ΟΦΗ: όλα αυτά στις εννέα πρώτες αγωνιστικές! Ομως αυτή η σύγκριση δεν έχει νόημα, αφού όλοι ξεκινούν από το γενικό συμπέρασμα ότι οι ομάδες είναι χειρότερες από πέρυσι. Είναι, αλλά όλες σχεδόν, ειδικά εντός έδρας, δίνουν και την ψυχή τους με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, σχεδόν όπως πάντα συνέβαινε.
 
Πολλά
 
Αν ρωτήσεις τους επικριτές του Ζαρντίμ τι του ζητούν θα σου πουν γενικά «να παίζει η ομάδα καλή μπάλα». Μόνο που προσοχή: του ζητάμε και πολλά άλλα. Π.χ. να αξιοποιήσει τους νέους, να ξεδιαλύνει ποιοι κάνουν και ποιοι δεν κάνουν, να πάρει αποτελέσματα στην Ευρώπη, να μη χάσει ούτε βαθμό κ.λπ. Γίνονται όλα; Προφανώς όχι. Για να φτιάξεις π.χ. μια ομάδα που να παίρνει αποτελέσματα στην Ευρώπη, πρέπει να της μάθεις να παίζει λίγο άμυνα. Οταν έχεις αλλάξει τα στόπερ σου και τον αμυντικό σου χαφ, το πράγμα θέλει δουλειά. Επίσης θέαμα και αξιοποίηση των πιτσιρικάδων είναι μάλλον απίθανο! Οι πιτσιρικάδες για να βγουν πρέπει να τριφτούν, να χάσουν και να μάθουν: δυο πρωταθλήματα η Μπαρτσελόνα τα παράτησε σε χρόνο-ρεκόρ για χάρη του Μέσι. Θέλετε να βλέπετε τον Φετφατζίδη, τον Μήτρογλου, τον Λυκογιάννη, τον Βλαχοδήμο και τον Τάτο βασικούς αντί του Μασάντο, του Τζεμπούρ, του Αμπτούν, του Γκρέκο; Είναι εύκολο! Μόνο που τα ματς που ο Ολυμπιακός σήμερα κερδίζει εύκολα θα γίνουν σπαζοκεφαλιές.     
 
Παιδεύεται
 
Ο Ζαρντίμ παιδεύεται να κάνει πολλά και δεν αποκλείεται να πνιγεί από το άγχος του, καθώς πιέζεται. Πάρτε για παράδειγμα την απόφασή του να παίξει ο Τάτος με τον Αρη: αποδείχτηκε λανθασμένη. Αλλά πού να τον βάλει τον Τάτο; Στο Καραϊσκάκη που του ζητάνε θέαμα; Αν παίξει όπως στο «Κλ. Βικελίδης», θα κυνηγάνε και αυτόν και τον Τάτο! Να τον βάλει να παίζει λεπτά; Τι νόημα έχει; Μήπως είναι κάνας 20χρονος και πρέπει να προσαρμοστεί; Δεν νομίζω. Η λογική ήταν να τον ρίξει στα βαθιά για να δει αν ξέρει κολύμπι: το ίδιο έκανε πέρυσι κι ο Βαλβέρδε με τον Μανιάτη: η διαφορά είναι η αντίδραση και η ικανότητα του κάθε ποδοσφαιριστή.          
 
Υποφέρει
 
Υποφέρει ο Ζαρντίμ: το καταλαβαίνω. Αλλά είναι ο κανόνας του παιχνιδιού αυτό που τραβάει. Για την ακρίβεια, πρόκειται για παιχνίδι χωρίς κανόνες: θα πρέπει να κολυμπήσει κι αυτός. Το λάθος που γίνεται με τη στοχοποίησή του είναι ότι δίνεται στους παίκτες άλλοθι κακής απόδοσης πριν από το ματς με τη Μονπελιέ: αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτό αποτελεί τη μέρα της κρίσης του κόουτς, μην αποκλείετε κάποιοι να εμφανιστούν λίγο μπλαζέ, γνωρίζοντας πως τα πρωτοσέλιδα και η οργή θα αφορούν τον αγχωμένο κόουτς.  

Δικαιολογίες
 
 Μου γράφει  στο [email protected] o φίλος αναγνώστης
Αλέξανδρος Καραμπής:
«Με ολοκληρωμένη την 8η αγωνιστική, σου γράφω ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής, αρκετές ομάδες εμφανίζουν αποδυναμωμένα ρόστερ λόγω οικονομικών προβλημάτων. Καταλαβαίνω ότι όντως υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για την ανικανότητα κάποιων. Και εξηγώ. Από τη μια μεριά έχεις τον Πανιώνιο και τον ΟΦΗ. Δύο ομάδες φανερά αποδυναμωμένες, σε πρώτη ματιά, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι διοικήσεις τους (οι όποιες) διάλεξαν προπονητές στις δυνατότητές τους. Οι προπονητές αυτοί επέλεξαν παίκτες που πίστεψαν ότι θα βοηθήσουν τις ομάδες τους. Είχαν συγκεκριμένο και πολύ μικρό μπάτζετ και περιορισμούς από τη λίγκα. Ενσωμάτωσαν αυτούς τους παίκτες στις ομάδες τους, ανέβασαν μικρούς από τις ακαδημίες, κράτησαν κάποιους έμπειρους (όπου μπορούσαν) και δούλεψαν την ομάδα. Οι δύο ομάδες πάνε καλά μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Από την άλλη μεριά, έχεις την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό (τον Αρη τον αφήνω απέξω, γιατί είναι ιδιάζουσα περίπτωση νοοτροπίας). Στην ΑΕΚ (...) το μόνο ερώτημα που έχω εγώ προσωπικά είναι γιατί δεν είχε προσληφθεί κάποιος προπονητής καλύτερος του Βλάχου από την αρχή. Στον Παναθηναϊκό (…) για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο έχει δοθεί "λευκή επιταγή" στον Φερέιρα για τις μεταγραφές και τη διαχείριση του ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός υποστηρίζει ότι φταίνε τα οικονομικά προβλήματα για το κακό ξεκίνημα και όχι ο προπονητής και γενικότερα η διαχείριση που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Ας τους πει κάποιος ότι αν ήταν έτσι τα πράγματα, ο Πανιώνιος και ο ΟΦΗ θα έπρεπε να έχουν ήδη υποβιβαστεί...».
 
 
Κουίζ από τα δικά μου
 
Εχω καιρό να κάνω ένα κουίζ από τα δικά μου -από αυτά που ποτέ δεν σαν δίνω τη λύση, αλλά που την καταλαβαίνετε. Ποιος (υπεράνω υποψίας) προπονητής είπε φόρα παρτίδα σε κυρία, υπεύθυνη για τη διατροφή της ομάδας, ότι μόλις πληρωθεί οφείλει να κάνει πλαστική και να μεγαλώσει το στήθος της;
 
(Οχι, το κακό δεν είναι ότι αυτή το λέει και γελάει ο κόσμος. Το κακό είναι ότι το άκουσαν οι παίκτες και το προτείνουν ανοιχτά ο ένας στον άλλο στα αποδυτήρια λέγοντας: «Μόλις πληρωθείς, ετοιμάσου»!)

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags