Facebook Pixel Αν γίνουν φίλοι, θα συνυπάρξουν
| 2012-11-15 16:38:00

Αν γίνουν φίλοι, θα συνυπάρξουν

Αν γίνουν φίλοι, θα συνυπάρξουν

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Μήτρογλου με την ΑΕΚ και τα ευρωπαϊκά του γκολ με Μονπελιέ, Αρσεναλ δημιούργησαν ένα "ερώτημα"... Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος. 

Μπορεί ο φορμαρισμένος και πολύ εξελίξιμος Ελληνας φορ να συνυπάρξει με τον Ράφικ Τζεμπούρ, πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος; Η απάντηση δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε αγωνιστικά δεδομένα.
 
  Μέχρι τώρα στα ελάχιστα λεπτά που ο Μήτρογλου με τον Τζεμπούρ έχουν αγωνιστεί μαζί, ο ένας από τους δύο -συνήθως και παραδόξως ο Ελληνας κυνηγός- πάει στην άκρη της επίθεσης, είτε αριστερά είτε δεξιά. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στα Γιάννενα και ο Μήτρογλου σκόραρε, αλλά αυτού του είδους η χρησιμοποίηση δεν έχει νόημα: ούτε ο Μήτρογλου θα γίνει εξτρέμ ούτε ο Τζεμπούρ.     
Βασίλειο 
Ο Μήτρογλου θεωρεί την αντίπαλη περιοχή το βασίλειό του. Πολύ συχνά βγαίνει για να πάρει μαζί του τον σέντερ μπακ που τον μαρκάρει, ώστε να δημιουργήσει χώρο για όποιον ακολουθεί ή για να συνεργαστεί με όποιον συμπαίκτη κατεβάζει την μπάλα, αλλά ο σκοπός του είναι να επιστρέψει γρήγορα στο βασίλειό του. Δεν είναι τσιμεντοκολόνα που παίζει αγκωνιές μέσα στην περιοχή με τους στόπερ. Η ικανότητά του δεν είναι η αντοχή στο ξύλο, ούτε το καλό παιγνίδι με πλάτη στην εστία: αυτά τα έκανε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου κάποτε. Εχει καταπληκτικά κοντρόλ, μεγάλη αίσθηση του γκολ, ικανότητα στο να διαβάζει την αδυναμία του μπακ. Ο Τζεμπούρ είναι κυνηγός που θέλει να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός, κουβαλάει πολύ την μπάλα και είναι και πολύ καλός πασέρ. Ενώ ο Μήτρογλου μπορεί να σκοράρει με ένα άγγιγμα, ο Τζεμπούρ σχεδόν πάντα πριν τη στείλει στα δίχτυα την μπάλα την πιλατεύει, για αυτό και συνήθως τα γκολ του είναι πιο όμορφα. Και οι δύο είναι φορ.
 
Μόνος 
 
Ο Μήτρογλου, σε όποια ομάδα έκανε σπουδαία πράγματα (και στον Πανιώνιο και στον Ατρόμητο, αλλά και στον Ολυμπιακό όταν προ τριετίας πέτυχε 12 γκολ), έπαιζε μόνος στην κορυφή και ήταν πλαισιωμένος από ακραίους που έπαιζαν κυρίως για αυτόν: φέτος π.χ. πολλά από τα γκολ του είναι αποτέλεσμα δουλειάς του Αμπντούν που τον «ταΐζει» υποδειγματικά. Προφανώς ο Μήτρογλου θα ένιωθε κάπως άβολα αν έπρεπε να μοιραστεί την περιοχή με κάποιον. Ομως προσοχή: ο Τζεμπούρ μπορεί μια χαρά να παίζει πίσω από το φορ -το έχει κάνει πάρα πολύ καλά στον Πανιώνιο τη σεζόν 2007-08, όταν μπροστά του είχε τον Χούτο. Ακόμα και στο πέρασμά του από την ΑΕΚ ο Τζεμπούρ συνυπήρξε σε κάποια ματς με τον Μπλάνκο, αλλά και με τον Σκόκο που πήγαινε στο πλάι.
 
Επίθεση 
 
Ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ δεν είναι σχηματικός -δεν υπάρχουν δηλαδή ρόλοι που τηρούνται κατά γράμμα, ειδικά στην επίθεση. Υπάρχει μια σταθερή άμυνα, ένας ή δύο κόφτες που παρέχουν μεγάλη αμυντική κάλυψη και από εκεί κι έπειτα οι δημιουργικοί παίκτες του εναλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες του ματς. Ο Γκρέκο έχει παίξει και εσωτερικός χαφ και ακραίος, ο Μασάντο σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις (δεξιά, αριστερά, αλλά και στον άξονα πίσω από το φορ), ο Αμπντούν έχει παίξει και αριστερά και δεξιά, κι ο Φουστέρ και δεξιά και στον άξονα, αλλά πάντα με την ελευθερία να «χωθεί» στην περιοχή. Αυτή η ελευθερία της κίνησης των επιθετικών θα επέτρεπε τη δοκιμή μιας ταυτόχρονης παρουσίας των δύο, με τον Μήτρογλου φορ και τον Τζεμπούρ πίσω του, ακριβώς με τον τρόπο που ο Λίνεν χρησιμοποιούσε κάποτε τον Αλγερινό με τον Χούτο. Με μία όμως προϋπόθεση: ο Μήτρογλου θα πρέπει να τρέξει λίγο παραπάνω.
 
Αλλεργία 
 
Ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ πρεσάρει ψηλά λιγότερο από τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρεσάρει καθόλου. Στη μεσαία γραμμή π.χ. μια χαρά πρέσινγκ γίνεται και οι επιθετικοί πρέπει να γυρνάνε πάντα πολύ και για να βοηθάνε τους χαφ, αλλά και για να φύγουν στην αντεπίθεση: όλα αυτά σημαίνουν τρέξιμο, κάτι με το οποίο ο Μήτρογλου είναι κομμάτι αλλεργικός. Οταν στην ενδεκάδα είναι μόνος του, τα γκολ που σημειώνει του δίνουν το δικαίωμα να λουφάρει, όμως με τον Τζεμπούρ δίπλα του αυτή η συμπεριφορά δύσκολα θα του επιτρέπεται. Οχι από τον Ζαρντίμ, αλλά από τον Αλγερινό.
 
Σχέση 
 
Το ζήτημα της συνύπαρξης του Μήτρογλου με τον Τζεμπούρ δεν είναι αγωνιστικό -αλλά ζήτημα σχέσης. Μπορεί να ταιριάξουν και να γίνεται στο Καραϊσκάκη πάρτι. Μπορεί και όχι. Πιο πολύ και από το να βρει ένα τρόπο να τους χωρέσει, ο Ζαρντίμ πρέπει να κάνει ένα προξενιό. Θα το κάνει; Ο Βαλβέρδε ούτε που θα το σκεφτόταν -ετούτος ίσως το κάνει. Είναι λιγότερο δογματικός.
 
 
 
Δύο λάθη
Τον εκτιμω τον Αλέξη τον Κούγια -πολλά από αυτά που λέει ότι έχει τραβήξει με την Παναχαϊκή είναι σωστά. Αλλά κάνει δύο λάθη και αν στο τέλος η έρευνα για τα «στημένα» αποδειχτεί φιάσκο, μια ευθύνη δυστυχώς θα την έχει κι ο ίδιος. Το πρώτο λάθος είναι ότι δεν γίνεται να θεμελιωθούν και να στηριχθούν κατηγορίες βασισμένες σε παράνομες υποκλοπές κι αυτό το γνωρίζει. Οποιος π.χ. κατέγραψε τα όσα λέει ο Μπέος για τον Δαλούκα γνωρίζει ότι είναι ένοχος κακουργηματικής πράξης κι αυτό ο Αλέξης το ξέρει καλά: μόνο που η μη αποκάλυψη του ονόματος του υποκλοπέα αδυνατίζει την ιστορία. Από τη στιγμή που όσα ακούγονται είναι αποτέλεσμα παράνομης υποκλοπής και όχι κατάθεσης κάποιου που γνωρίζει τι γινόταν, δύσκολα θα τα δεχτεί κάποιο δικαστήριο.
Το δεύτερο και σημαντικότερο λάθος του είναι ότι μετατρέπει αυτή την υπόθεση σε προσωπικό σόου χρησιμοποιώντας μάλιστα μια εκπομπή, την αγαπημένη ιστορική «Δίκη», που χρόνια τώρα φλερτάρει με το trash. Αν έβλεπε τη χθεσινή εκπομπή, θα καταλάβαινε τι εννοώ: οι παρεμβάσεις, οι φωνές, οι οργισμένες απαντήσεις, οι ερωτήσεις του είδους «κύριε Κούγια, είστε σκουπίδι;» δεν άφησαν σχεδόν κανένα να παρακολουθήσει όσα έλεγε χωρίς να γελάει. Λυπάμαι, αλλά όλος αυτός ο ευτελισμός μιας καθόλα σοβαρής υπόθεσης είναι αυτογκόλ: εκτός αν παίζουμε για τις εντυπώσεις. Για να είχαμε ένα αποτέλεσμα, θα έπρεπε να λειτουργήσει σοβαρά η εισαγγελία και να μην εξελιχθεί η όποια δικαστική έρευνα σε ριάλιτι σόου. Οι διαρροές των καταθέσεων (στις οποίες τίποτα καινούργιο δεν λέγεται...), οι επιθέσεις σε δικαστικούς, οι καφενειακού επιπέδου σχολιασμοί οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ο Κούγιας θα ήθελε: όχι στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά στον εξευτελισμό της αποκάλυψης...
 
 
Ενα μήνα διακοπές
 
 «Λάδι» βγάζει ο παρατηρητής Σαμωρακάκης τον Σιδηρόπουλο, διαιτητή του ντέρμπι, αλλά και τον βοηθό Βασιλειάδη που ήταν μπροστά στη φάση που ο Χολέμπας κάνει χέρι με γυρισμένο το κορμί. Ο παρατηρητής δέχεται την εκτίμηση των δύο διαιτητών ότι δεν υπάρχει πρόθεση και απλά βάζει μικρό βαθμό στον Σιδηρόπουλο για πλημμελή πειθαρχικό έλεγχο. Ωστόσο, όπως μαθαίνω, σιωπηρά ο διαιτητής θα τεθεί για κάνα μήνα σε καραντίνα για λόγους εντυπώσεων: η φασαρία που προκάλεσαν οι αποφάσεις του αρκεί για να τεθεί για λίγο στο περιθώριο. Πάντως, τονίζεται με νόημα από κύκλους της ΚΕΔ, «η ΑΕΚ όταν τοποθετήθηκε δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση...». 

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags