Facebook Pixel Δεν κατέβασε ο Αλαφούζος τον πήχη, ο πήχης κατέβασε τον Αλαφούζο
| 2012-11-16 17:20:00

Δεν κατέβασε ο Αλαφούζος τον πήχη, ο πήχης κατέβασε τον Αλαφούζο

Δεν κατέβασε ο Αλαφούζος τον πήχη, ο πήχης κατέβασε τον Αλαφούζο

Ο Κώστας Βαϊμάκης γράφει για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό και για τις κινήσεις του Γιάννη Αλαφούζου. Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.

Είναι ωραίο να έχεις όνειρα, όραμα και σχέδια για το μέλλον, αρκεί όλα αυτά να είναι συμβατά με την γενικότερη κατάσταση τόσο στην Ελλάδα, όσο και την ομάδα.

Όταν ο κ. Αλαφούζος βγήκε μπροστά και ανέλαβε να τραβήξει από το χέρι τον Παναθηναϊκό, που τον είχαν εγκαταλείψει σχεδόν όλοι οι μεγαλομέτοχοι, μεσαιομέτοχοι και μικρομέτοχοι και τον έβλεπαν με απάθεια να οδηγείται προς τη Διοίκηση Πρωτοδεικείου, οραματίστηκε μια ομάδα που θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της πολύ σύντομα, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις: στους παίκτες από τις Ακαδημίες της και τη χρηματοδότηση από τον κόσμο της. Το πρώτο, θέλει χρόνο, σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους για να αξιολογήσουν και να εκπαιδεύσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά το δεύτερο θέλει χρήμα. Κι όπως είπε και ο ίδιος «πιστέψαμε σε ένα μοντέλο της εποχή που λεφτά υπήρχαν». Τον ξεγέλασε κι αυτόν ο Γιώργος Παπανδρέου...

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, το είπε λίγο παρακάτω - κι είναι κάτι που αρκετοί το «φωνάζουμε» εδώ και χρόνια: «ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του». Δεν έχει γήπεδο (γι’ αυτό γίνεται η προσπάθεια να επιστρέψει στην μικρή και παλιά «Λεωφόρο», που τουλάχιστον του ανήκει), δεν έχει δικό του προπονητικό (η Παιανία ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και όχι στην ΠΑΕ), δεν έχει καν ιδιόκτητα γραφεία.

Ποιον υποψήφιο επενδυτή να προσελκύσει μια ομάδα, που έχει μόνο χρέη προς ποδοσφαιριστές και εφορία και συμβόλαια που λήγουν σε ένα, δυο ή τρία χρόνια; Η διαφαινόμενη επιστροφή στη Λεωφόρο, πέρα από το απαραίτητο συναίσθημα, θα είναι κι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που θα λέει «βρείτε άλλα κορόιδα να συντηρούν το ΟΑΚΑ». Ίσως έτσι ησυχάσει η ψυχή των στοιχειωμένων κορμοράνων και ξεμπλοκαριστεί η ιστορία του Βοτανικού, την οποία θα παλέψει ο κ. Αλαφούζος προσπαθώντας να ρίξει τα κόστη και να τα φέρει σε πιο ρεαλιστικά οικονομικά δεδομένα.

Για τον Φερέιρα δεν μάθαμε κάτι διαφορετικό - και ούτε θα μάθουμε απ’ ό,τι βλέπω. Παραιτήθηκε; Απολύθηκε; Ήταν κοινή συναινέσει το διαζύγιο; Τι αποζημίωση θα πάρει; Ήθελε να φύγει από την άνοιξη, έμεινε διότι ένιωθε ότι μπορούσε να προσφέρει - το οποίο επαναλάμβανε μέχρι προχθές - αλλά χθες ένιωσε ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο; Μια αχλή μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση. Ας σταθούμε μόνο στο ότι ο κ. Αλαφούζος του πρότεινε συμβουλευτική θέση κι ότι ο κ. Φερέιρα - thank God... - απέρριψε την πρόταση.

Για τον Κατσουράνη και τον Καραγκούνη στους οποίους αναφέρθηκε, ας πούμε απλά ότι σεβάστηκε τα «θέλω» του προπονητή, τον οποίον όφειλε να στηρίξει. Ηθικό το θεωρώ αυτό και μια ξεκάθαρη θέση και στάση ανάμεσα σε έναν Πρόεδρο και έναν προπονητή. Με μια μικρή επισήμανση: ενώ το θέμα του Κατσουράνη είναι πιο ξεκάθαρο, για το θέμα Καραγκούνη εγώ κατάλαβα ότι έπαιξαν ρόλο και τα χρήματα που ζήτησε, σε συνάρτηση με την ηλικία του, τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι και τον περιορισμένο χρόνο και ρόλο που θα είχε στην ομάδα. Η φράση «του είπα ότι είναι ευπρόσδεκτος να παίξει 6 μήνες στον Παναθηναϊκό με ένα συμβολικό τίμημα κλείνοντας την καριέρα του», εμένα μου δείχνει ότι ο «Κάρα» αξίωνε χρήματα που μόνο συμβολικά δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν γινόταν να παραμείνει το καλοκαίρι.

Είπε πολλά και διάφορα ακόμα για τον κόσμο, τον Ρότσα, το κατεστημένο, τον Γιάννη Σαμαρά, την μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου, τους φετινούς στόχους της ομάδας, το πόσο καλοδεχούμενος θα ήταν ένας επενδυτής αν υπήρχε ένας τέτοιος, για το αν έχει μετανιώσει που «έμπλεξε» με τον Παναθηναϊκό σ’ αυτή τη φάση... Δεν μετάνιωσε παρόλες τις δυσκολίες κι αυτό θετικό είναι, διότι δείχνει ότι έχει διάθεση και να προσπαθήσει περισσότερο και να μάθει από τα λάθη του.

Ένα απ’ αυτά, είναι η επιμονή του να αναφέρεται κάθε τρεις και λίγο στο βρώμικο κατεστημένο, την «παράγκα» και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για κάθαρση. Δικαίωμά του να το πιστεύει και να μάχεται γι’ αυτό, αλλά first things first. Εγώ στη θέση του θα έριχνα το βάρος πρώτα στο πώς θα πάρει τα πάνω της η ομάδα σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, αγωνιστικά, σε επίπεδο στελέχωσης κλπ.) και μετά, αν γινόταν αυτό, θα κοίταζα και όλα τα υπόλοιπα.

 

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags