19/11/12 - 23:44

Η ευκαιρία για την εκτόξευση...

Η ευκαιρία για την εκτόξευση...
58.820views

Τη βρίσκεις μεν ακόμα στον βαθμολογικό πάτο, αλλά όσο κι αν ψάξετε στα παλιά, καμία ομάδα που πέτυχε τέσσερα γκολ εκτός έδρας δεν υποβιβάστηκε στο τέλος. Γράφει ο Γιάννης Ξενάκης.

Αυτό πράγματι ήταν ένα νέο ξεκίνημα, όπως το είχε περιγράψει στις ομιλίες του προς τους ποδοσφαιριστές ο Λίνεν και με βάση τούτο το εμφατικό αποτέλεσμα οφείλει στη συνέχεια να πορευθεί και να χτίσει η ΑΕΚ. Φοβούνται πολλοί ότι ενδεχομένως να πάρουν αέρα τα μυαλά (των) ποδοσφαιριστών και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός να υπερισχύσει της ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων που θέλει την ΑΕΚ να βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο της. Και ο στόχος της δεν μπορεί να είναι μόνο η σωτηρία, αλλά και μια πορεία στη συνέχεια σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα, κατά κάποιο τρόπο συμβατά με την ιστορία του συλλόγου. Εκτιμώ πως δεν είναι ορατός ο κίνδυνος να παρασυρθούν κάποιοι και να μην συνεχίσουν (τη δουλειά)με τα κεφάλια κάτω. Ο Λίνεν έχει και την εμπειρία αλλά κυρίως τη νοοτροπία να κρατήσει δεμένα τα λουριά και να συνεχίσει με άκρατο επαγγελματισμό αυτό που ξεκίνησε πριν από 40 μέρες.

Ο όρθιος Λίνεν και το μπλοκάκι...

Η αλήθεια είναι ότι στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια, με τον Λίνεν όρθιο να καθοδηγεί και να σημειώνει στο μπλοκάκι του, είδαμε σημάδια βελτίωσης στο κομμάτι της τακτικής πειθαρχίας. Με εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο στο ματς “ειδικών συνθηκών” με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ ήταν πιο συμπαγής, πιο ανθεκτική και “σκληρή”.Οι γραμμές πιο κοντά, καλύτερη αλληλοκάλυψη αλλά και ομοιογένεια στον ανασταλτικό τομέα. Ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Πλατανιάς δεν έκαναν όλες μαζί ούτε πέντε (χαρακτηριστικές) φάσεις στην εστία της ΑΕΚ. Και αυτό πιστώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον Γερμανό που πατάει στη γη, δεν ασπάζεται στην παρούσα συγκυρία (και καλά κάνει) το δόγμα “ΑΕΚ είμαστε, πρέπει να παίζουμε επιθετικά”και μέλημα του είναι να παίρνει το μέγιστο δυνατό από ακατέργαστα διαμαντάκια. Διότι όπως είχα σημειώσει και στις πρώτες απανωτές γκέλες, για να επιζήσει η φετινή ΑΕΚ θα πρέπει να βελτιωθούν, να αναδειχθούν και να καθιερωθούν μερικοί από τους πιτσιρικάδες πρωτάρηδες της. Τουλάχιστον 15 από δαύτους έχει η ΑΕΚ. Και 4-5 να βγουν το κέρδος θα είναι τεράστιο – αγωνιστικά προς το παρόν, μελλοντικά πιθανώς και οικονομικά.

Ο... πολυθεσίτης Κοντοές

Τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο ευνοϊκά για την εξέλιξη των μικρών, αν έπαιζαν δίπλα σε παίκτες επιπέδου Λυμπερόπουλου και Δέλλα ή Γεωργέα και Καφέ (όχι ασφαλώς του χτεσινού). Έστω κι έτσι, για να βάλουν τη σφραγίδα τους οι μικροί, θα πρέπει να τους συμπαρασύρουν εκείνοι που έχουν τα γαλόνια. Την εμπειρία ετών κι ετών στα γήπεδα. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλά φαντάζομαι πως δεν υπάρχει ΑΕΚτζής που να μην έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον Λαγό και από τον Γκερέιρο. Από τον Κατσικοκέρη και τον Φουρτάδο. Ακόμα και από τον Ρίκκα που δεν μπορεί να έχει παράπονο για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν.

Ας πάρουν παράδειγμα από τον πολυθεσίτη Κοντοέ που δίνει και την ψυχή του σε κάθε ματς. Θέλετε και λίγο άναρχα μερικές φορές, ιδίως όταν παρασύρεται και ξεχνιέται μπροστά; Έστω, ακόμα κι έτσι.Αν έχει κάποιος την υπομονή (και τις αντοχές) να ξαναδεί σε βίντεο τα δέκα προηγούμενα ματς, ο Κοντοές πιθανόν να είναι ο παίκτης της ΑΕΚ που ...απειλεί περισσότερο τις αντίπαλες εστίες. Ως αριστερό μπακ (τύποις βέβαια). Με κατεβασιές, με διεισδύσεις, με σέντρες,με σουτ (δυο θυμάμαι πρόχειρα με τον Παναθηναϊκό).

Έχω την αίσθηση, ότι ο στόπερ Κοντοές που είδαμε στη Βέροια είναι ο αμυντικός που έχει ανάγκη τούτη τη στιγμή η ΑΕΚ. Δεν γνωρίζω αν με την επιστροφή Γιάγκο επιμείνει ο Λίνεν, το βέβαιο είναι ότι στην ανασταλτική λειτουργία τα χαρακτηριστικά του Κοντοέ είναι απαραίτητα. Με κύριο όπλο την ταχύτητα,την οποία δεν διαθέτουν τα άλλα τρία κλασικά στόπερ. Υπάρχει και ένα άλλο προσόν το οποίο ως σέντερ μπακ το είχε φανερώσει και πέρσι, αγωνιζόμενος δίπλα στον Μανωλά, στα ματς που έλειπε ο Δέλλας.Ο Κοντοές έχει αντίληψη της φάσης, ξέρει να διαβάζει τη φάση και να παίρνει τη σωστή θέση στο σωστό τάιμινγκ. Με τα1μ80 δεν είναι το υψηλότερο στόπερ, αλλά για τη δουλειά του αέρα (στα στημένα ιδίως) και απέναντι σε ψηλότερους επιθετικούς υπάρχουν και τα άλλα σέντερ μπακ.

Ο τσαμπουκάς του 17χρονου Φούντα...

Είναι άκρως ενθαρρυντικό που τρία από τα τέσσερα γκολ τα έβαλαν δυο 19χρονοι και ένας 17χρονος. Είναι όμορφο να βλέπεις τον τσαμπουκά και το θράσος του Φούντα που έκλεισε πριν από δυο μήνες τα 17 κι αν σκύψει το κεφάλι, δουλέψει σκληρά,στα 19 θα κοιτάζει από πολύ ψηλά 20χρονα...ταλέντα. Παρεμπιπτόντως το γκολ που έβαλε ο μικρότερος όλων, όσο κι αν βοήθησε με τη νωθρότητα του ο αντίπαλος αμυντικός,δεν το βλέπεις συχνά σε κανένα πρωτάθλημα του κόσμου από 17χρονο επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις πως ανταποκρίνεται σε μια άγνωστη γι' αυτόν θέση ο Κατίδης,για τον οποίο έχω τη βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί σε παίκτη μεγάλων προδιαγραφών.Απαραίτητη προϋπόθεση, να βρεθεί η θέση που του ταιριάζει. Αν είναι και του επιθετικού, ο Λίνεν θα έχει πιάσει...τζόκερ! Επίσης είναι κάτι απ' τα παλιά της ΑΕΚ το τρίτο γκολ. Ναι, το πέναλτι!Το απόλυτο της ομαδικής λειτουργίας,χάθηκε η μπάλα: Κορδέρο, Κατίδης, Γκερέιρο,Φουρτάδο.

Το εφαλτήριο για την εκτόξευση...

Για τον Φουρτάδο, να δούμε κι άλλα δείγματα για να κρίνουμε αν ο Πορτογάλος μπορεί τουλάχιστον να αποδώσει και να συνεισφέρει χωρίς να περιμένει (περίπου αραχτός ως σέντερ φορ) να πάρει την μπάλα. Ως αριστερό χαφ, αν μη τι άλλο δούλεψε. Μπροστά και πίσω. Όσο για τον Κορδέρο, ο Ισπανός είναι το άλφα και το ωμέγα τούτης της ομάδας. Το “οχτάρι” που θα δώσει ανάσες στην άμυνα και τις πάσες στην επίθεση.Απ' αυτόν ξεκινά το πέναλτι. Και από τον Κορδέρο η εξαιρετική ασίστ στον ξεχασμένο Σταματή για το τέταρτο.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση γι' αυτά που έρχονται. Η τριάδα αγώνων που ακολουθεί, με Λεβαδειακό και Γιάννινα μέσα και καπάκι στην Κομοτηνή, μπορεί να αποτελέσει για την ΑΕΚ το εφαλτήριο για την εκτόξευση. Να ξεκολλήσει από τα πολύ χαμηλά και να βρεθεί κάπου στο μέσον ενός πρωταθλήματος στο οποίο 8-10ομάδες βράζουν περίπου στο ίδιο καζάνι.Με 17 πόντους ή ακόμα και 20 αν “καταφέρει”λίγο πριν απ' τα Χριστούγεννα και τον Ατρόμητο, ο δεύτερος γύρος μπορεί να είναι πιο ελκυστικός. Ιδίως αν υπάρχει και το χρήμα του Βιντιάδη...

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ