Facebook Pixel FM 2014: Βασικές εντολές στις τακτικές
| 2014-03-13 20:05:00

FM 2014: Βασικές εντολές στις τακτικές

FM 2014: Βασικές εντολές στις τακτικές

Επεξήγηση των οδηγιών ομάδας στο Football Manager

Η οθόνη των Tactics του Football Manager έχει μια οριστική εικόνα που καθιερώθηκε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια, αφότου η Sports Interactive την καθιέρωσε ύστερα από εκτενείς δοκιμές στο Football Manager Live. Το τελευταίο ήταν ένα Football Manager MMO που έτρεξε η Sports Interactive για δυόμιση χρόνια, απ’ τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2011.

Στην πράξη οι τακτικές μας δίνουν τον πλήρη έλεγχο του ρόλου κάθε παίκτη, αλλά και την στρατηγική της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Στο σημερινό άρθρο θα συζητήσουμε για τις οδηγίες ομάδας. Για λόγους ευκολίας, θα χρησιμοποιήσω τις αγγλικές ορολογίες καθότι αυτές έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι.

Από την οθόνη Tactics πάνω αριστερά επιλέγουμε την πρώτη τακτική μας στο Starting Tactic και μαζί άλλες δύο τακτικές ως εναλλακτικές λύσεις για να μπορούμε να εναλάσσουμε τους παίκτες μας με ένα κλικ. Το Mentality καθορίζει το πόσο επιθετικά θα παίξει η ομάδα. Όσο πιο χαμηλή επιλογή δώσετε τόσο πιο επιθετική νοοτροπία θα έχουν οι παίκτες σας. Το Standard για παράδειγμα σημαίνει κάτι ενδιάμεσο και το Overload “όλοι γιούρια”.Το Fluidity καθορίζει το κατά πόσο οι παίκτες σας θα αλλάζουν θέσεις όσο παίζεται το παιχνίδι. Very Rigid σημαίνει ότι θα μένουν αυστηρά στις θέσεις τους, Balanced ότι εξαρτάται από την περίσταση και Very Fluid πάει να πει ότι θα αλλάζουν θέση, θα προωθούνται, θα ζητούν μπάλα κτλ. Προσωπικά με το Rigid είμαι ικανοποιημένος.

Team Instructions

Πατώντας το γκρι κουμπί Edit καθορίζουμε τις γενικές οδηγίες ομάδας. Αν δεν δώσετε κάποια εντολή τότε ακολουθείται κάτι το ενδιάμεσο. Αν δώσετε τότε οι παίκτες σας το ακολουθούν κατά γράμμα.

Στην κάθετη στήλη Possession, οι πρώτες τέσσερις επιλογές σας ζητούν εντολές για το πώς θα μεταβιβάσετε την μπάλα. Στο Go Route One την στέλνετε με πολύ γρήγορες κινήσεις στην αντίπαλη περιοχή, στο Direct Passing κάνετε κάθετες μπαλιές και στο Retain Possession κρατάτε κατοχή.

To Pass Into Space είναι ένα αυτόνομο κουτάκι όπου καθορίζεται αν οι παίκτες σας θα δίνουν μπαλιές σε κενούς χώρους, πράγμα πολύ χρήσιμο.

Στο Work Ball into Box οι παίκτες σας θα πρέπει να κρατούν μπάλα και να είναι υπομονετικοί μέχρι να βρεθεί κενό στην αντίπαλη άμυνα ώστε να κάνουν την τελική πάσα εκεί και να πατήσουν έτσι στην αντίπαλη περιοχή.

Οι επόμενες τρεις επιλογές συνδέονται. Το Play Out Of Defence σημαίνει ότι όταν κλέβετε την μπάλα θα πρέπει να την περάσετε με πάσες μπροστά (κοινώς δεν την “πουλάτε”). Στο Play Out of Defence την στέλνετε με τη μία προς την αντίπαλη περιοχή. Το Clear Ball to Flanks διώχνει την μπάλα προς τα άκρα, κάτι χρήσιμο αν παίζετε με ακραίους (κυρίως wingers).

Στο Hit Early Crosses οι παίκτες σας κάνουν σέντρες με τη μία από πολύ νωρίς. Το Float Crosses είναι η κλασική σέντρα όπου η μπάλα μένει στον αέρα για νορμάλ χρόνο ώστε να πάρει θέση ο επιθετικός σας και το Drill Crosses χρησιμεύει στο να βγάζετε σέντρες επιτόπου σε αντεπιθέσεις ώστε να εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα του επιθετικού σας και να πιάσετε εκτός θέσεις τον αντίπαλο αμυντικό.

Το Run at Defence σημαίνει ότι θα προσπαθείτε να προσπεράσετε την αντίπαλη άμυνα για να σουτάρετε ενώ με το Shoot on Sight οι παίκτες σας σουτάρουν από πιο μακρινή απόσταση.

Penetration

Οι πρώτες τέσσερις επιλογές καθορίζουν το αν θα παίζετε από τα πλάγια, από την αριστερή ή την δεξιά πλευρά και τέλος από τον άξονα. Το Overlap που προσωπικά επιλέγω είναι μια κίνηση που θα ξέρετε όσοι έχετε παίξει ποδόσφαιρο σε ομάδα, όπου δίνουμε πάσα σε συμπαίκτη και μετά τρέχουμε πίσω από την πλάτη του για να βγούμε σε σημείο όπου θα μπορεί να μας δώσει πάσα (π.χ. σε σημείο όπου θα μπορούμε να βγάλουμε σέντρα).

Shape

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες παίζουν με τους παίκτες κοντά ο ένας με τον άλλο, οπότε προτιμώ το Play Narrower από το Play Wider.

Οι επόμενες τέσσερις επιλογές από το Much Higher στο Much Deeper καθορίζουν το κατά πόσο η άμυνα θα πιέζει ψηλά έως το αν θα μένει εντελώς πίσω.

Το Stick to positions ωθεί τους παίκτες να παραμείνουν στις θέσεις τους και το Roam From Positions τους επιτρέπει να αλλάξουν θέσεις, π.χ. να προωθηθούν σε μια αντεπίθεση. Με το Allow Wide Players to Swap, οι πλάγιοί σας θα αλλάζουν αν το κρίνουν σκόπιμο μέσα σε μια φάση.

 

 Defending 

 

Στο Hassle Opponents πιέζετε τους αντιπάλους σας για να κλέψετε την μπάλα, κάτι που προτιμώ από το Stand Off Opponents που κρατάει μια πιο παθητική αμυντική στάση.

Το Get Stuck In ζητάει απ’ τους παίκτες σας να παίξουν…δυνατά κι ενίοτε βρώμικα, δηλαδή με περισσότερα τάκλιν, ενώ το Stay on Feet τους δίνει εντολή να προσέχουν ώστε να στέκονται όρθιοι με κύριο στόχο να ανακόψουν όρθιοι την μπάλα κι όχι να ρισκάρουν τάκλιν. Το Use Tighter Marking κουράζει λίγο τους παίκτες αλλά με σφιχτό μαρκάρισμα αποτρέπει γκολ, ενώ το use Offside Trap απαιτεί αμυντικούς με καλό Positioning καθώς αν γίνει μια φορά η στραβή θα την πληρώσετε χρυσή.

General

Στο τελευταίο μενού, το Take a Breather δίνει εντολή στους παίκτες σας να ξεκουραστούν και να παίξουν την μπάλα πολύ αργά ώστε να κρατήσουν δυνάμεις. Από το Much Higher Tempo έως το Much Lower Tempo καθορίζεται το πόσο γρήγορα θα παίζεται η μπάλα κι αντίστοιχα πόσο θα κουράζονται οι παίκτες σας.

Τέλος, το Be More Expressive ζητά από τους παίκτες να χρησιμοποιήσουν περισσότερο την δημιουργικότητά τους και το Be More Disciplined να μείνουν αυστηρά προσηλωμένοι στις οδηγίες σας.

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο manos@gameworld.gr]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail. Περιμένουμε και τα σχόλιά σας στο τι επιλέγετε και πότε, αλλά και τυχόν απορίες που ίσως έχετε. Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags