Facebook Pixel Football Manager 2014: Οι ρόλοι – Μέρος B’
| 2014-04-12 17:49:00

Football Manager 2014: Οι ρόλοι – Μέρος B’

Football Manager 2014: Οι ρόλοι – Μέρος B’

Ολοκλήρωση της ανάλυσης των ρόλων και των καθηκόντων κάθε παίκτη στις τακτικές στο δημοφιλές παιχνίδι Football Manager 2014!

Σε προηγούμενο άρθρο του Πάγκου στο Sportdog.gr σας αναλύσαμε τους ατομικούς ρόλους παικτών. Ξεκινήσαμε με τον τερματοφύλακα και την άμυνα. Σήμερα στο Β’ μέρος θα ασχοληθούμε με το κέντρο και την επίθεση, παρέχοντάς σας έτσι σαφή άποψη του πως πρέπει να δίνετε ατομικές οδηγίες στους παίκτες σας για να έχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Θυμίζουμε ότι κάθε ρόλος εξαρτάται από το σύστημα που παίζετε, τα προσόντα των ποδοσφαιριστών, το σύστημά σας και τις οδηγίες της ομάδας, το σύστημα του αντιπάλου και πολλούς ακόμη παράγοντες. Σήμερα θα εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο στο τι σημαίνει κάθε ρόλος για τους αμυντικούς μέσους, τα κεντρικά χαφ, τους πλάγιους και τους επιθετικούς. Στο τέλος κάθε θέσης και αφού αναλύσουμε όλους τους ρόλους, θα εξηγήσουμε και τι σημαίνει το “Duty” (καθήκον) που δείχνει και την επιθετική ή αμυντική νοοτροπία κάθε παίκτη.

Αμυντικοί μέσοι
Defensive Midfielder:
Προστατεύει την άμυνά του από τους αντίπαλους επιθετικούς πιέζοντάς τους για να κλέψει την μπάλα. Δίνει πάσες προς τους δημιουργικούς μέσους για να προωθήσουν την μπάλα.

Deep Lying Playmaker: Έχει ρόλο κυρίως οργανωτικό, προσπαθώντας να κάνει παιχνίδι τροφοδοτώντας τους συμπαίκτες του από απόσταση με πάσες ακριβείας. Κατά δεύτερο λόγο είναι αμυντικογενής παίκτης.

Ball winning midfielder: Καθαρά και μόνο κλέβει την μπάλα.

Anchor Man: Στέκεται ακριβώς ανάμεσα στην αμυντική γραμμή και την μεσαία γραμμή. Ανακόπτει την μπάλα και την δίνει αμέσως στους δημιουργικούς συμπαίκτες του. Είναι θέση καθαρά και μόνο αμυντική, εξού και ότι έχει μόνο την ένδειξη “Defend” στο Duty.

Half Back: Είναι ότι λέει και η λέξη. “Μισός στόπερ”. Πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε αμυντικό μέσο και επιθετικογενή λίμπερο. Παίζει τόσο ως αμυντικός μέσος, όσο και ως τελευταίος παίκτης αν χρειαστεί να ανέβουν τα στόπερ την ώρα που η ομάδα του κουβαλάει μπάλα. Το Duty του είναι επίσης μόνο στο Defend.

Regista: Κάτι σαν Deep Lying Playmaker με τη διαφορά ότι είναι πιο επιθετικογενής κι έχει τον ρόλο του να κρατάει μπάλα περισσότερο. Τείνει να δίνει περισσότερες κάθετες μπαλιές και να συμμετέχει δημιουργικά περισσότερο από τους προηγούμενους ρόλους αμυντικών μέσων. Γι’ αυτό και στο Duty υπάρχει μόνο η ένδειξη “Support”.

Στο Duty, οι πρώτες τρεις θέσεις έχουν την επιλογή Defend ή Support, που δείχνουν αν ο παίκτης θα μείνει πίσω ή αν θα βοηθήσει επιθετικά την ομάδα του. Προσοχή στον Ball Winning Midfielder γιατί αν του θέσετε Support σημαίνει ότι θα πιέζει ψηλά.

Μέσοι
Central midfielder/Wide midfielder:
Ο Central midfielder είναι κλασικό κεντρικό χαφ που παίζει επιθετικά, αμυντικά ή με υποστηρικό ρόλο (Support). Αν θέσετε το Duty στο “Automatic” τότε ο ρόλος του θα αλλάζει διαρκώς ανάλογα με την στρατηγική της ομάδας σας. Αντίστοιχα ισχύουν και για τον Wide Midfielder, που για να παίξει σε αυτή την θέση σημαίνει ότι δεν είναι πολύ γρήγορος και δεν έχει κάποια τρομερή ντρίπλα. Πιο επιθετικογενής ρόλος είναι ο Attacking Midfielder που παίζει ανάμεσα στο αντίπαλο κέντρο και την αντίπαλη αμυντική γραμμή.

Box to box midfielder: Όπως προδίδει κι ο ρόλος του, τρέχει διαρκώς από την μία περιοχή στην άλλη, πότε για να αμυνθεί για την ομάδα του και να μαρκάρει τους αντίπαλους επιθετικούς μέσους και πότε για να επιτεθεί ο ίδιος, ερχόμενος π.χ. ως τελευταίος παίκτης σε μια φάση (το φαινόμενο που παρατηρείται αμυντικοί μέσοι να έρχονται από πίσω και να κεραυνοβολούν ένα σουτ). Είναι σαφέστατα θέση που απαιτεί “πλεμόνια” όπως λέει κι ο Νίκος Αλέφαντος. Το Duty είναι μόνο Support.

Defensive Winger: Ο ML ή ο MR που πιέζει τους αντίπαλους ακραίους μπακ κι όταν κερδίσει την μπάλα δεν επιχειρεί διείσδυση αλλά θα δώσει κοντινή πάσα σε συμπαίκτη του ή βαθιά μπαλιά.

Advanced Playmaker: Ο κλασικός οργανωτικός μέσος. Συνήθως βρίσκεται ανάμεσα στο αντίπαλο κέντρο και την αντίπαλη άμυνα κι είναι μονίμως διαθέσιμος να πάρει μπάλα και να κάνει παιχνίδι, αντεπίθεση κ.ο.κ. Στα Duty έχουμε το Support όπου κοιτάει να δώσει πάσες σε επιθετικούς ή wingers και το Attack στο οποίο και ο ίδιος τρέχει προς την αντίπαλη άμυνα. Κάτι σαν τον Messi ένα πράμα.

Trequartista: Παίκτης ο οποίος δεν συμμετέχει αμυντικά αλλά κυκλοφορεί διαρκώς σε κενούς χώρους ανάμεσα στο αντίπαλο κέντρο και την αντίπαλη άμυνα. Όταν η ομάδα του κλέψει την μπάλα είναι από τους πρώτους που μπορεί να του την μεταβιβάσει ώστε να επιτεθεί.

Enganche: Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κέντρο και την επίθεση της ομάδας του. Αναλαμβάνει συνήθως οργανωτικό ρόλο. Σε αντίθεση με τον Trequartista, ο Enganche είναι πιο σταθερός στη θέση του (δεν τρέχει σε κενούς χώρους) με τους συμπαίκτες του να τον έχουν σαν σημείο αναφοράς και να κινούνται γύρω του για να πάρουν την μπάλα.

Shadow Striker: Κρυφός επιθετικός, ο οποίος παίζει περιφερειακά αλλά όταν η ομάδα του επιτίθεται μπορεί σε κάποια φάση να κινηθεί στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, να πάρει μπάλα και να γίνει κίνδυνος για την εστία της.

Winger: Το κλασικό εξτρέμ που παίζει πλάγια και μπροστά, έτοιμος να πάρει μπάλα ανοίγοντας το παιχνίδι, να τρέξει και να ντριπλάρει αντιπάλους. Πρέπει να έχει υψηλό Acceleration, Pace, Dribbling, αλλά και Crossing για να βγάλει σέντρα, διαφορετικά καλό θα είναι να παίξει με την μπάλα κάτω. Ο ορισμός του εξτρέμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Joonas Kolkka πριν μια δεκαετία στον Παναθηναϊκό. Απλά δεν μπορούσε να παίξει άλλη θέση.

Wide Target Man: Σε αντίθεση με τον κλασικό επιθετικό Target Man, τοποθετείται πλάγια στη θέση του εξτρέμ. Όμοιότητά του είναι ότι και αυτός κρατάει μπάλα και την κουβαλάει μέχρι να την δώσει σε συμπαίκτη του. Χρειάζεται Strength και Jumping Reach και τοποθετείται ιδανικά απέναντι σε κοντό και αδύναμο ακραίο μπακ.

Επιθετικοί
Deep lying forward: Ο κλασικός περιφερειακός επιθετικός, ο οποίος παίζει σε 4-4-2 πίσω από τον φουνταριστό σέντερ-φορ. Παίρνει μπάλα, την σπάει πλάγια στους wingers, την δίνει πίσω στην άμυνα ή τροφοδοτεί τον επιθετικό που βρίσκεται στην κορυφή. Αν παίξει με Duty “Support” τότε θα περιμένει τους συμπαίκτες του. Αν επιλέξετε “Attack” τότε θα τον δείτε να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες ο ίδιος.

Advanced Forward: Φουνταριστός επιθετικός που σσκοράρει αλλά και δημιουργεί γκολ. Έχει ως δεύτερο ρόλο να πιέζει τους αντίπαλους αμυντικούς και να κυνηγάει χαμένες μπαλιές.

Target Man: Έχει ως ρόλο το να παίρνει μπαλιές στην επίθεση, να παρενοχλεί (να αναστατώνει που λέμε) την αντίπαλη άμυνα και να μοιράζει μπαλιές στους συμπαίκτες του. Χρησιμοποιεί περισσότερο την δύναμή του και την ικανότητά του στο υψηλό παιχνίδι, παρά την τεχνική του. Αν παίζει ως Support τότε θα κοιτάξει για την εύκολη πάσα, ενώ ως Attack θα είναι πιο δραστήριος επιθετικά, κουβαλώντας πάνω του αντίπαλους αμυντικούς και δημιουργώντας κενούς χώρους.

Poacher: Ο πιο φουνταριστός επιθετικός που μπορεί να υπάρξει. Ρόλος του είναι απλά να κάθεται σχεδόν στην ίδια ευθεία με τους αντίπαλους αμυντικούς και στην πρώτη ευκαιρία να παίρνει μπάλα, να σπάει την αντίπαλη άμυνα (ή την αντίπαλη παγίδα οφ-σάιντ) και να βγαίνει τετ-α-τετ για να σκοράρει. Πρέπει να είναι απλά γρήγορος και με καλό Finishing.

Complete Forward: Θέση που πρέπει να ορίζεται μόνο σε πολύ μεγάλα αστέρια για τα δεδομένα του πρωταθλήματός σας. Συνδυάζει χαρακτηριστικά Poacher, Deep lying forward, αλλά και την δύναμη ενός Target Man. Απλά κάνει τα πάντα, ενώ σύμφωνα με το FM “ξεπερνάει ακόμα και τις τακτικές οδηγίες κάνοντας τα δικά του”. Στο Duty ορίζετε αν θα παίξει ως Support, δηλαδή να τρέχει σε κενούς χώρους, να εξαπολύει μακρινά σουτ, να φεύγει στα πλάγια ή να κάνει μπαλιές και από την άλλη ως Attack, να ηγείται της επίθεσης και να δημιουργεί ευκαιρίες για τον άλλο και για τους συμπαίκτες του.

Defensive Forward: Ένας ιδιόμορφος ρόλος για παίκτες που θα πιέζουν τους αντίπαλους αμυντικούς, θα προσπαθούν να κλέψουν την μπάλα και γενικά θα έχουν ως ρόλο να ανακόψουν ή να καθυστερήσουν την αντίπαλη επίθεση. Αν στο Role επιλέξετε το Defend τότε θα παίζει αρκετά πίσω, στο ύψος των αμυντικών μέσων. Με το Attack θα πιέζει τα αντίπαλα στόπερ.

False Nine: Τέλος, άλλη μία θέση που ο τίτλος της τα λέει όλα είναι το “Λάθος 9άρι”. Δεν έχει ακριβώς τον ρόλο του επιθετικού, αλλά του να κουβαλάει αμυντικούς πάνω του, οι οποίοι θα τον μαρκάρουν, θα βγουν από την άμυνά τους κι έτσι θα δημιουργήσουν κενό χώρο για άλλους επιθετικούς, μέσους, wingers κτλ. Αν τον αφήσουν και δεν τον μαρκάρουν τότε θα του αφήσουν χώρο και θα μπορεί να πάρει πάσα, προφανώς έξω από τα όρια της αντίπαλης περιοχής.

Συμβουλές ατομικών ρόλων
Όπως στο προηγούμενο άρθρο σας τόνισα ότι στους αμυντικούς, αν παίζετε με δύο στόπερ ο ένας θα έχει στο Role “Stopper” και ο άλλος “Cover”, έτσι και στους μέσους, αλλά περισσότερο στους επιθετικούς, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στο να μην επιλέξετε ίδιους ρόλους σε παραπλήσιους παίκτες.

Στη μεσαία γραμμή αν παίζετε με 2 DM C (π.χ. 4-2-3-1), δεν θα πρέπει να είναι και οι δύο αμυντικογενείς ή και οι δύο επιθετικοί. Θα πρέπει ο ένας να ανεβαίνει οπωσδήποτε, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξή σας.

Στο μεσαία γραμμή όταν αντίστοιχα υπάρχουν 2 MC (π.χ. 4-4-2), ο ένας θα πρέπει να προσέχει λίγο την άμυνα και ο άλλος την επίθεση. Εξαίρεση αποτελεί το 4-1-4-1 όπου υπάρχει ήδη DM C, άρα βάζετε και τους δύο M C να παίξουν πιο επιθετικά. Στο 4-5-1 (είναι 4-1-3-2 με wingers) πάλι οι δύο M C μπορούν να παίξουν πιο επιθετικά, ίσως με μια προσοχή στα μετόπισθεν αν ο αντίπαλος έχει γρήγορο κέντρο).

Η επιθετική σας γραμμή θέλει μεγάλη προσοχή. Ένας παίκτης μόνος του θα μπορούσε να οριστεί καταρχήν ως Complete Forward κι από εκεί και πέρα ως Target Man αν έχει καλή υποστήριξη γύρω του ή ως Poacher αρκεί να υπάρχουν καλές κάθετες μπαλιές και διπλανοί παίκτες να κουβαλήσουν την μπάλα. Αν έχετε δύο παίκτες τότε μην επιλέξετε ποτέ και για κανένα λόγο δύο από τους παρακάτω ρόλους: Deep lying forward, Defensive Forward και False Nine. Αφορούν αμυντικογενείς επιθετικούς άρα θα καταστρέψουν το παιχνίδι σας. Επίσης μην βάλετε μαζί δύο επιθετικούς με ίδιο ρόλο (π.χ. δύο Poacher). Προτιμήστε να βάλετε τον έναν στο ρόλο που αποδίδει καλύτερα και τον άλλο σε κάποιον εναλλακτικό, ακόμα κι αν χάσετε μισό αστεράκι από αυτόν.

Συνδυάστε τους παίκτες σας σωστά ανάλογα με το σύστημα που παίζετε και πάντα με τους κατάλληλους ρόλους που μπορούν να παίξουν. Αυτό καθορίζεται από τα στατιστικά τους. Πειραματιστείτε βλέποντας πόσα αστεράκια αποδίδουν και σε δεύτερη φάση τι attributes (στατιστικά) ζητάει ο ρόλος από αυτούς.

Καλή επιτυχία. 

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο manos@gameworld.gr]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.

[Χάρης από Κάτω Πατήσια]
- Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις:

1.Ποιες είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για ένα καλό και γρήγορο gameplay για FIFA 14. Έχω ένα gamepad της Logitech Wireless F710 και θα ήθελα να διαμορφώσω τα controll settings ανάλογα για ένα φιλικό προς το χρήστη παιχνίδι. Δεν εννοώ τα κουμπιά των κινήσεων, αλλά στο Customise -> Settings -> Controls ποίες είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για ένα σωστό gameplay.

Προσωπικα αφηνω τις ρυθμισεις ακριβως οπως ειναι στο θεμα αλλαγης του κέρσορα παικτων, βοήθειες κτλ. Δηλαδή Auto Switching Auto. Άντε το πολύ στο Passing Power Assistance να βάλεις ένα On για να πηγαίνει η πάσα με ρυθμισμένη ταχύτητα. Μπορείς επίσης να βάλεις όλα τα άλλα Assisted αν θέλεις να παίξεις με όλες τις βοήθειες. Απλά στο Defending βάλε Tactical γιατί στο online θα παίζεις αναγκαστικά με Tactical και όχι με Legacy (αυτόματη πίεση όπως παλιά) και θα πρέπει να το συνηθίσεις. Εκτός κι αν δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το online.

- 2. Πότε θα βγει το FiFA World Cup 2014 για υπολογιστές και αν όχι θα βγει κανένα licence από το ORIGIN για να το κατεβάσω ? Αν υπάρχει τετοιο ενδεχόμενο θα ήθελα να με ενημερώστε.

Δεν θα κυκλοφορήσει δυστυχώς. Για PS3 και Xbox 360 θα βγει στις 17 Απριλίου κι από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τίποτα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags