Facebook Pixel Ευρωπαϊκές… απαντήσεις για όλα!
| 2011-04-19 11:20:00

Ευρωπαϊκές… απαντήσεις για όλα!

Ευρωπαϊκές… απαντήσεις για όλα!

Θα βγει ή όχι Ευρώπη ο 4ος των play-off; Ο ηττημένος του Κυπέλλου θα παίξει Europa; Πότε θα βγάλουμε 6 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Μπορεί το πρωτάθλημα της SuperLeague να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο κάθε ελληνικής ομάδας που… σέβεται τον εαυτό της, όμως οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανέκαθεν υπήρξαν το… κερασάκι της τούρτας. Συνήθως βέβαια, για τα ελληνικά χρώματα οι απογοητεύσεις όταν βγαίνουν στα ευρωπαϊκά μονοπάτια είναι αρκετές, αλλά αυτό δεν από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο της αίγλης που προσφέρει κάθε διοργάνωση της UEFA.

Πλέον, λίγο πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και την έναρξη των play-off που θα καθορίσουν τις πέντε ευρωπαϊκές θέσεις των ελληνικών ομάδων, η διαδικασία της… επικύρωσης των εισιτηρίων βρίσκεται στην κορύφωσή της με 6 ομάδες να… ερίζουν για τις 5 θέσεις. Και πάνω σε αυτή, δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές αντιπάλους των ελληνικών ομάδων, τα γκρουπ δυναμικότητας, την ημερομηνία των αγώνων, αλλά και την πολυδιαφημισμένη κατάταξη της UEFA. Το gazzetta.gr με μία μορφή ερωταπαντήσεων αποσαφηνίζει από νωρίς όλα τα ερωτήματα ώστε να αρχίσουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε σε… ευρωπαϊκούς ρυθμούς.

Πόσα είναι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια των ελληνικών ομάδων και ποιά θα ξεκινήσει από τον πρώτο γύρω και ποια από τον τελευταίο;

Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια των ελληνικών ομάδων είναι ως γνωστόν συνολικά πέντε και στην μορφή είναι χωρισμένα σε 3+1+1. Το πρώτο πάει στον Ολυμπιακό, που θα αγωνιστεί κατευθείαν στους ομίλους του Champions League τον Σεπτέμβρη. Το δεύτερο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα πάει στον πρώτο τον play-off ο οποίος θα πρέπει να περάσει δύο προκριματικούς γύρους για να βρεθεί στους ομίλους. Τα άλλα τρία θα είναι για το Europa League με το «εκλεκτότερο» όλων να είναι αυτό που δίνεται μέσω του Κυπέλλου.

Ισχύει ότι o ηττημένος του Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ατρομήτου θα βγει στο Europa League ή το εισιτήριο πάει μόνο στον νικητή;

Ο νικητής του τελικού εξασφαλίζει όντως την έξοδό του στο Europa League και μάλιστα ένα μόλις γύρο πριν τη φάση των ομίλων. Τα πράγματα όμως αλλάζουν αν ο Κυπελλούχος εξασφαλίσει παράλληλα και την πρόκριση στο Champions League, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο η ΑΕΚ. Αν δηλαδή η ΑΕΚ πάρει το Κύπελλο και βγει πρώτη στα play-off τότε ο φιναλιστ Ατρόμητος θα παίξει στο Europa League παρότι ηττημένος. Στον αντίποδα, αν η ΑΕΚ ηττηθεί στον τελικό θα πρέπει να εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω των play-off και να προσέξει μην βγει τελευταία στη διαδικασία αυτή γιατί αυτό θα σημαίνει πως μένει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Δηλαδή, ο τελευταίος των play-off βγαίνει ή όχι στην Ευρώπη;

Για να μην δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο η τελευταία θέση των play-off πρέπει είτε ο Ατρόμητος να πάρει το Κύπελλο, είτε αν το πάρει η ΑΕΚ να βγει πρώτη στα play-off. Εν ολίγοις, ο τελευταίος μένει έξω στις περιπτώσεις που ο Ατρόμητος «κλέβει» το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν δεν συμβεί κανένα από τα δύο παραπάνω τότε αυτόματα, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Βόλου έχουν εξασφαλισμένη συμμετοχή στην Ευρώπη με τον τελευταίο να αρχίσει την ευρωπαϊκή του περιπέτεια από μέσα Ιουλίου.

Ποιες ομάδες θα είναι στους ισχυρούς των προκριματικών και ποιες στους ανίσχυρους;

Ολυμπιακός Βόλου και Ατρόμητος για να βρεθούν στους ομίλους του Europa League θα πρέπει να κάνουν την υπέρβαση καθώς θα βρεθούν στις κληρώσεις στα γκρουπ των ανίσχυρων, την ώρα που για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα. Όσο για τα προκριματικά του Champions League, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς ένα βήμα πριν τους ομίλους η ελληνική ομάδα θα πρέπει να κοντραριστεί με ομάδα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σύμφωνα με το σύστημα των μη-πρωταθλητών.

Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στο 3ο ή το 2ο γκρουπ δυναμικότητας;

Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες συγκλίνουν προς το 3ο. Για να είναι οι πρωταθλητές στο 2ο γκρουπ θα πρέπει μείνουν έξω ομάδες όπως η Μπάγερν (από το Ανόβερο), η Λιόν (από την Παρί) η Κοπεγχάγη (να μην περάσει τα προκριματικά) και η Τότεναμ (από την Σίτι). Προς το παρών το παραπάνω σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες αλλά όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα με το τέλος των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Θα βγάλει κάποια στιγμή η Ελλάδα 6 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αναρριχηθούμε στην 9η θέση της κατάταξης της UEFA. Με την έναρξη της νέας σεζόν η χώρα μας θα βρίσκεται στην 10η θέση μπροστά από Τούρκους και πίσω από Ολλανδούς. Στόχος λοιπόν είναι να καλυφθεί εντός της σεζόν η διαφορά από την Ολλανδία που ανέρχεται στους 2,400 βαθμούς, κάτι που μοιάζει δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο. Αν πάντως το καταφέρουμε, τότε από τη σεζόν 2013-2014 θα έχουμε 2 ομάδες στο Champions League και 4 στο Europa League.

Τι συμβαίνει αν μια ελληνική ομάδα αποκλειστεί αμέσως από τους προκριματικούς; Έχει δεύτερη ευκαιρία; Ο συντελεστής της μετρά στο σύνολο;

Αν μια ομάδα μας αποκλειστεί από τους πρώτους γύρους του Europa League μένει απευθείας εκτός συνέχειας και εκτός του ότι δεν δίνει βαθμούς, το σύνολο των βαθμών που συγκεντρώνουμε συνεχίζει να διαιρείται δια του 5 κάτι που θα ρίχνει πολύ το μέσο όρο μας. Στον αντίποδα, ένας πιθανός αποκλεισμός από τα προκριματικά του Champions League δεν έχει τόσο μεγάλη βαθμολογική επίπτωση καθώς υπάρχει το… μαξιλαράκι του Europa, στο οποίο πέφτει η ομάδα που αποκλείεται (όπως έγινε πέρσι με τον ΠΑΟΚ).

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags