Facebook Pixel Η αξία του ταξιδιού...
Μπάσκετ
| 2011-05-06 10:17:00

Η αξία του ταξιδιού...

Η αξία του ταξιδιού...

O Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει στο blog του το ταξίδι του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη για το Φάιναλ Φορ, αλλά και στο σημερινό παιχνίδι με τη Σιένα.

Στο φινάλε, αφού τόσες φορές χρησιμοποιούμε την ρήση του Καβάφη για την αξία του ταξιδιού, σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία αν κάτι δεν πάει καλά να... τιμήσουμε τη διαδρομή του Παναθηναϊκού.

Υπάρχουν εκείνες οι αποστολές που μπορούν να είναι επιτυχημένες από το ξεκίνημά τους. Πριν καν αρχίσουν. Ο Παναθηναϊκός το 1994 ανοίγει το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Από τότε είχε διάφορες αποστολές. Άλλες εκπληκτικά επιτυχημένες, άλλες πλήρως αποτυχημένες. Με την έλευση του Ομπράντοβιτς στα φάιναλ φορ μειώθηκε το ποσοστό αποτυχίας με δύο χαμένες αποστολές στις έξι προσπάθειες. Η ιστορία του φετινού εβδόμου φάιναλ φορ στα 11 χρόνια του Σέρβου θυμίζει κάτι μεταξύ 2002 και 2005.

Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε την χρονιά ως φαβορί και αν δεν υπήρχαν οι συγκλονιστικές εμφανίσεις με την Μπαρτσελόνα τότε θα αντιμετωπίζαμε την φετινή προσπάθεια με την ίδια συγκατάβαση όπως το 2002 ή ακόμα και το 2005. Αντιθέτως, οι πρωταθλητές πηγαίνουν με την ταμπέλα του φαβορί όπως το 2007.

Περισσότερη ανάλυση θα διαβάσετε στο σχόλιο του ειδικού, Κώστα Φλεβαράκη, οπότε εμείς θα μείνουμε λίγο περισσότερο στη...θεωρία και τη φιλολογία.

Το ερώτημα είναι αν οι πρωταθλητές Ελλάδας πάνε όντως ως φαβορί στη Βαρκελώνη. Τα πλέι οφ λένε ναι, οι προηγούμενοι 16 αγώνες, λένε όχι. Ήταν μία περίεργη χρονιά για τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του, άλλαξαν πολλά αγωνιστικά και όμως στην Ευρωλίγκα όχι απλά δεν υπήρχε απόκλιση αλλά η ομάδα είναι ήδη πολύ πιο επιτυχημένη από ότι πέρυσι ή το 2008.

Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει το δικαίωμα στον κόσμο του να ορέγεται έναν έκτο ευρωπαϊκό τίτλο και στο ελληνικό μπάσκετ να κορδώνεται για μία ακόμα επιτυχία. Ένα βάρος το οποίο φορτώνονται οι πράσινοι λίγο πριν ξεκινήσουν τον αγώνα με την Σιένα. Αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας του όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν είναι εύκολη η σημερινή αποστολή, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Διαμαντίδης και οι συμπαίκτες του θα έχουν την πιο δύσκολη δουλειά της σεζόν απέναντι σε έναν αντίπαλο πεινασμένο, πιο αθλητικό, με περισσότερες λύσεις στην περιφέρεια και σίγουρα χωρίς κανένα άγχος. Η Μπαρτσελόνα ήταν σίγουρα καλύτερη ομάδα, τα χαρακτηριστικά όμως της Σιένα ταιριάζουν με αυτά του Παναθηναϊκού. Οι πρωταθλητές Ιταλίας παίζουν ήδη σκληρά κάτι που έκαναν και οι πρωταθλητές Ελλάδας για να αποκλείσουν τους Καταλανούς οπότε ... Οψόμεθα.

Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα σε αυτό τον ημιτελικό και γενικά στο φάιναλ φορ. Ο Παναθηναϊκός, βγάζοντας την αισιοδοξία από την μέση, είναι ήδη επιτυχημένος φέτος στην Ευρώπη με ό, τι κι αν γυρίσει από την Βαρκελώνη. Δεν είναι ούτε πρόληψη για πιθανή αποτυχία, ούτε καλά λόγια για να είμαστε όλοι...χαρούμενοι. Ο περυσινός Παναθηναϊκός των σούπερ σταρ και των πολλών μεγάλων παικτών υπήρξε μία οικτρή αποτυχία στην Ευρωλίγκα. Η φετινή ομάδα που κτίστηκε ουσιαστικά από την αρχή γύρω από έναν πυρήνα έμπειρων παιδιών και με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων, ήδη πέτυχε στην αποστολή καθώς ψηλά κράτησε την σημαία της πιο επιτυχημένης ομάδας της δεκαετίας.

Αν θα καταφέρει να στολίσει την φανέλα της με ένα ακόμα αστέρι, αυτό θα το ξέρουμε καταρχάς το βράδυ της Παρασκευής κι εν συνεχεία την Κυριακή. Είναι μία πολύ σοβαρή συζήτηση αλλά για να γίνει θα χρειαστούμε το αποτέλεσμα του ημιτελικού. Επί του παρόντος, δίνεται μία καλή ευκαιρία ο Παναθηναϊκός να απολαύσει τους καρπούς μιας επιτυχημένης χρονιάς, να παίξει το παιχνίδι του και όπου βγει.

Δεν θα γίνει διότι μία μεγάλη ομάδα οφείλει να παίζει για την νίκη και το τρόπαιο σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Δεν είναι όμως μόνο η κούπα επιτυχία. Στο φινάλε, αφού τόσες φορές χρησιμοποιούμε την ρήση του Καβάφη για την αξία του ταξιδιού, σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία αν κάτι δεν πάει καλά να ...τιμήσουμε τη διαδρομή. Και αυτό το δικαίωμα το έχει κατακτήσει στα παρκέ η συγκεκριμένη ομάδα.

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags