Facebook Pixel Κυνηγώντας ανεμόμυλους...
| 2011-05-10 17:01:00

Κυνηγώντας ανεμόμυλους...

Κυνηγώντας ανεμόμυλους...

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει για το σχέδιο λαϊκής βάσης της ΑΕΚ που θέλει ο Σταύρος Αδαμίδης και εξηγεί γιατί το «δώστε και σώστε» δεν θα οδηγήσει πουθενά την «Ενωση».

Αναλυτικά το άρθρο του:

Με όλο το σεβασμό στην ΑΕΚ και σε όλες τις ομάδες το σχέδιο λαϊκής βάσης απλά δεν γίνεται να ορθοποδήσει. Αναμφίβολα λεφτά δεν υπάρχουν. Χρέη και μάλιστα πολλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν. Οχι μόνο στην "Ενωση", αλλά σε όλες τις ομάδες. Το "δώστε και σώστε" δείχνει απόγνωση. Είναι φυσιολογικό το συναίσθημα.

Πως όμως θα σωθεί η ΑΕΚ και η κάθε ΑΕΚ; Από τα λεφτά του κόσμου της; Εχει ο κόσμος της; Εχει ο Ελληνας για να δώσει; Με ετήσιο έρανο δεν γίνεται δουλειά. Είδαμε ότι το πολύ απλό εγχείρημα των sms στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ΠΑΟ και ΑΕΚ απέφερε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω". Οταν ο άλλος δεν μπορεί να στείλει καν ένα sms του ενός ευρώ πως θα πάει και θα δώσει 50 και 100 ή και 1.000; Ολοι μιλάνε για το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα και τη λαϊκή βάση και το πόσα πολλά λεφτά έχει. Κάπου εδώ χάνεται το σχέδιο.

Η Μπαρτσελόνα είναι από μια χώρα 60 εκατομμυρίων, δηλαδή έξι φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Συνεπώς έξι φορές μεγαλύτερο κοινό, εμπορικότητα και κυρίως τουλάχιστον έξι φορές πάνω τηλεοπτικό συμβόλαιο. Από τα μέλη της η Μπάρτσα παίρνει 1.000 ευρώ το χρόνο και τους εξασφαλίζει και θέση στο γήπεδο.

Μόνο με αυτά τα όμως δεν θα έκανε τίποτα αφού τα έξοδα είναι τεράστια. Δίχως γήπεδο, δίχως χορηγούς που να δίνουν πολλά λεφτά, διαφημίσεις και μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν μπορείς να ορθοποδήσεις. Ακόμη όμως και αυτή η Μπάρτσα ζει με δάνεια από τις τράπεζες! Αυτό ίσως να μην το ξέρετε, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει ομάδα δίχως δανεικά. Σίγουρα τα μεγέθη είναι διαφορετικά και άλλες οι συνθήκες, αλλά τα δάνεια δεν χάνουν τον χαρακτήρα τους. Επίσης το θέμα είναι τι κάνουμε κάθε χρονιά και όχι μόνο αυτό το καλοκαίρι.

Πως αναλύονται αυτά τα 6 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται άμεσα η ΑΕΚ:Να ζητήσουμε από 1.000 ευρώ από κάθε ΑΕΚτζή; Πρέπει να βρεθούν 6.000 οπαδοί της ΑΕΚ να τα δώσουν. Για την ακρίβεια να τα χαρίσουν. Οχι μόνο στην ΑΕΚ, αλλά σε κάθε ομάδα. Επίσης η λέξη επενδυτής θα πρέπει να περάσει στην ιστορία. Δεν υπάρχει επένδυση. Αν δεν έχεις οφέλη από αλλού τότε όταν βάζεις λεφτά δεν λέγεται επένδυση, αλλά χάρισμα, έρανος, δανεικά κι αγύριστα, προσφορά για την αγαπημένη σου ομάδα κι όλα τα σχετικά, ανάλογα με το πως το βλέπει ο καθένας.

Ακόμη: Ποιος θα τα μαζέψει αυτά τα λεφτά; Εν προκειμένω οι supporters. Αξιέπαινο το εγχείρημα τους με σκοπό τη σωτηρία της ΑΕΚ. Απομένει να δούμε το πως θα περάσει από την θεωρία στην πράξη, πόσα λεφτά θα συγκεντρωθούν και μέχρι πότε. Τα χρέη και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Επίσης το έχει ο Θεός και το πάμε και βλέπουμε είναι ωραίες ακουστικά φράσεις και δίνουν παράταση ζωής, αλλά όταν έρθει ο εισπράκτορας είτε στο σπίτι σου είτε στην ομάδα σου και δεν έχεις να δώσει τη δόση σου τότε αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Τόσο απλά και κυνικά.

Μακάρι να πιάσει το σχέδιο της ΑΕΚ και της κάθε ΑΕΚ, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε (ή δεν θέλουμε) καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και πως μηχανές που να κόβουν χρήματα δεν υπάρχουν! Αν δεν παραδεχθούμε άμεσα ότι με αυτά τα δεδομένα οδηγούμεθα μοιραία στην απόλυτη συρρίκνωση τότε θα κυνηγάμε μια ζωή ανεμόμυλους. Καλός ο Δονκιχωτισμός, αλλά ο Ευπατρίδης ήρωας του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες έζησε και πέθανε με τις ιδέες και τις αξίες του μα δίχως λεφτά και κυρίως χωρίς την αγαπημένη του Δουλτσινέα...

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags