Facebook Pixel Αγγελοι ή διάβολοι, το ίδιο κάνει!
| 2011-05-12 12:11:00

Αγγελοι ή διάβολοι, το ίδιο κάνει!

Αγγελοι ή διάβολοι, το ίδιο κάνει!

O Xρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για το νέο σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο που εμπλέκει και τη ΦΙΦΑ.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Για πρώτη φορά είδα τον Ζεπ Μπλάτερ να κάνει δηλώσεις και η γλώσσα του σώματος να προδίδει αμηχανία. Να μιλάει για τον εαυτό του, για το πώς δεν δέχτηκε ποτέ κάποιο δώρο για να ψηφίσει υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας, αλλά να νίπτει τας χείρας του για τους υπόλοιπους. Να κοιτάει τα χαρτιά και να αποφεύγει να δει την κάμερα. Και, κυρίως, να του λείπει παντελώς εκείνο το αλαζονικό ύψος που συνήθως τον συνοδεύει.

Γιατί από προχθές η ΦΙΦΑ -και, μάλιστα, όχι για πρώτη φορά- εμπλέκεται σε σκάνδαλο. Και το χειρότερο είναι πως, πλέον, αυτό δεν ξαφνιάζει κανένα!

Η αποκάλυψη από τον πρώην πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Λόρδο Τρίσμαν ήρθε να ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της αμφιβολίας για την ακεραιότητα των ανθρώπων που διοικούν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τι αποκάλυψε ο Τρίσμαν; Μιλώντας ανοιχτά στη Βρετανική Βουλή, δεν δίστασε να κατονομάσει τέσσερις παράγοντες της ΦΙΦΑ, οι οποίοι ζήτησαν ανταλλάγματα για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ο Τζακ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ και πρόεδρος της ConCaCAF, φέρεται να ζήτησε ως «αποζημίωση» 2,5 εκατομμύρια λίρες για τη δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Τρίνιναντ και Τομπαγκο. Όπως καταλαβαίνετε, ποτέ κανείς από αυτούς που δωροδοκούνται δεν τα θέλουν για τους ίδιους, αλλά πάντα για κάποιο ευαγές ίδρυμα!

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας Ρικάρντο Τεσέιρα, ο πρόεδρος της ConMeBol Νικόλας Λεόζ (ο αθεόφοβος θέλησε να λάβει τον τίτλο του ιππότη) και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης Μακούντι (που ήθελε να εισπράξει τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός φιλικού αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Ταιλάνδης) είναι οι άλλοι τρεις που με το αζημίωτο θα έδιναν την ψήφο τους στην υποψηφιότητα της Αγγλίας για το 2018.

Ο Μπλάτερ, για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που διάφορα σκάνδαλα βγαίνουν στον αέρα, δεν υπήρξε επιθετικός, αλλά αντίθετα έμοιαζε συγκρατημένος. «Δεν μπορώ να πω αν όλοι είναι άγγελοι ή διάβολοι. Πάντως, αν είναι αλήθεια θα το πολεμήσω», αρκέστηκε να πει μόλις ενημερώθηκε για τις αποκαλύψεις. Για όποιον ζει σε άλλο πλανήτη και ξαφνιάζεται, να πούμε πως μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν έρθει δεκάδες τέτοιες καταγγελίες στο φως, αλλά ο Μπλάτερ καταφέρνει με διάφορους τρόπους να επιζεί στη θέση του! Αλλά και να έφευγε, ποιος θα αναλάμβανε;

Ένας από αυτούς που τον πολέμησαν αυτά τα χρόνια και ήταν αντίπαλος του το 2002 στις εκλογές της ΦΙΦΑ, ο Αφρικανός Ισα Χαγιάτου, αποκαλύφτηκε -από τον βουλευτή των Συντηρητικών Ντάμιαν Κόλινς (μετά απο έρευνα της εφημερίδας Sunday Times)- πως μαζί με τον Ζακ Ανουμά απο την Ακτή Ελεφαντοστού, έλαβαν 1,5 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν με την ψήφο τους την υποψηφιότητα του Κατάρ για το 2022!

Η κατάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τη διαφθορά είναι τέτοια, που δεν διορθώνεται με ασπιρίνη, αλλά με μαχαίρι. Και όχι με την απομάκρυνση μόνο του Μπλάτερ, αλλά όλων όσων διοίκησαν την ΦΙΦΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον!

Θυμίζω πως χάρη στους δημοσιογράφους των Sunday Times, πριν λίγους μήνες, είχαν τιμωρηθεί δυο ακόμη στελέχη της ΦΙΦΑ που ζητούσαν χρήματα για να ψηφίσουν! Στο παρελθόν έρευνα του Σκωτσέζου δημοσιογράφου Αντριου Τζένιγκς αποκάλυπτε πολλά για τον κόσμο της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα είχαν δημοσιευθεί στο βιβλίο με τίτλο «FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-Rigging and Ticket Scandals», αλλά και στην εκπομπή Panorama του BBC.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο Μπλάτερ και η ΦΙΦΑ είχαν απειλήσει με αγωγές αλλά δεν τις προχώρησαν, αφού τα στοιχεία για τη διαφθορά που περιέχονται στο βιβλίο ήταν καταπέλτης. Μένει να δούμε αν και από αυτή την καταιγίδα θα βγει ο Ελβετός αλώβητος, πράγμα πιθανό αν ρίξει στην πυρά τους αμαρτήσαντες! Προκειμένου να σωθεί ο ίδιος έχει αποδείξει πως είναι κυνικός. Το ποδόσφαιρο, όμως, πότε θα ανασάνει;

Πηγή: aixmi.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags