Facebook Pixel Χρόνια Πολλά Wikipedia!
| 2011-01-15 22:42:00

Χρόνια Πολλά Wikipedia!

Χρόνια Πολλά Wikipedia!

Δέκα χρόνια Wikipedia: H νέα κουλτούρα της γνώσης.

Το domain name www.wikipedia.org εμφανίστηκε σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου 2001 και στα δέκα χρόνια ζωής του έχει αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ο άνθρωπος του 21ου αιώνα αναζητά, ανταλλάσσει και μεταδίδει γνώσεις και πληροφορίες.

Η «ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια» αποτελεί σήμερα τον πλέον δημοφιλή μη-κερδοσκοπικό ιστότοπο στον ψηφιακό κόσμο και καλεί όλους τους «Wikipedians» κατά μήκος του πραγματικού κόσμου να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν τα γενέθλιά της.

Η ιδέα των Jimmy Wales και Larry Sanger ήταν σίγουρα ριζοσπαστική: Μια γιγαντιαία και δωρεάν συλλογή της ανθρώπινης γνώσης, στην οποία μπορεί να συνεισφέρει ο οποιοσδήποτε, ενώ η δυνατότητα να
επιμεληθεί ο καθένας ελεύθερα το περιεχόμενο των άρθρων ελαχιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις αναξιόπιστες και μεροληπτικές καταχωρήσεις.

Η επανάσταση που ευαγγελίζεται η Wikipedia είναι διπλή. Πρώτον, ο έλεγχος της «αλήθειας» φεύγει από τα χέρια συγκεκριμένων και κατεστημένων θεσμών που πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν εξαρτημένοι από διάφορα συμφέροντα.

Δεύτερον, ο ελεύθερος, διαδικτυακός και ευκολοδιάβαστος χαρακτήρας της εγκυκλοπαίδειας ανοίγει πρωτοφανείς δρόμους για την εκπαίδευση.

Φυσικά, η Wikipedia δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, ακριβής και αμερόληπτη ως βιβλιογραφική πηγή για ακαδημαϊκούς, φοιτητές και δημοσιογράφους, λόγω της «ανοιχτής» φύσης της, αλλά ο κοινωνικός της ρόλος παραμένει καθοριστικός. Στις αμερικανικές εκλογές του 2008, η εγκυκλοπαίδεια ήταν από τους βασικότερους τρόπους γνωριμίας των ψηφοφόρων με τους υποψηφίους, ενώ έχει εύστοχα σημειωθεί πως το να είναι κανείς καταχωρημένος στη Wikipedia αποτελεί σήμερα status symbol.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags