Facebook Pixel «Η ευκαιρία του Θρύλου»
| 2011-07-22 20:36:00

«Η ευκαιρία του Θρύλου»

«Η ευκαιρία του Θρύλου»

Ο Ολοφ Μέλμπεργκ εξηγεί για ποιο λόγο ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι έχει ευκαιρία ν' αλλάξει επίπεδο και να ξεφύγει από τις άλλες ελληνικές ομάδες.

Πως χαρακτήρισε τον Αβραάμ, τι απάντησε για το ενδιαφέρον της Γαλατασαράι, πως σκέφτεται το μέλλον του μετά την λήξη του συμβολαίου του και τι απάντησε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερος άνθρωπος. Πάντα βάζει μια γραμμή ώστε να κρατάει αποστάσεις. Από τους συμπαίκτες του, από τους δημοσιογράφους, από τον κόσμο. Πληρώνεται για να κάνει μια δουλειά και προσπαθεί να την κάνει όσο καλύτερα μπορεί. Αν μη τι άλλο ο Ολοφ Μέλμπεργκ (περί ου ο λόγος) φημίζεται για τον επαγγελματισμό του. Αν και κάπως... δύσκολος στην φωτογράφιση στην συνέντευξη ήταν επαγγελματίας. Παρά το γεγονός ότι μας μίλησε λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα και σε λίγες ώρες θα είχε προπόνηση δεν έβαλε χρονικά όρια...

Πως ήταν οι διακοπές σου; Χαλάρωσες καθόλου;
«Ηταν καλές. Εμεινα στην Σουηδία και ήταν καλά να τελειώνεις καλά τη σεζόν με τον Ολυμπιακό και μετά με την Εθνική μου ομάδα. Είχα δύο πολύ καλά παιχνίδια εκεί. Είναι καλό να βρίσκεσαι σε καλή κατάσταση να έχεις παίξεις αρκετά παιχνίδια στο τέλος της σεζόν πριν φύγεις για διακοπές ώστε να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις».

Πως το βλέπεις το φετινό καλοκαίρι; Καμία σχέση με το περσινό...
«Εχεις δίκιο. Πέρσι έγιναν πολλές αλλαγές. Στην διοίκηση, στους προπονητές, στους παίκτες. Νομίζω πως στο τέλος το κλαμπ κράτησε αυτούς που ήθελε και πρόσθεσε κάποιους παίκτες. Φέτος θα δούμε πως θα είναι το τελικό ρόστερ... Εχουμε λιγότερες αλλαγές αυτό το καλοκαίρι. Είναι λογικό. Είχαμε μια καλή σεζόν και ένα πολύ καλό ρόστερ για να χτίσει η διοίκηση πάνω του».

Πόσο σημαντικό είναι ότι έμεινε ο Βαλβέρδε στην ομάδα;
«Είναι καλό. Ολοι μας, όλο το ρόστερ, το τεχνικό τιμ, είναι ίδιο και προερχόμαστε από μια καλή σεζόν. Ο προπονητής και το τεχνικό τιμ ήταν γνώστες του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ελπίζουμε να χτίσουμε κάτι περισσότερο πάνω στην προηγουμένη σεζόν. Να πάρουμε το πρωτάθλημα και να κάνουμε μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Με τον Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός παίζει πιο επιθετικά σε σχέση με τον Ολυμπιακό της περιόδου 09-10. Αυτό είναι καλύτερο για έναν αμυντικό;
«Δεν ένιωθα πως την πρώτη σεζόν ήμασταν περισσότερο αμυντικοί σε σχέση με πέρσι. Ολα έγιναν αυτόματα την πρώτη χρονιά. Δουλέψαμε σκληρά, αλλά αλλάξαμε πολλούς προνητές. Οι αλλαγές είναι δύσκολες ειδικά για τους νεαρούς παίκτες οι οποίοι πρέπει να μάθουν πράγματα. Ακουγαν πολλές διαφορετικές φωνές. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Ειλικρινά παλεύαμε... Δεν ήταν όλα τόσο άσχημα. Προσπαθήσαμε να πάρουμε τα θετικά εκείνης της σεζόν στην περσινή σεζόν. Η άμυνα και η επίθεση λειτουργούν μαζί. Συνήθως μια καλή επίθεση είναι και μια καλή άμυνα. Ενιωθα και πέρσι ότι ήμασταν πολύ δυνατοί στην άμυνα. Δεχτήκαμε πολύ λίγα γκολ. Γενικά ήταν μια καλή σεζόν. Και στην άμυνα και στην επίθεση».

Τελικά τι άλλαξε τόσο γρήγορα μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι και την ήττα στον Ηρακλή;
«Πολλά πράγματα. Προφανώς ο προπονητής είχε λίγο χρόνο να δουλέψει με ένα καινούργιο ρόστερ για αυτόν. Ηθελε λίγο χρόνο. Εμείς μπορέσαμε και ήμασταν σε καλή κατάσταση. Είχαμε λίγους τραυματισμούς. Μερικές μεταγραφές έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Ολα αυτά τα μικρά πράγματα έκαναν την διαφορά».

Πολλοί λένε ότι θα είναι το πιο εύκολο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό το φετινό...
«Θα είναι δύσκολο. Κερδίσαμε το πρωτάθλημα αλλά δεν ήταν εύκολο. Δεν υπάρχουν κακές ομάδες. Ημασταν πολύ δυνατοί στο Καραϊσκάκη και θα προσπαθήσουμε να το έχουμε και φέτος αυτό. Τα εκτός είναι δύσκολα αλλά θα μείνουμε δυνατοί και εκεί και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα καλό σερί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο είναι και με τις Εθνικές ομάδες. Εχεις λίγα παιχνίδια στη σεζόν και πρέπει να παίρνεις κάθε ματς ξεχωριστά».

Τι Ολυμπιακό να περιμένουμε την επόμενη σεζόν;
«Θέλουμε να κρατήσουμε τα θετικά και να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Και να γίνουμε λίγο πιο δυνατοί. Κρατήσαμε τον προπονητή, κρατήσαμε σχεδόν το ίδιο ρόστερ. Εμείς από την μεριά μας πρέπει να δουλέψουμε μια και έχουμε μεγάλο χρόνο μπροστά μας ώστε να προετοιμαστούμε για τη σεζόν. Και θα δούμε πως θα είναι το τελικό ρόστερ με τις μεταγραφές και ποιοι θα φύγουν. Αυτό βέβαια δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί εμάς. Αλλά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό σαν σύλλογο αυτό το καλοκαίρι. Αρκετοί σύλλογοι πιέζονται οικονομικά... Είναι ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να περάσει σε άλλο επίπεδο. Μακριά από τους άλλους συλλόγους».

Eίπες ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει τα θετικά στοιχεία. Ποια είναι αυτά;
«Νομίζω η συμπεριφορά μας. Τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό. Είχαμε πολύ σφικτά παιχνίδια που κρίθηκαν στο ένα γκολ. Το παιχνίδι μας κατά βάση ήταν πολύ επιθετικό αλλά ήμασταν πολύ δυνατοί και αμυντικά. Οπως και την πρώτη χρονιά ήμασταν δυνατοί στην άμυνα αλλά είχαμε πρόβλημα να επιτεθούμε. Δεν είχαμε ταχύτητα δεν είχαμε κίνηση. Πέρσι βελτιωθήκαμε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι...»

ΠΕΡΙ... ΑΒΡΑΑΜ
«Top class αμυντικός ο Αβραάμ»

Τελικά τι κάνει μια άμυνα καλή; Ισως το ότι είστε ίδιοι παίκτες για πολλά παιχνίδια;
«Μπορεί να είναι σημαντικό και αυτό. Αλλά είναι και καλοί παίκτες. Και οι καλοί παίκτες προσαρμόζονται γρήγορα. Ναι ήμασταν ικανοί να κρατήσουμε τους παίκτες. Για μένα το πιο σημαντικό για την άμυνα είναι η συμπεριφορά, η οργάνωση και η πειθαρχία. Για μένα είναι το πιο σημαντικό. Παίζουμε ψηλά την άμυνα, έχουμε την κατοχή και πρέπει να είσαι πειθαρχημένος όταν χάνεις την μπάλα. Πρέπει να κρατήσεις την ισορροπία. Νομίζω την είχαμε σε καλό βαθμό».

Ολοφ, είσαι top class αμυντικός. Τι γνώμη έχεις για τον Αβραάμ;
«Δίχως αμφιβολία είναι top class αμυντικός. Είναι νέος, εγώ είμαι πολύ μεγαλύτερος. Προσπαθώ να μείνω σε αυτό το επίπεδο όσο μπορώ. Ο Αβραάμ είναι νέος και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος. Εχει δύο σημαντικά χρόνια μπροστά του για να φτάσει στο τοπ της καριέρας του. Αλλά σίγουρα είναι top class αμυντικός».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ
«Τίποτα από Γαλατά»

Υπήρξαν πολλές φήμες για έντονο ενδιαφέρον της Γαλατασαράι. Γνώριζες τίποτα εσύ;
«Οχι. Οχι δεν ήξερα τίποτα. Οπως είπες κάποιες εφημερίδες έγραψαν κάτι. Στο δικό μου το μυαλό ήταν -και είναι- μόνο ο Ολυμπιακός για αυτή τη σεζόν. Εγώ ήθελα να συγκεντρωθώ στην ομάδα και να ξεκουραστώ λίγο στις διακοπές. Ανυπομονώ για αυτήν την σεζόν. Εχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο και θέλω να δώσω το 100%. Προφανώς δεν έχω πολλά χρόνια καριέρας μπροστά μου. Και γι' αυτό θα προσπαθήσω να απολαμβάνω κάθε ευκαιρία που θα μου δίνεται. Είναι τέλεια όλα όσα έχω κάνει με τον Ολυμπιακό».

Το συμβόλαιό σου με τον Ολυμπιακό τελειώνει το καλοκαίρι. Τι σκέφτεσαι για το μέλλον σου;
«Οδεύω προς το τέλος της καριέρας μου. Προσπαθώ να κάνω τα πάντα. Σε κάθε παιχνίδι... Τα υπόλοιπα θα έρθουν. Προφανώς δεν μπορώ να υπογράψω πολυετή συμβόλαια όταν το έκανα πιο μικρός. Απολαμβάνω το παιχνίδι μου για μερικά χρόνια ακόμα και ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω. Στο τέλος της σεζόν θα δούμε».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ
«Ξέρω να είμαι... αρχηγός»

Τι γίνεται με τους αρχηγούς; Θα ήθελες να είσαι στην τριάδα;
«Δε το έχουμε συζητήσει τόσο λεπτομερώς. Είμαι αυτός που είμαι. Είχα το περιβραχιόνιο στις περισσότερες ομάδες που ήμουν. Στην Εθνική ομάδα στην Αστον Βίλα για πολλά χρόνια. Ξέρω πως είναι, ξέρω τι πρέπει να κάνω. Δεν νομίζω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα. Ολοι έχουμε τους ρόλους μας και έχουμε αρκετούς ηγέτες στην ομάδα».

Tον Σεπτέμβριο κλείνεις τα 34 χρόνια σου. Κι όμως διατηρείσαι σε υψηλό επίπεδο. Πως το καταφέρνεις;
«Επαιξα αρκετά παιχνίδια τις τελευταίες σεζόν. Με την Γιουβέντους με την Βίλα, με τον Ολυμπιακό, σχεδόν όλα τα παιχνίδια με την Εθνική. Αυτό βοηθάει. Προπονείσαι καλά... Συνειδητοποιώ ότι δεν έχω ακόμα δέκα χρόνια ποδοσφαίρου. Και θα προσπαθήσω να απολαύσω αυτά τα λίγα χρόνια. Το απολαμβάνω περισσότερο και θα προσπαθήσω να το απολαύσω και άλλο. Να έχω αυτήν την συμπεριφορά και να απολαμβάνω τα παιχνίδια».

Ποια στιγμή κρατάς από την περσινή σεζόν;
«Το παιχνίδι με την ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερο. Ηταν εκπληκτικό παιχνίδι. Από την άμυνα μέχρι την επίθεση. Πέτυχα και ένα γκολ. Γενικά όμως όλη η σεζόν ήταν απολαυστική».

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
«Θα κάνω τα πάντα γι' αυτούς»

Σ' αρέσει η ζωή στην Ελλάδα;
Σίγουρα. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Σε βοηθούν. Αν και οι περισσότεροι «περνάνε πολλά προβλήματα με την κρίση... Νιώθω πως οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Και στον Ολυμπιακό... Το απολαμβάνω».

Είχες δεύτερες σκέψεις για την οικονομική κρίση και τα όσα έγιναν στην Αθήνα; Για σένα για την οικογένεια σου...
«Οχι. Οχι... Προφανώς πρέπει να καταλάβεις ότι τα τα πράγματα δεν είναι όπως μερικά χρόνια πριν. Δεν είναι κάτι όμως που πρέπει να σκέφτεσαι πολύ. Πολλοί άνθρωποι θα έρχονται στα παιχνίδια μας και θα βλέπουν ποδόσφαιρο και θα υποστηρίζουν την ομάδα τους ώστε να ξεφεύγουν από τα προβλήματα. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο ώστε να τα δίνουμε όλα γι αυτούς σε κάθε παιχνίδι. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω εγώ προσωπικά...».

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο τέλος της σεζόν;
«Δεν το ξέρω. Πρέπει να δούμε... Αλλά όλα δείχνουν εντάξει τώρα. Εχουμε μια καλή περίοδο προετοιμασίας μπροστά μας. Θα έχουμε χρόνο να χτίσουμε το τελικό ρόστερ... Δεν θα έχουμε δικαιολογίες εάν δεν είμαστε έτοιμοι».

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Ιμπαγάσα στον Ολυμπιακό;
«Γενικά την προηγούμενη σεζόν ο καθένας είχε τον ρόλο του. Ειδικά οι νέοι παίκτες τα πήγαν καλά πέρσι. Είχαν καλή πρώτη σεζόν στον Ολυμπιακό. Το να χτίσεις σε αυτό είναι δύσκολο. Οπως και εγώ είχα μια καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη χρονιά. Αλλά οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες μετά από μια καλή σεζόν. Οπως για τον Κέβιν, για τον Φρανσουά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι προσδοκίες θα είναι μεγαλύτερες για τους ίδιους».

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν κάτι το ξεχωριστό;
«Είναι εκπληκτικοί οπαδοί. Ερχονται για να ευχαριστηθούν ποδόσφιαρο. Οπως και στα εκτός έδρα.ς Κατά κάποιο τρόπο έχουν ομοιότητες με τους Αγγλους. Οκ, εδώ είναι λίγο πιο έντονο το πράγμα ανάμεσα σε κάθε αγωνιστική. Πάντα είναι δίπλα μας όμως. Να μας στηρίζουν...»

ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
«Πιθανότατα σταματάω μετά το Euro»

Ο στόχος σου με την Εθνική Σουηδίας ποιος είναι;
«Εχουμε πολύ σημαντικούς προκριματικούς αγώνες. Θέλουμε να προκριθούμε στο Euro. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Οπότε πρέπει να συγκεντρωθώ πρώτα στον Ολυμπιακό και μετά στην Εθνική. Είναι δύσκολο να θέσεις μακροπρόθεσμους στόχους. Αλλά η πρόκριση είναι ο τελικός μας στόχος».

Μετά το Euro θα σταματήσεις από την Εθνική;
«Πιθανότατα ναι. Αλλά ποιος ξέρει... Νιώθω καλά τώρα. Είμαι σε καλή κατάσταση. Επαιξα πολλά παιχνίδια και προπονούμαι καλά. Οπως πριν μερικά χρόνια. Ελπίζω να διατηρηθώ σε αυτό το επίπεδο...».

Πηγή: Sportfm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags