Facebook Pixel Η εξυγίανση, οι "13" και ο Μαρινάκης
| 2011-07-30 13:06:00

Η εξυγίανση, οι "13" και ο Μαρινάκης

Η εξυγίανση, οι "13" και ο Μαρινάκης

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ακατόρθωτο που κατάφερε ο Μαρινάκης και ξεπέρασε σε ένα χρόνο τον Κόκκαλη, ενώ υποστηρίζει πως δεν θα τιμωρηθούν όλοι όσοι μπλέχτηκαν στο σκάνδαλο.
 

Aναλυτικά το άρθρο του:

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολλά τα απωθημένα αμέτρητων Ελλήνων φιλάθλων εναντίον του Ολυμπιακού. Είχαν πολλούς λόγους με Κόκκαλη, διότι επί της παντοκρατορίας του ο Παναθηναϊκός έχασε 2 πρωταθλήματα που θα έπαιρνε χωρίς τη «χούντα» (2000, 2003), η ΑΕΚ έχασε τουλάχιστον έναν τίτλο (2008), διαλύθηκε και αναγεννήθηκε δύο φορές, ο ΠΑΟΚ το ίδιο και συνολικά στη συνείδηση του «ουδέτερου» εδραιώθηκε η ιδέα της απόλυτης κυριαρχίας των Ερυθρόλευκων στα κέντρα εξουσίας και αποφάσεων.

Ο Μαρινάκης κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να ξεπεράσει μέσα σε έναν χρόνο τον Κόκκαλη! Όχι τόσο στους οπαδούς των «άλλων», οι οποίοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την 12ετία του Σωκράτη με ένα «I screwed you» στον Σισέ, ένα «ο Ολυμπιακός δίδαξε ήθος» μετά τις καφρίες στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ένα «εντάξει, τελείωσε» στο... all time classic πλέον αίτημα του Μπέου: «Πρέπει να τους προστατέψεις μια βδομάδα- 10 μέρες, τον Καλόπουλο και τον Τρύφωνα». Αλλά στους ίδιους τους φίλους του Ολυμπιακού!

Ηταν λίγοι και τώρα, μετά την αποχώρησή του, είναι ελάχιστοι εκείνοι οι ερυθρόλευκοι οπαδοί που δέχονται μύγα στο σπαθί τους για τον Σωκράτη. «Ο πρόεδρος έφερε παικταράδες, μας έβαλε στον ευρωπαϊκό χάρτη, έφτιαξε το ‘Καραϊσκάκης΄, παίξαμε μπαλάρα ορισμένα χρόνια, ας΄ τους να λένε» είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας (δεν μιλάμε για κάφρους, αλλά για «κανονικούς»), αν επιχειρήσει κάποιος να προσπαθήσει να τους αναλύσει το περίφημο 12/14.

Αντίθετα, ο Μαρινάκης κατόρθωσε στην πρώτη του σεζόν να κάνει ορισμένους φίλους του Ολυμπιακού να σιχτιρίσουν, άλλους (μεταξύ των οποίων και «επώνυμοι») να πετάξουν τα διαρκείας τους, πολλούς να σιχαθούν μετά από εκείνη τη βραδιά του «κάλυπτα και εγώ τον Κατσουράνη». Θα ξεχαστούν αυτά βέβαια, ο χρόνος είναι ο καλύτερος… γιατρός. Θα ξαναγεμίσει το «Καραϊσκάκης», ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς. Τι θα μείνει στο τέλος;

Θα μείνει αυτή η ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση από τους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι υπεραγαπούν την ομάδα τους, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και πρόβατα: «άλλο ο Ολυμπιακός, άλλο ο Μαρινάκης». Αυτή είναι η πιο κλισέ (και παράλογη) φράση που ακούγεται τούτο το καλοκαίρι από Ολυμπιακούς, όταν ανοίγει η κουβέντα για τα σκάνδαλα και τις δικογραφίες.

Είχα γράψει και προ καιρού ότι το «ζουμί» της όλης διαδικασίας που εξελίσσεται δεν είναι ο υποβιβασμός και η τιμωρία των ομάδων, αλλά η καταδίκη των προσώπων που θα αποδειχτεί ότι μπλέχθηκαν στην ιστορία. Όχι ότι είναι… κακή ή παράνομη η ποινή στους συλλόγων. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία! Η ουσία είναι να περάσει το μήνυμα προς όλους: ότι οι αρχές της πολιτείας και του αθλητισμού δεν κοιμούνται, δεν κάνουν τα στραβά μάτια, δεν κάνουν κο – κο – κο, ότι ξέρουν και μπορούν όχι μόνο να φτάσουν στην άκρη του νήματος, αλλά και να τιμωρήσουν όσους αποδειχθούν ένοχοι.

Δεν τρέφω αυταπάτες: δεν θα τιμωρηθούν όλοι όσοι μπλέχθηκαν στο σκάνδαλο. Από την άλλη πλευρά, όμως, το γεγονός ότι ως τώρα δέκα ομάδες ουσιαστικά έχουν υποβιβαστεί είτε για πλαστές ενημερότητες είτε για εμπλοκή στα στημένα (Ολ. Βόλου, Καβάλα, Εθνικός, Ιωνικός, Αναγέννηση Καρδίτσας, Παναιγιάλειος, Αίας Σαλαμίνας, Ασπρόπυργος, Ολυμπιακός Χερσονήσου) και άλλες τρεις πολύ δύσκολα θα την γλιτώσουν (Ηλιούπολη, Εθνικός Αστέρας, Κόρινθος) καταδεικνύει ότι κάποιοι δεν αρκέστηκαν στην διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά έφτασαν μέχρι το τέλος.

Δεν είναι ώρα για αιθεροβάμονες: είναι απίθανο να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι (ούτε που ακούγονται τα ονόματα κάποιων «διαμαντιών» του χώρου…), όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες. Μα, από την άλλη πλευρά, διάολε, είναι άδικο για όσους ξημεροβραδιάζονται σ΄ αυτή την υπόθεση να ταυτίζεται η επιτυχία αυτής της συντονισμένης πρωτοβουλίας με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και την τιμωρία του Μαρινάκη! Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι ένοχος, δεν είμαι δικαστής και από τις δικογραφίες που έχω διαβάσει εμπλοκή του στην υπόθεση «στημένα» δεν προκύπτει.

Αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι όλοι έχουν πάρει πλέον το μήνυμα: «κόφτε το γιατί σας βλέπουμε». Εχουν πάρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έσκισε ήδη κάποιες από τις σελίδες του «manual». Και όσοι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί ή την έχουν βγάλει καθαρή, να’ στε σίγουροι ότι τρέμουν. Ορισμένοι σκέφτηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, άλλοι το έπαιζαν «γα…ω και δέ…ω» αλλά τώρα έχουν λουφάξει στα λαγούμια τους, όλοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να κάνουν ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα ό,τι γουστάρουν. Πως δεν είναι οι «αδιάφθοροι» που σε ένα κράτος – μπουρδέλο το οποίο σφύζει από πρόθυμους για χαρτζιλίκια σε όλα τα πεδία του, είναι εκείνοι οι έξυπνοι και όλοι οι υπόλοιποι οι βλάκες. Και σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος μιας ιστορίας η οποία ασφαλώς (μην γελιέστε) ξεκίνησε με κυβερνητική εντολή και υποστήριξη (δεν θυμάμαι πολλά άλλα μεγαλύτερα σκάνδαλα εκτός αθλητισμού να είχαν τέτοια εξέλιξη και υπήρχαν ουκ ολίγα…) δεν έχει ολοκληρωθεί και κρατάει πολλούς σε αναμμένα κάρβουνα.

Σ’ αυτά που πρέπει να κρατήσει τα επόμενα χρόνια η πολιτεία, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα όσους «μας κατέστρεψαν τις Κυριακές μας», όπως είχαν γράψει σε προ μηνός ανακοίνωσή τους και οι φίλοι της Καβάλας…

Πηγή: gazzetta.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags