30/07/11 - 16:05

Γιατί οφείλει να χτυπήσει πρώτος την πόρτα

Γιατί οφείλει να χτυπήσει πρώτος την πόρτα
30.411views

Αν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο αρμόδιος υπουργός μιλούσε για αλλοιωμένα πρωταθλήματα, θα τον καλούσε αυθωρεί και παραχρήμα ο εισαγγελέας. Αυτό θα ήταν το λιγότερο.

Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.

Γιατί μπορεί η ρήση του Παύλου Γερουλάνου να απηχεί την άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των φιλάθλων, αλλά δεν αρκεί η διαπίστωση όταν εκστομίζεται από υπουργικά χείλη.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με όσους αλλοίωσαν τα πρωταθλήματα και αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δηλαδή αν αφαιρεθούν οι τίτλοι απ' όσους δωροδόκησαν για να τους πάρουν. Φοβόμαστε ότι πλέον κάποιοι θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο, αγνοώντας επιδεικτικά την κοινή λογική.

Οταν ένας υπουργός μιλάει για αλλοίωση πρωταθλημάτων και την ίδια μέρα ένας ποδοσφαιρικός παράγων (Π. Σταθάκης) ομολογεί δωροδοκία, τι άλλο χρειάζεται η Δικαιοσύνη για να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό; Προς τιμήν της η εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος προχώρησε άμεσα τη σχετική έρευνα, αλλά η αθλητική Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί στις 8 Σεπτεμβρίου!

Αντιθέτως, όλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν τη δήλωση Πλατινί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι χωρίς δικαστική απόφαση δεν μπορεί να αποβάλει ομάδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εννοώντας αποφάσεις αθλητικών δικαστηρίων. Και όμως το σύνολο του αθλητικού Τύπου κατάλαβε ότι μιλάει για αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης (!), τη στιγμή που γνωρίζει ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν τιμωρούν ομάδες. Ο πρόεδρος της UEFA σαφώς εννοούσε ότι θα περιμένει τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών αθλητικών δικαστηρίων για να προχωρήσει και ο ίδιος σε αποκλεισμούς.

Και επειδή δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι φανερό ότι όλος ο καβγάς γίνεται για τον Ολυμπιακό. Ούτε ο Βόλος ούτε η Καβάλα είναι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην Ιταλία το σοκ προήλθε από τον υποβιβασμό μιας πολύ μεγάλης ομάδας, όπως η Γιουβέντους. Οταν κάποιοι μιλούν δικαίως για επιλεκτικές διώξεις των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, δείχνουν ευθέως τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Είναι ενδεικτική η επιστολή που έστειλε η ΠΑΕ Ηρακλής στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Ανδρέα Φάκο και Μανώλη Αντωνακάκη, ζητώντας τους να προχωρήσουν σε περαιτέρω πειθαρχικές διώξεις, ώστε να αποκατασταθεί η ισονομία και να μη δημιουργούνται ανισότητες. Κι αν ο Ηρακλής ενδεχομένως κατηγορηθεί για ίδιον συμφέρον, η κοινή λογική επιβάλλει στους εισαγγελείς –εκ καθήκοντος– να προχωρήσουν άμεσα στις διώξεις και των άλλων εμπλεκομένων ΠΑΕ. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι θα επιλέξουν να συντάξουν τα νέα κατηγορητήρια στις αρχές Σεπτεμβρίου και ενώ θα έχει αρχίσει το πρωτάθλημα.

Τις πρώτες μέρες του σκανδάλου, από κύκλους του πρωταθλητή Ελλάδας διέρρεε ότι ο κ. Μαρινάκης είναι πρόθυμος να καταθέσει άμεσα στον ανακριτή για να εκκαθαριστεί το θέμα. Χαρήκαμε για τη θέση αυτήν, καθώς είχαμε ακριβώς την ίδια άποψη: δεν μπορεί να αρχίσει το πρωτάθλημα και μια σκιά να βαραίνει τον Ολυμπιακό. Δεν το θέλουν ούτε οι οπαδοί του.

Οσο περνούσαν οι μέρες, οι τόνοι χαμήλωναν και τα φώτα στρέφονταν στους προφυλακισμένους και στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ. Οι αθλητικές εφημερίδες άρχισαν να ασχολούνται με τα (φτωχά) μεταγραφικά αποκτήματα και τα φιλικά προετοιμασίας, τη στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο διέβαινε τον Ρουβίκωνα της ιστορίας του. Tώρα βρέθηκε νέος προβληματισμός: Θα αποκλειστεί ο Βόλος από το Europa League αν υπάρξει και εφετειακή καταδικαστική απόφαση ή η UEFA θα περιμένει και απόφαση του CAS;

Η αποπροσανατολιστική τακτική υπερθεματίστηκε από την πλεινότητα των ποδοσφαιρικών παραγόντων και υιοθετήθηκε από τις δικαστικές αρχές εν τοις πράγμασι. Ο ανακριτής θα καλέσει τον κ. Μαρινάκη από Σεπτέμβριο και βάλε και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις για τις πρώτες διώξεις και στη συνέχεια να ανοίξει τον φάκελο των 68 φυσικών προσώπων που κατηγορούνται.

Θα έγραφε ιστορία ο Βαγγέλης Μαρινάκης αν προκαλούσε επιτακτικά την εκκαθάριση της υπόθεσής του. Εχει το δικαίωμα να το κάνει για να μην επικρέμαται μια οιωνεί κατηγορία στον πρόεδρο της Superleague και του Ολυμπιακού. Ετσι θα έδειχνε ότι σέβεται τη θεσμική του ιδιότητα και τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού. Εχει ακόμη το περιθώριο να το κάνει: να πάρει μια προσωπική πρωτοβουλία και να δώσει το έναυσμα στη Δικαιοσύνη να εξέτασει πρώτη απ' όλες τη δική του εμπλοκή στο σκάνδαλο της «παράγκας Νο2.

Πηγή: Eξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ