Facebook Pixel Οταν ο Φερέιρα κοουτσάρει τον «12ο παίκτη»
| 2011-08-02 14:05:00

Οταν ο Φερέιρα κοουτσάρει τον «12ο παίκτη»

Οταν ο Φερέιρα κοουτσάρει τον «12ο παίκτη»

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα κοουτσάρισε χτες και τον «12ο παίκτη», που είναι ο κόσμος μιας ομάδας.

Γράφει ο Κώστας Χαλεμός...

Αντιλαμβανόμενος ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περισσότερο αναπολούν τα περασμένα παρά σκέφτονται τα μελλούμενα, τους έστειλε το δικό του μήνυμα παραμονές του αγώνα με την Οντένσε.

Στη συνέντευξη Τύπου για την αποψινή ρεβάνς με τους Δανούς, αφού πρώτα απάντησε λεπτομερώς –όπως πάντα– στις ερωτήσεις τεχνικής φύσης που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι, μίλησε για το καθήκον του οπαδού απέναντι στην ομάδα του.

Ενα καθήκον που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το έχουν αποτυπώσει στο σύνθημα «στις χαρές και στις λύπες μαζί» αλλά που συχνά το ξεχνούν παρασυρμένοι από ένα κακό αποτέλεσμα, πεισματωμένοι από μια αστοχία της διοίκησης, διχασμένοι από τις μετοχικές κόντρες.

Προερχόμενος από την πλουσιότερη ομάδα της Πορτογαλίας και μια από τις πλουσιότερες του κόσμου, την Πόρτο, ο Φερέιρα βρέθηκε στον Παναθηναϊκό να μετράει και το τελευταίο ευρώ, ενώ προσπαθεί να χτίσει μια καινούργια ομάδα που θα πάρει τίτλους και θα φέρει τον κόσμο ξανά στο γήπεδο.

Πικρό το ποτήρι αλλά ο Πορτογάλος είναι αποφασισμένος να το πιει μέχρι τέλους δίχως να κλαίει τη μοίρα του. Και το κυριότερο: επειδή πιστεύει στη δουλειά του (ενδεχομένως και στο άστρο του) είναι διατεθειμένος να παλέψει για να γυρίσει τον τροχό.

Οσον αφορά την ΠΑΕ, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το είπε και χτες. Είναι θέμα ιδιοκτητών και προέδρων. Στην ομάδα έχει καταφέρει να δώσει μια στροφή. Εκεί τσουλάει σιγά σιγά ο τροχός, και θα τσουλήσει καλύτερα όταν ενσωματωθούν και οι παίκτες που αυτός επέλεξε στις μεταγραφές.

Χτες προσπάθησε να κουνήσει και την οπαδική μυλόπετρα, μιλώντας με την καρδιά του και απευθυνόμενος στις καρδιές του κόσμου: «Κοιτάξτε. Η κατάσταση είναι αυτή. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτός που ήταν παλιά. Δεν παίρνει τρόπαια και δεν έχει τους μεγάλους παίκτες». Αν είχε μπροστά του ένα γεμάτο γήπεδο, πιθανότατα θα έπαιρνε το μικρόφωνο και θα έλεγε: «Οι μεγάλοι παίκτες έρχονται και φεύγουν. Εσείς όμως μένετε. Γιατί στην πραγματικότητα εσείς είστε ο σύλλογος».

Ο Φερέιρα είναι 7 μήνες στον Παναθηναϊκό. Μπορεί τα μαλλιά του να άσπρισαν αλλού, αλλά ο «12ος παίκτης» είναι ίδιος παντού. Ενθουσιάζεται εύκολα, απογοητεύεται εξίσου εύκολα. Δεν ήθελε πολύ να καταλάβει ότι στον Παναθηναϊκό περνά τώρα τη φάση της απογοήτευσης.

Από εκεί θέλησε να τον βγάλει χτες με το διάγγελμά του. «Εγώ δεν θέλω να δω κάποιον να αγαπά την ομάδα λιγότερο από μένα. Αύριο θέλω να τους δω όλους, έστω κι αν δεν θα μπορώ να τους μετρήσω γιατί δεν θα έχω τον χρόνο. Και γιατί η ομάδα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να δουλεύει δυνατά».

«Ο δρόμος της επιτυχίας είναι μπροστά», είπε. «Μην κοιτάζετε πίσω», θα πρόσθετε αν δεν είχε βάλει τελεία στη συνέντευξη-διδασκαλία του. Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Φερέιρα το έκανε. Οσοι κατάλαβαν τα λεγόμενά του, θα σκεφθούν και θα πράξουν κατά βούληση.

Το αποψινό ματς με την Οντένσε είναι κρίσιμο από αγωνιστικής και οικονομικής άποψης για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κάποτε έπαιζε στην Ευρώπη για το πρεστίζ του αλλά τώρα παίζει για την επιβίωσή του. Είναι μια καλή ευκαιρία να μετρηθούμε.

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags