Facebook Pixel Ο ΠΑΟ έχασε 6-1
| 2011-08-04 12:55:00

Ο ΠΑΟ έχασε 6-1

Ο ΠΑΟ έχασε 6-1

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε από την Οντένσε με 4-3, όπως πιστεύουν όλοι. Στην πραγματικότητα, οι Πράσινοι έχουν να κάνουν με μια πολύ πιο βαριά ήττα, που δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Γράφει ο Βασίλης Παπανικολάου...

Μια ήττα που προσεγγίζει το 6-1, σύμφωνα με τη δική μου οπτική. Τα επιπλέον γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός είναι:

1) Χάνει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ από τη (μη) συμμετοχή στα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ. Και αν σε άλλες εποχές μπορούσε να λέει ότι θα ζήσει και χωρίς αυτά τα λεφτά, σήμερα είναι σαν να του λείπουν τα λεφτά με τα οποία πληρώνει το ρεύμα. Τόσο απαραίτητα ήταν για το ταμείο του Γόντικα.

2) Διέλυσε μέσα σε ένα ενενηντάλεπτο το «κίνημα» των 35.000 ανθρώπων, οι οποίοι πήγαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να στηρίξουν τη νέα και ταπεινή φετινή προσπάθεια της ομάδας τους. Ενα «πράσινο κίνημα» που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος ως «οι αγανακτισμένοι του Παναθηναϊκού». Μετά την τεσσάρα από την Οντένσε, δεν νομίζω να ξαναμαζευτούν εύκολα στο ΟΑΚΑ. Αυτό ήταν το δεύτερο γκολ που δέχθηκε, ένα γκολ πολύ καθοριστικό για τη συνέχεια.

3) Απαξιώνεται πια πλήρως και επισήμως για το επόμενο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, ως εταιρεία, δεν αξίζει σήμερα απολύτως τίποτε. Πρόκειται, και με τη βούλα, για μια ζημιογόνα εταιρεία, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον ΟΣΕ. Καμία ορατή ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο έξοδα και τρύπες που δεν έχουν πάτο. Και αν νωρίτερα υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιος «σωτήρας», η ελπίδα έσβησε οριστικά μετά το καλοκαιρινό ναυάγιο που του προκάλεσαν οι Δανοί.

4) Η απαξίωση ακουμπάει πια και τους παίκτες προσωπικά, έναν προς έναν. Η χρηματιστηριακή αξία του Νίνη, του Λέτο, του Μπουμσόνγκ, του Τζόρβα, του Βύντρα και όλων ανεξαιρέτως των ποδοσφαιριστών, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πολύ δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής που θα δώσει αξιοπρεπή τιμή. Και ο Παναθηναϊκός, ως εταιρεία, διαπιστώνει με παγωμάρα ότι τα περιουσιακά του στοιχεία δεν πιάνουν τίποτε αξιοπρεπές στην αγορά, ακόμη και αν προσπαθήσει να τα εκποιήσει σε εξευτελιστικές τιμές και πολλές άτοκες δόσεις.

5) Στο μεταξύ, η διαφορά που τον χώριζε από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, πάει να γίνει χαώδης. Ηταν μεν αναμενόμενο να συμβεί, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση, όπως πάει να συμβεί τώρα. Οι Ερυθρόλευκοι καρπώνονται όχι μόνο το δικό τους ποσοστό χρημάτων από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τα 4 εκατομμύρια που θα έπαιρνε ο Παναθηναϊκός αν περνούσε στους ομίλους. Με άλλα λόγια, διπλή η ζημιά.

6) Κανείς σοβαρός παίκτης ή προπονητής δεν πρόκειται να πει «ναι» σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, το επόμενο χρονικό διάστημα. Μόνο εκείνοι που δεν θα έχουν καμία πρόταση στα χέρια τους ενδέχεται να σκεφτούν να φορέσουν την πράσινη φανέλα, δηλαδή οι «δευτεράτζες». Χίλιες φορές καλύτερα στον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Αρη, παρά στον Παναθηναϊκό. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η αγορά, που εμπορεύεται παίκτες από το εξωτερικό.

Εξι έφτασαν, λοιπόν, τα γκολ από την Οντένσε. Και θα ρωτήσει κάποιος «πού είναι το γκολ που έβαλε ο Παναθηναϊκός;». Ναι, πραγματικά πιστεύω ότι έχει και ένα γκολ στο ενεργητικό του. Ελλείψει υψηλών στόχων, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να μαζέψει νέους και ταλαντούχους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Χωρίς την αφόρητη πίεση για αποτελέσματα και τίτλους, μπορεί να προχωρήσει σε ένα ρεαλιστικό «μεσοπρόθεσμο» και με καλή δουλειά να αναδείξει μια νέα γενιά «γκουμο-μπασινάδων», με τη θετική έννοια του όρου. Ο χρόνος είναι δικός του και, αν τον αφήσουν, ίσως μπορέσει να τα καταφέρει...

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags