Facebook Pixel Η UEFA που τιμωρεί, η ΕΠΟ που σώζει
Ποδόσφαιρο
| 2011-08-12 09:51:00

Η UEFA που τιμωρεί, η ΕΠΟ που σώζει

Η UEFA που τιμωρεί, η ΕΠΟ που σώζει

Η ωραιότερη δημοσιογραφική ιστορία. Και, πανάρχαιος κανόνας στην ανά τον κόσμο δημοσιογραφία, ποτέ δεν αφήνεις ενοχλητικές λεπτομέρειες της πραγματικότητας να χαλάσουν ένα υπέροχο στόρι. Γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος.

Τόσο υπέροχο που το αποστηθίζουν, κι ύστερα το αναπαράγουν ως επιχείρημα "για δικό τους", ακόμη και οι πολιτικοί.

Η UEFA που τιμωρεί, η ΕΠΟ που σώζει.

Δεν ξέρω, ακριβώς τι έχει γίνει αντιληπτό στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Διότι τα ελληνικά ΜΜΕ υπήρξαν γενναιόδωρα στη μαζική και θορυβώδη διαστρέβλωση της είδησης, αλλ' αρχιτσιγκούνικα στη μεμονωμένη και διακριτική επανόρθωσή της.

Ν' αφαιρέσουμε τις περικοκλάδες και να το απλοποιήσουμε εντελώς: Ο Ολυμπιακός Βόλου, εάν το 2011-2012 κερδίσει (κατακτώντας π.χ. το Κύπελλο Ελλάδος) ευρωπαϊκό εισιτήριο, τότε παίζει κανονικά-κανονικότατα στο Γιουρόπα Λιγκ 2012-2013. Και με αυξημένο τον συντελεστή του μάλιστα, αφού τα αποτελέσματα που τον ανέβασαν, οι τρεις νίκες κι η μία ισοπαλία στα τέσσερα ματς με Ραντ και Ντιφερντάνζ, παραμένουν έγκυρα-εγκυρότατα.

Τα υπόλοιπα, οι τριετίες, οι πενταετίες, και δεν ξέρω τι άλλο φίδι κυκλοφόρησε και υιοθετήθηκε, όλα είναι κουραφέξαλα. Αυτουργός της διακίνησης των φιδιών, που τα ΜΜΕ ανεξέλεγκτα υιοθέτησαν, έμαθα πως υπήρξε ο δικηγόρος του Ολυμπιακού Βόλου στη Νιόν. Πήρε την απόφαση στα χέρια, αλλά τ' αγγλικά του δεν πρέπει να τον βοήθησαν. Κατάλαβε, άλλ' αντ' άλλων. Οταν η απόφαση ανέβηκε στην ιστοσελίδα της UEFA, τα πάντα διαλευκάνθηκαν. Το μόνο που ισχύει, για τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι...μη τους ξαναπιάσουν να στήνουν παιγνίδια. Τελεία.

Αλλ' η UEFA, που δεν άφησε τον Ολυμπιακό Βόλου να παίξει με την Παρί Σεν-Ζερμέν, τιμωρεί. Η ΕΠΟ, που του αφαίρεσε (δηλαδή, ποια ΕΠΟ, εκείνοι που δίκασαν την έφεση) δέκα βαθμούς στο πρωτάθλημα, σώζει. Ετσι είναι, αν έτσι νομίζουμε.

Η Πόρτο, πριν τρία-τριάμισι χρόνια, έφαγε ένα -6 στο πορτογαλικό πρωτάθλημα επειδή ο πρόεδρός της Πίντο ντα Κόστα παραπέμφθηκε σε δίκη. Ως ύποπτος ότι (ο ίδιος με τα χέρια του, όχι κάποιο βαποράκι) δωροδόκησε διαιτητή εν ψυχρώ, με φακελλάκι, σ' ένα 0-0 με τη Μπέιρα-Μαρ.

Καλή ώρα, καλοκαίρι, τότε η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA (της UEFA "του Πλατινί" ήδη, όχι των προηγούμενων) απέβαλε την Πόρτο απ' το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, η Επιτροπή Εφέσεων (της ίδιας UEFA!) ανέτρεψε την απόφαση της Πειθαρχικής κι έσωσε, de facto, τον Πλατινί. Η Πόρτο έγινε δεκτή, πίσω. Πήρε μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδάλλως, ακόμη θα τους έτρεχε...

Η Μπενφίκα κι η Βιτόρια Γκιμαράες, οι επιλαχούσες που είχαν το έννομο συμφέρον, η μία επειδή θα 'παίρνε τη θέση της Πόρτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, η άλλη επειδή θ' ανέβαινε στο Κύπελλο UEFA, προσέφυγαν στο CAS. Εκεί, ηττήθηκαν πανηγυρικά και...πλήρωσαν κι από πάνω. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Πίντο ντα Κόστα απαλλάχθηκε απ' όλες τις κατηγορίες ενώπιον και της ποινικής δικαιοσύνης της Πορτογαλίας.

Αυτά.

Πάμε λοιπόν, πάλι, απ' την αρχή.

Η UEFA που τιμωρεί, η ΕΠΟ που σώζει...

(Και άλλα, γλυκά παραμυθάκια για την αϋπνία).

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags