Facebook Pixel Ανάσα του ΠΑΟΚ η Ευρώπη
| 2011-08-18 15:12:00

Ανάσα του ΠΑΟΚ η Ευρώπη

Ανάσα του ΠΑΟΚ η Ευρώπη

Καμιά φορά ίσως και να ξεχνάμε τα πολύ βασικά του ποδοσφαίρου μέσα από την αγωνία μας για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το αύριο μιας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Στον ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, πάντα η πρώτη σκέψη γύρω από μια διάκριση αφορά τα οικονομικά κέρδη. Τα οποία, δεν χωράει αμφιβολία, είναι σημαντικά, αλλά η ουσία για τον ΠΑΟΚ και τις ιδιομορφίες του είναι άλλη.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ομάδα τίτλων. Θα μπορούσε να έχει περισσότερους, αλλά κάτι Λίτσες και κάτι Σπάθες τού τους στέρησαν. Η ουσία για τον ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι να τις τραβήξει όσο μπορεί έτσι ώστε να απομακρύνεται από μια περιοχή που ασφυκτιά: από τις εγχώριες διοργανώσεις.

Η Ευρώπη είναι η ανάσα του ΠΑΟΚ, το βάλσαμο, εκεί που παίρνει ό,τι πραγματικά τού αξίζει είτε αφορά τις επιτυχίες είτε τις αποτυχίες.

Σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου ο ΠΑΟΚ πάντα ανταποκρινόταν. Στάθηκε απέναντι στη Μίλαν του Ριβέρα, στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, στην Μπάγερν του Ρουμενίγκε, στη Νάπολι του Μαραντόνα, στην Aρσεναλ του Βενγκέρ. Δεν ξεφτιλίστηκε ποτέ στην Ευρώπη.
Για τον ΠΑΟΚτσή η εικόνα της ομάδας του στην Ευρώπη πάντα ήταν λόγος να είναι περήφανος. Και η πιο ΠΑΟΚ ομάδα του στη σύγχρονη ιστορία έχει κατανοήσει το γεγονός αυτό.

Το να φεύγεις μακριά από την αλαζονεία των αιωνίων της Αθήνας, τα παιχνίδια εξουσίας τους, το αστείο παρασκήνιό τους, τον φανατισμό που θυμίζει εξάχρονα παιδιά που μαλώνουν για τα κουβαδάκια στη παραλία είναι μια ανάγκη που έχει οδηγήσει την ομάδα σε πολύ καλό δρόμο σε αυτές τις must win αναμετρήσεις.

Αλλά αυτό που σε τρελαίνει περισσότερο ως ΠΑΟΚτσή είναι να διαβάζεις πως ο Παναθηναϊκός που στέφθηκε πρωταθλητής ελέω Σπάθα –κάτι που φάνηκε αγωνιστικά πέρυσι και φέτος– έβαλε στο ταμείο του 22 εκατ. ευρώ επειδή συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Νούμερο που, αν έμπαινε στο ταμείο του ΠΑΟΚ, η απόσταση από τον δεύτερο θα ήταν καταθλιπτική για τους αντιπάλους του.Μία φορά πάντως να του κάτσει και τότε θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags