Facebook Pixel Το παραμύθι του φθηνού ρόστερ...
| 2011-08-20 11:33:00

Το παραμύθι του φθηνού ρόστερ...

Το παραμύθι του φθηνού ρόστερ...

Σχεδόν ...επταπλάσια αγοραστική αξία από την Μακάμπι έχει το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Γιατί το φθηνό (;) ρόστερ δεν είναι η αιτία της ντροπής.

«Τα λεφτά, τα λεφτά, ποιος τ' ανακάλυψε, τα λεφτά, τα λεφτά, την πορτοφόλα», λέει το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη και μπορεί τις τελευταίες ώρες ο κόσμος του Παναθηναϊκού να... βράζει με τους μέτοχους - αμέτοχους για το θέμα του μπάτζετ και την... εξαφάνισή τους, αλλά μήπως θα πρέπει να δούμε τα πράγματα λίγο πιο «καθαρά» και ψύχραιμα, όσον αφορά το οικονομικό;

Γιατί ναι, μπορεί οι παίκτες που αποκτήθηκαν να μην έχουν καμία απολύτως σχέση μ' αυτούς που έφυγαν (π.χ. Τζιμπρίλ Σισέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα), αλλά μήπως οι Ισραηλινοί της Μακάμπι, οι Φινλανδοί του Ελσίνκι και οι Δανοί της Οντένσε είχαν και στο... χωριό τους Σισέ και Ζιλμπέρτο;

Στη –σύντομη- έως τώρα αγωνιστική περίοδο υπάρχουν παραδείγματα ομάδων που αποδεικνύουν, ότι ακόμα και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν είναι ανάγκη να ξοδεύεις έναν πακτωλό χρημάτων (για τα ελληνικά επίπεδα) για να δημιουργήσεις μία ομάδα, που όχι θα σου προσφέρει κάποια ευρωπαϊκή πορεία, αλλά θα σε βάλει απλά στα γκρουπ μίας εκ των δύο κορυφαίων (Champions League, Europa League) διασυλλογικών διοργανώσεων.

Το SentraGoal σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πως... τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία, έψαξε μέσω του «transfermarkt.de» και διαπίστωσε πως η αγοραστική αξία των νυν παικτών του Παναθηναϊκού είναι πενταπλάσια και δεκαπλάσια σε σχέση με παίκτες των ομάδων που μέχρι τώρα αποτελούν την έκπληξη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις...

Ομάδες που αποτιμόνται ακόμα και στο 1/3 του φετινού Παναθηναϊκού, έχουν κάνει την Ευρώπη να… στρέψει το βλέμμα της πάνω τους με τα αποτελέσματα σε Champions League και Europa League. Όμως ακόμα και οι ίδιοι οι «πράσινοι» διαψεύδουν, την λογική που λέει ότι με τα λεφτά γίνονται οι ομάδες.

Με την πορεία έως τα ημιτελικά του Champions League το 1996, όταν και αποκλείστηκε από τον τελικό της Ρώμης από την «Μπαρτσελόνα» της εποχής, τον Άγιαξ του Φαν Χάαλ, ή ακόμα και με τις πορείες στις αρχές των '00.

Για να διευκρίνισουμε, τα παρακάτω νούμερα δεν αφορούν το μπάτζετ των ομάδων, αλλά δείχνουν μια τάση για την αγοραστική αξία των παικτών που διαθέτει κάθε ομάδα. Και είναι αυτονόητο πως οι ομάδες που έχουν παίκτες με μεγαλύτερη αξία, έχουν και πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ...

Για παράδειγμα, είναι δεδομένο πως το ρόστερ της Μακάμπι που αποτιμάται στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί να είναι και στην πράξη ακριβότερο απ' αυτό του Παναθηναϊκού που αποτιμάται στα... 70 εκατομμύρια!

Μήπως λοιπόν δεν πρέπει να στεκόμαστε στο αν τα λεφτά που δόθηκαν είναι λίγα ή πολλά, αλλά πού τελικά δόθηκαν κι αν κάποιοι εξ αυτών που αγωνίζονται εισπράττουν περισσότερα απ' αυτά που πραγματικά αξίζουν;

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αποτίμηση: 13.500.000 ευρώ

Ακριβότερος παίκτης: Μετζουνγιανίν 2.000.000 ευρώ

Η αρχή των πέντε ομάδων που έχουν εντυπωσιάσει την Ευρώπη με τ' αποτελέσματα τους γίνεται απόν τον… δήμιο του Παναθηναϊκού, Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το «χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου», το γερμανικό «transfermarkt.de» αποτιμά τους Ισραηλινούς στα 13.500.00. ευρώ με ακριβότερο παίκτη τον Μεδουνγιανίν (2 εκατ.), δηλαδή 55,5 εκατ. λιγότερα απ' όσο κοστίζει η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα!

Οντένσε

Αποτίμηση: 20.750.000 ευρώ

Ακριβότερος παίκτης: Ουτάκα 3.000.000 ευρώ

Επόμενη ομάδα είναι η Οντένσε που «πέταξε» έξω τον Παναθηναϊκό από τα προκριματικά του Champions League. Οι Δανοί όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς συνεχίζουν την εξαιρετική τους παρουσία στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς κέρδισαν το ισπανικό μεγαθήριο που ακούει στο όνομα, Βιγιαρεάλ, με 1-0 και έχουν ένα σχετικό προβάδισμα (εν όψει της ρεβάνς στο «Μαδριγάλ») για την συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League.

Ελσίνκι

Αποτίμηση: 7.650.000

Ακριβότερος παίκτης: Ραφίνια 750.000 ευρώ

Τέμου Πούκι. Ένα όνομα που ο προπονητής της Σάλκε Ραλφ Ράνγκνινγκ θα θυμάται για καιρό. Ειδικά αν οι Κυπελλούχοι Γερμανίας αποκλειστούν από την συνέχεια του Europa League. Ο 21χρονος Φιλανδός επιθετικός είναι εκείνος που με τα δύο γκολ που πέτυχε έχει δώσει ένα ισχυρό προβάδισμα στην «klubi», και πλέον ελπίζει σε πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Λεπτομέρεια; Ο ακριβότερος παίκτης της αποτιμάται 750.000 ευρώ... Είπατε τίποτα;

Σλόβαν Μπρατισλάβας

Αποτίμηση: 10.975.000

Ακριβότερος παίκτης: Κλαντούμπσκι 1.600.000 ευρώ

Εξαγορά από τον Ιταλοαμερικάνο επιχειρηματία Τόμας Ντι Μπεντέτο. Μεταγραφές που ανεβάζουν το επίπεδο της ομάδας. Ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, από τον Λουίς Ενρίκε που έκανε εξαιρετική δουλειά στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα, «Λα Μασία» και ηχηρό χαστούκι από την Σλόβαν Μπρατισλάβας στα προκριματικά της δεύτερης τη τάξει κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Ζεσταφόνι

Αποτίμηση: 5.875.000

Ακριβότερος παίκτης: Γκελασβίλι 400.000 ευρώ

Ποιος άραγε είναι εκείνος που γνωρίζει την Ζςσταφόνι από την Γεωργία; Μάλλον κανείς. Τουλάχιστον από την Ελλάδα, γιατί η Κλαμπ Μπριζ των 43.750.000 εκατ. ευρώ για μπάτζετ την έμαθε για τα καλά. Το 3-3 του αγώνα στην Γεωργία δίνει ένα «ελαφρύ» προβάδισμα στην ομάδα του Βελγίου, όμως οι Γεωργιανοί (κανένας ξένος στο ρόστερ!), μπορούν να ελπίζουν στην πρόκριση με βάση την εικόνα του πρώτου παιχνιδιού. Συνολικά αποτιμάται στα 5.875.000 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό τα λέει όλα...

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Φινάλε στο θέμα δεν θα μπορούσε να μην γίνει με την οικονομική ανάλυση του Παναθηναϊκού, με βάση το «transfermarkt.de» Οι «πράσινοι» σύμφωνα με τους Γερμανούς λειτουργούν με ομάδα που αξίζει 69.900.000 εκατ. ευρώ (!) με ακριβότερο παίκτη τον Σωτήρη Νίνη που αποτιμάται στα 7.500.000 ευρώ. Όμως δεν έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, όπως οι παίκτες των παραπάνω ομάδων.

Ακολουθεί ο, ο Κώστας Κατσουράνης με 6, 25 εκατ. ευρώ, ο Αργεντινός Σεμπάστιαν Λέτο με 6 εκατ., ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ με 5, ο τραυματίας αυτή την περίοδο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με 3 όπως και ο Αλέξανδρος Τζόρβας. Όσα δηλαδή και ο Πίτερ Ουτάκα της Οντένσε που είχε αναστατώσει την άμυνα του «»τριφυλλιού» στις αναμετρήσεις των προκριματικών του Champions League.

* Οι αποτιμήσεις των ομάδων και των παικτών έγιναν με βάση τα δεδομένα του «transfermarkt.de» και αποτελεί «αποτίμηση» κι όχι υπάρχον συμβόλαιο.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags