Facebook Pixel GP Σιγκαπούρης 2008: Σικέ, το ματς ήταν στημένο! (BINTEO)
| 2011-09-18 12:07:00

GP Σιγκαπούρης 2008: Σικέ, το ματς ήταν στημένο! (BINTEO)

GP Σιγκαπούρης 2008: Σικέ, το ματς ήταν στημένο! (BINTEO)

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της Formula 1 που διεξήχθη υπό το φως των προβολέων έμελλε να είναι ένας από τους πιο «βρώμικους» -αν όχι ο πιο «βρώμικος»- στην ιστορία του σπορ, λόγω του σκανδάλου «crashgate»! Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Σεπτεμβρίου του 2008...

Στην εντυπωσιακή διαδρομή Marina Bay της Σιγκαπούρης, ο Φερνάντο Αλόσο, που τότε οδηγούσε για λογαριασμό της Renault η οποία δεν ήταν και στα καλύτερά της, πανηγύρισε τη νίκη, ωστόσο ένα χρόνο μετά αποκαλύφθηκε ότι το ...ματς ήταν στημένο!

O Νέλσον Πικέ Τζ. ισχυρίστηκε ότι το γαλλικό team «σκηνοθέτησε» τo ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα με σκοπό να βγει το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα και να αποκτήσει πλεονέκτημα για νίκη ο Φερνάντο Αλόνσο, o οποίος είχε κάνει ήδη τον ανεφοδιασμό του σε αντίθεση με τους αντιπάλους του!

Η FIA έστειλε τη Renault F1 στο ΠΣΜΑ στις 4 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της συνωμοσίας. Στις 16 του ίδιου μήνα η Renault δήλωσε πως δεν θα αμφισβητήσει τις κατηγορίες και ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της ομάδας, Φλάβιο Μπριατόρε, αλλά και ο επικεφαλής μηχανικός, Πατ Σίμοντς δεν είναι πλέον μέλη της.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η ποινή της γαλλικής ομάδας, η οποία ήταν αποκλεισμός από τη Formula 1 με διετή αναστολή. Ο Μπριατόρε αποκλείστηκε απ' όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σπορ αλλά και όλους τους θεσμούς που γίνονται υπό την αιγίδα της FIA επ' αόριστον, ενώ ο Σίμοντς αποκλείστηκε για 5 χρόνια.

Oι δύο άντρες κατέφυγαν σε γαλλικό δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την άρση των αποκλεισμών που τους είχαν αρχικώς υποβληθεί. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν να μην εργαστούν στη Formula 1 ή σε κάποιο άλλο Πρωτάθλημα της FIA, έπειτα από διακανονισμό που έκαναν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Το 2011 ο Σίμοντς επέστρεψε στη δράση αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στην Virgin Racing. Tους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του Μπριατόρε με την Ferrari...

Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Νίκο Ρόσμπεργκ, ενώ τρίτος ήταν ο Λιούις Χάμιλτον. O Φελίπε Μάσα που είχε την pole position έμεινε στη 13η θέση πληρώνοντας το λάθος που έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου του ανεφοδιασμού.

Πηγή: wheels.e-go.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags