Facebook Pixel Όταν η συνταγή της …τρόϊκας πετυχαίνει!
| 2011-09-18 13:12:00

Όταν η συνταγή της …τρόϊκας πετυχαίνει!

Όταν η συνταγή της …τρόϊκας πετυχαίνει!

Οι ιθύνοντες της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, στο διοικητικό αλλά και στο αγωνιστικό τμήμα, "χαμήλωσαν" αισθητά το μπάτζετ και τα έξοδα, ενώ αποδίδει και ο τιτάνιος αγώνα που κάνουν για έσοδα. Γράφει ο Κώστας Χαλβατσιώτης.

Την ώρα που στην ελληνική κοινωνία – και ειδικά στην οικονομία μας - οι περικοπές, η λιτότητα και το σφίξιμο του ζωναριού έχουν δαιμονοποιηθεί, την ώρα που ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για το "ζυγό" που σηκώνει και τον οποίο του επέβαλλαν εξωγενείς παράγοντες – σε συνδυασμό βέβαια με τα δικά μας λάθη που πρέπει επιτέλους να παραδεχθούμε και να διορθώσουμε – μία μικρή "ομάδα" ανθρώπων που αποτελούν την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, δείχνει ικανή να πετύχει με την "συνταγή της τρόϊκας" για δραστικές μειώσεις και πράξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα!

Όλα βέβαια βγαίνουν από την αναμφισβήτητη ανάγκη επιβίωσης της ίδιας της ομάδας που είναι πάλι υπερχρεωμένη με δυσβάσταχτα χρέη του παρελθόντος – τι μας θυμίζει αυτό για τη χώρα μας… - και η οποία πρέπει να τα εξοφλήσει σε μεγάλες δόσεις, σε βάθος χρόνου. Ειδικά από την στιγμή που θα αρχίσει και η διαδικασία πληρωμών από την υπαγωγή της ΚΑΕ στο άρθρο 99. Η νέα διοίκηση, αυτή του Πρέλιεβιτς μάλιστα, που άρχισε να πληρώνει πριν πάρει την "βούλα" του Πρωτοδικείου, κατάφερε ήδη να τακτοποιήσει δεκάδες υποχρεώσεις και οφειλές που όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος Μπάνε Πρέλιεβιτς "σταματημό δεν έχουν…"!

Πέτυχε και επωφελείς συμφωνίες όμως, για μικρότερες χορηγίες, για υποστηρίξεις, εμφάνισε πρωτότυπα και καινοτόμα προγράμματα (όπως το "Οι 300 του ΠΑΟΚ"), ενώ πήρε ήδη άριστα για την "εξωστρέφεια" και την διαφήμιση του συλλόγου με την υπόθεση Μαγκέτι. Γιατί, ναι, η έλευση του Αμερικανού δεν πέτυχε και την συμφωνία μαζί του (τουλάχιστον μέχρι τώρα γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί όσο διατηρείται το λοκ άουτ στο ΝΒΑ), αλλά με μόλις 5-6.000 ευρώ όλος ο πλανήτης έμαθε ή ξανασυζήτησε για τον "Δικέφαλο". Και οι …"αγορές" ξέρουν πλέον καλά την ομάδα. Με 5-6.000 ευρώ ούτε μία γιγαντοαφίσα του ΠΑΟΚ για διαρκείας, στην περιφερειακή για ένα μήνα, δεν θα φτουρούσε!

Περικοπές ουσίας...

Τα ταξιδάκια, προσωπικά ή ομαδικά "κόπηκαν" από τους διοικούντες. Ο καθένας από την τσέπη του όπου κι αν πάει για την ομάδα. Τα έξοδα δημοσίων σχέσεων γενικότερα είναι ανύπαρκτος "κωδικός" του προϋπολογισμού. Η ομάδα φιλοξενήθηκε και πάλι με την χορηγία του Γ. Σελβιάδη στο Λιτόχωρο και οι συμφωνίες που κλείνονται για την εξυπηρέτησή της όλη τη σαιζόν αποτελούν τρομερή επιτυχία (οι λεπτομέρειες προσεχώς στο ρεπορτάζ). Αλλά και στην ομάδα, όλα τα συμβόλαια που κλείστηκαν σε συνδυασμό με την υπαγωγή παλαιών οφειλών στο άρθρο 99, έριξαν το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος πολύ χαμηλά, έως και στο 1/3 "χονδρικά" της προπέρσινης σαιζόν ή και στο "μισό" της περσινής!

Την ίδια ώρα βέβαια που και όλες οι άλλες ομάδες κάνουν τρομερές – έως και τραγικές – περικοπές, ο ΠΑΟΚ συντάχθηκε στις ανάγκες των καιρών, συμμορφώθηκε και ήδη είναι ανταγωνιστικός και αξιοπρεπέστατος από πλευράς ρόστερ. Κράτησε άλλωστε για άλλα τρία χρόνια τον καλύτερο Έλληνα προπονητή και πήρε παίκτες που άλλες χρονιές ζητούσαν διπλά και τρίδιπλα μόνο για να συζητήσουν…

...και όχι σε βάρος της ποιότητας

Φέτος ο ΠΑΟΚ νομίζουν κάποιοι ότι θα "στηριχθεί" σε πολλά νέα παιδιά. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν νέα παιδιά, αλλά από αυτά που έχουν θέση στον ΠΑΟΚ και τα οποία πρέπει κάποτε να παίξουν! Γιατί όσοι είδαν ακόμη και τον 16χρονο Λιάππη στην "ανοικτή" προπόνηση με τον Μαγκέτι, ρωτούσαν "πότε θα υπογράψει συμβόλαιο (Σ.Σ. δεν επιτρέπεται τώρα)"! Όχι, ο ΠΑΟΚ δεν θα "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" με τον Καλαμπάκα που δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των χιλιάδων "καλομαθημένων" σε παικταράδες φιλάθλων του "Δικεφάλου".

Αλλά 3΄-5΄ λεπτά βοήθειας μπορεί να τα δώσει. Και ο Αράπης με την περσινή εμπειρία άλλα 5΄- 8΄ από την πλευρά του. Έτσι δεν άρχισε και ο Γιαννακίδης για να γίνει αρχηγός και πέρσι από τους "πρωταγωνιστές"; Αλλά και ο Καλλές ένα 5΄λεπτο, το έχει στη "ρακέτα" και όσο τον στηρίζει" κανείς άλλο τόσο παίρνει πάνω του για να προσφέρει ουσιαστικά. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν σχεδιάστηκε για τα νεαρά παιδιά. Σχεδιάστηκε με προδιαγραφές ψηλές και πάλι για ψηλούς στόχους. "Πάντα τέτοιους έχουμε" ομολόγησε ο Σούλης Μαρκόπουλος κι ακόμη "σπάζει το κεφάλι" του για κάθε επιλογή. Και όσες έκανε μόνο ποιοτικές αποδεικνύονται.

Ο Ράϊτ από την Ευρωλίγκα έδωσε στην Αττάλεια τα διαπιστευτήρια της ηγετικής φυσιογνωμίας του, ο Καλαμπόκης δεν χρειάζεται καν να τα δείξει διότι όλοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, ο δε Γκίντενς που προχθές ανακοινώθηκε, μπορεί να έχει πολυτάραχη ζωή αλλά έχει καριέρα που πολλοί συνάδελφοί του ζηλεύουν και είχε (για συγκριτικούς λόγους το αναφέρουμε) ένα συμβόλαιο 2.000.000 δολαρίων στα δύο χρόνια του στους Σέλτικς. Στον ΠΑΟΚ έρχεται φυσικά με …ψίχουλα αυτών.

Αλλά και για το "4άρι" που θα έρθει τα ίδια ισχύουν. Και για τον Γκετσέφσκι που προσπαθούσε η ομάδα, πάλι με "σκόντο" στις απαιτήσεις του θα υπέγραφε. Ο ύψους 2.18μ. Αντριουσκεβίτσιους που δεν είναι για πολλούς "πρώτης γραμμής", δεν βρίσκεται κάθε μέρα στο δρόμο κι όμως ήρθε με πολύ λίγα και φυσικά ο Ντικούδης που έρχεται με τρομερή εμπειρία και ασυναγώνιστες περγαμηνές και ικανότητες, κοστίζει τα λιγότερα που θα μπορούσε να δώσει ο ΠΑΟΚ για έναν παίκτη του βεληνεκούς του.

Το πρόβλημα για την ομάδα λοιπόν δεν είναι τα χρήματα. Γιατί η ποιότητα του ρόστερ ως τώρα είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το κόστος της. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος για το "δέσιμο" και φυσικά το ζητούμενο είναι η απόλυτη "στήριξη" του κόσμου. Και όπως πέρσι που εξ αρχής κανείς δεν περίμενε την απόλυτη επιτυχία αλλά έκανε υπομονή και από ένα σημείο και μετά "στήριξε" ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του Μαρκόπουλου και των παικτών, το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Από το καλησπέρα της σαιζόν. Κι ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο Βίλνιους. Δεν είναι πανάκεια η Ευρωλίγκα, αλλά είναι απαίτηση η πλήρης εξυγίανση της ΚΑΕ και ο εξορθολογισμός της οικονομίας της.

Πηγή: olapaok.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags