Facebook Pixel Το καπελάκι του στραβά...
| 2011-09-25 13:24:00

Το καπελάκι του στραβά...

Το καπελάκι του στραβά...

Ο Βασίλης Φλωρίδης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχει βγει από το "ασπρόμαυρο" κάδρο. Πίσω του, όμως, έχει αφήσει την -αξέχαστη- εικόνα του με το καβουράκι, που για ένα διάστημα έγινε το απόλυτο φετίχ στην Τούμπα.

Ο Βασίλης Φλωρίδης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έχει πάρει θέση στο χρονοντούλαπο της "ασπρόμαυρης" ιστορίας, μαζί με πολλούς άλλους που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι επενδυτές στον ΠΑΟΚ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έκαναν το κομμάτι τους για κάποιο διάστημα και εξαφανίστηκαν ακριβώς όπως εμφανίστηκαν, σαν... κομήτες.

Όλοι αυτοί πίσω τους κάτι άφησαν. Άλλος τα... μαγιό του, άλλος την πριγκιπική του αύρα και το μύθο των χιλίων και μίας αραβικών νυχτών, άλλος το υποτιθέμενο χρήμα από την Αργεντινή, που τότε ήταν στα όρια του κραχ. Αυτός, λοιπόν, εκτός από το τατουάζ με τον δικέφαλο αετό, το "θα τραγουδάμε μαζί, για σένα έχω κάνει κρατητήριο" και τις ιστορίες με τη διένεξη που είχε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άφησε πίσω του και μια εικόνα αξέχαστη: αυτή με το καβουράκι στο κεφάλι, που για κάνα δυο μήνες έγινε το απόλυτο φετίχ στην Τούμπα.

Το καπέλο... κεντρικό θέμα

Αφού, λοιπόν, αυτή την εικόνα κυρίως θα θυμόμαστε από τον Φλωρίδη, το olaPAOK.gr εστιάζει στο... καβουράκι, το κάνει κεντρικό θέμα και εντρυφεί στα βαθύτερα αυτού του αξεσουάρ, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμα και του Πάμπλο Γκαρσία!

Ασχολούμαστε με τη μόδα, λοιπόν και σας ενημερώνουμε πως τα καπέλα αυτά ονομάζονται "Παναμά" και έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Τις περισσότερες πληροφορίες τις βρήκαμε σε ιστοσελίδες και καταστήματα που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το εμπόριο τέτοιων καπέλων ακόμα και στην Ελλάδα.

Γκουάγιας, Μαναμπί και... Πάχα Τοκίγια

Όταν τον 16o αιώνα οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν εκεί που σήμερα βρίσκονται οι επαρχίες Γκουάγιας και Μαναμπί, στην παράκτια περιοχή του Εκουαδόρ, παρατήρησαν Ινδιάνους ιθαγενείς να χρησιμοποιούν καπέλα από άχυρο που σκέπαζαν τα αυτιά και το λαιμό τους. Αυτά τα καπέλα έμοιαζαν με τα Τόκας, καλύμματα κεφαλής που χρησιμοποιούσαν οι μοναχές ή οι χήρες στην Ευρώπη κι έτσι τα ονόμασαν Τοκίγιας και το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένα Πάχα Τοκίγια.

Πολλά χρόνια αργότερα ξεκίνησε η εξαγωγή τους στον Παναμά όπου χρησιμοποιήθηκαν από τους εργάτες που δούλευαν στη κατασκευή του Καναλιού του Παναμά για την προστασία από τον ήλιο και για την ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τους στο λύγισμα χωρίς να χάνουν το αρχικό τους σχήμα. Από εκείνη την στιγμή τα καπέλα έγιναν γνωστά σε όλο το κόσμο σαν Panama Hats.

Ο... νονός

Λέγεται ότι το καπέλο Παναμά ονομάστηκε έτσι, όταν ο πρόεδρος Ρούσβελτ έλαβε μέρος στα εγκαίνια της διώρυγας του Παναμά (1913) και δέχτηκε σαν δώρο ένα καπέλο από το Εκουαδόρ από φύλλα Τοκίγια και χωρίς να ξέρει την πραγματική του προέλευση, ευχαρίστησε για το δώρο, αναφέροντας το ως καπέλο από τον Παναμά.

Η ειρωνεία πάντως, είναι ότι τα καπέλα Παναμά είναι φτιαγμένα κυρίως στο Εκουαδόρ και ιδιαίτερα στις περιοχές Κουένκα και το Μοντεκρίστι, ενώ οι τιμές τους μπορούν να φτάσουν από λίγα ευρώ ως και περισσότερα από 1.000 ευρώ. Αν πλέον και εσείς θέλετε να αλλάξετε στιλ, μπορείτε να βρείτε κάποιες καλές επιλογές για να "ενισχύσετε" την γκαρνταρόμπα σας. Θα έχετε, βεβαίως, και κάτι να θυμόσαστε από την εμφάνιση του Φλωρίδη στην Τούμπα...

Πηγή: olapaok.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags