Facebook Pixel "Το φλεγόμενο βουνό" που εμπνέει τον Γκαίτε
| 2011-09-29 13:28:00

"Το φλεγόμενο βουνό" που εμπνέει τον Γκαίτε

"Το φλεγόμενο βουνό" που εμπνέει τον Γκαίτε

Υπάρχει πυρκαγιά που να μαίνεται αδιαλείπτως από το 1688;

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η απάντηση είναι καταφατική. Μάλιστα, η επιμονή της υπόγειας αυτής φωτιάς, σε παλιό ορυχείο του κρατιδίου Ζάαρλαντ (Saarland) της Γερμανίας, είχε προκαλέσει την έκπληξη ακόμη και του Γκαίτε, ο οποίος αδυνατώντας να πιστέψει ότι καίει ακόμη, πήγε επιτόπου το 1770, για να τη δει με τα μάτια του.
'Οταν δε διαπίστωσε ότι οι φήμες ευσταθούσαν, απαθανάτισε τον θαυμασμό του στο έργο του "Dichtung und Wahrheit" (μεταφρασμένο στα ελληνικά ως "Πραγματικότητα και Φαντασία").

Η τοποθεσία στο Ζάαρλαντ, που έχει το εύγλωττο όνομα "Brennender Berg" (Φλεγόμενο Βουνό) και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, είναι ένα μόνο από τα πραγματικά παράξενα αξιοθέατα και γεωγραφικά σημεία του κόσμου, έργα είτε της φύσης είτε της αρχιτεκτονικής είτε και των δύο μαζί.

Η λίστα μακριά και σ' αυτή θα μπορούσαν - μεταξύ άλλων - να συμπεριληφθούν τα εξής: η πόλη Σεντράλια, χτισμένη πάνω σε φλεγόμενο ορυχείο, η περιοχή Μπιρ Ταουίλ, στα σύνορα Αιγύπτου και Σουδάν, που δεν τη διεκδικεί καμιά χώρα, η υπόγεια -και πάμπλουτη- κοινότητα "Coober Pedy" στην Αυστραλία, το εμπορικό κέντρο - φάντασμα Ντίξι Σκουεάρ Μολ ("Dixie Square Mall") στο Ιλινόις, οι πόλεις Μπιτόσου (Beatosu) και Γκόουμπλου (Goblu), που έχουν καταγραφεί στους χάρτες της πολιτείας του Μίσιγκαν, αν και δεν υπήρξαν ποτέ, ένας υπερυπολογιστής σε ισπανικό ... παρεκκλήσι, αλλά κι ένας ναός στην Τσεχία, που φιλοξενεί τους σκελετούς τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων!
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags