Facebook Pixel Ποιός Ριέρα; Μόνχε: Ο… φονέας των «γιγάντων»!
| 2011-10-04 16:18:00

Ποιός Ριέρα; Μόνχε: Ο… φονέας των «γιγάντων»!

Ποιός Ριέρα; Μόνχε: Ο… φονέας των «γιγάντων»!

Τι έκαναν πέρσι ο πρώην, Άλμπερτ Ριέρα και ο νυν, Βιθέντε Μόνχε αριστερός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού; Τι… είδε ο Ερνέστο Βαλβέρδε και προορίζει τον Μόνχε κατευθείαν βασικό;

Ο Ολυμπιακός Βόλου εντυπωσίασε με την περσινή του παρουσία στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και στο Κύπελλο, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο Βιθέντε Μόνχε (22/06/1981).

Το θέμα με τον Μόνχε είναι κατά πόσο θα μπορέσει σε μεγάλη ομάδα να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και τον ανταγωνισμό που υπάρχει, καθώς είναι η πρώτη φορά στη καριέρα του που κάνει το μεγάλο άλμα και πηγαίνει σε έναν τόσο σπουδαίο σύλλογο.

Τα περσινά δείγματά του είναι εξαιρετικά, ωστόσο αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της πορείας του στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από τα τμήματα των ακαδημιών της Χιμνάσια Τίρο ντε Σάλτα και προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα τον Ιανουάριο του 2001.

Το καλοκαίρι του 2004 μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Ατλάντα, ενώ τον Ιανουάριο του 2006 πήγε στη Φέρο Καρίλ Οέστε. Στη μέση της σεζόν μετακινήθηκε στο Βέλγιο στη Μπίρσοτ , η οποία ήταν ο πρώτος του σταθμός στην Ευρώπη, ενώ το καλοκαίρι του 2007 επέστρεψε στην Φέρο Καρίλ Οέστε. Το 2009 ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό Βόλου.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε σε χαμηλού επιπέδου ομάδες της Αργεντινής, αλλά η Ελλάδα ήταν το… τυχερό του αστέρι. Βοήθησε τους Θεσσαλούς να ανέβουν κατηγορία και επίπεδο, αλλά παράλληλα βοήθησε και τον εαυτό του να βελτιωθεί αν και άργησε. Ποτέ δεν είναι όμως αργά και αυτό το απέδειξε ο Αργεντινός άσος.

Πέρσι έβαλε 3 γκολ, τα δύο με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όπου οι Θεσσαλοί πήραν μεγάλες νίκες με 4-0 και 1-0 αντίστοιχα. Με αυτό το… στοιχείο πρέπει να «τρίβει» τα χέρια του ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Μόνχε vs Ριέρα

Ο Ριέρα είναι σαφώς μεγαλύτερο όνομα, έχει περάσει από σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Εσπανιόλ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ. Ο Μόνχε είναι μεγαλύτερος σε… ηλικία. 29 ο Ριέρα, 30 ο Μόνχε. 15 πόντους κοντύτερος ο δεύτερος (1.73 ο Αργεντινός, 1.88 ο Ισπανός). Ωστόσο, πέρσι πήρε περισσότερες κεφαλιές (7 έναντι 3) στην κανονική περίοδο της Σούπερ Λίγκας!

Είναι γνωστή η… έφεση του Ριέρα να σουτάρει έξω από τη μεγάλη περιοχή και να σκοράρει. 30 τέτοια σουτ επιχείρησε πέρσι, ενώ 29 εντός. Ο Μόνχε δεν έχει τόση μεγάλη ευχέρεια στο σουτ, καθώς είχε 14 εντός περιοχής και 4 εκτός.

Βέβαια, ο τελευταίος έπαιξε σε λιγότερους αγώνες (εκτός των πλέι οφ) 21 έναντι 26. Αυτό έγινε εξαιτίας των δύο κόκκινων καρτών και ενός τραυματισμού (βαριάς μορφής θλάση) που είχε σε ματς με τον Ατρόμητο και του στέρησε τη συμμετοχή μέχρι τέλους της σεζόν. Στα πλέι οφ, ωστόσο, συμμετείχε κανονικά: 5 αγώνες, 6 σουτ, 4 σουτ εκτός περιοχής, 2 κεφαλιές, 1 ασίστ, 4/15 εύστοχα γεμίσματα, 36 πάσες, 36 λάθη, 5 κλεψίματα, έκανε 11 φάουλ και κέρδισε 6, 408 λεπτά.

Ο Ριέρα πρώτευσε όλων στις ασίστ, έχοντας 8 έναντι 2 του Μόνχε. Στα κλεψίματα έχει τα διπλάσια ο νέος και 19 ο παλιός. Αυτό δείχνει ότι ο πρώτος έχει μεγαλύτερη συνέπεια στην άμυνα και ξέρει να μαρκάρει. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς ο Βαλβέρδε αρέσκεται στο να πιέζει η ομάδα του ψηλά και αν ο Αργεντινός έχει την ίδια συνέχεια μπορεί να κάνει τον Ολυμπιακό καλύτερο στις αντεπιθέσεις.

Αυτό το… ταλέντο του Μόνχε μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κλέψει μπάλες και να βγει μπροστά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι και γρήγορος (πιο γρήγορος από τον Ριέρα). Το πρόβλημα έγκειται στο στατιστικό στοιχείο των πασών. 239 πάσες ο Ισπανός, 131 ο Αργεντινός.

Πιο ομαδικός ο πρώτος, κάτι που ίσως προβληματίσει τον Βαλβέρδε. Βέβαια, στον Ολυμπιακό έπαιρνε πιο πολλές πρωτοβουλίες ο Ριέρα, σε αντίθεση με τον Μόνχε, ο οποίος στον Ολυμπιακό Βόλου είχε ως… αντίπαλο δέος τον Χαβιέ Ουμπίντες.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Ριέρα είχε 36/107 εύστοχα γεμίσματα, ενώ ο Μόνχε 14/62. Ένα άλλο ενδιαφέρον και ικανοποιητικό για τον Βαλβέρδε στατιστικό στοιχείο είναι ότι ο νέος έκανε λιγότερα λάθη από τον παλιό. 102 έναντι 153.

Ο Ριέρα είχε 6 γκολ έναντι 3 του Μόνχε σε 62 και 25 σουτ αντίστοιχα. Μπορεί ο Ριέρα να είχε τα διπλάσια γκολ, ωστόσο είχε και περίπου διπλάσια σουτ. Αυτό δείχνει ότι ο Μόνχε είναι πιο αποτελεσματικός με 1/8.3 γκολ ανά σουτ, ενώ ο Ριέρα έχει 1/10.3 γκολ ανά σουτ.

Το κοινό σημείο

Και οι δύο έχουν την ίδια… έφεση στο να κάνουν και να κερδίζουν φάουλ. 42-47 ο Μόνχε, 44-42 ο Ριέρα.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags