10/10/11 - 09:45

Απ' τη ζωή του πέρασε, τον τσάκισε (δεν) τον γέρασε!

Στον Ολυμπιακό ήθελε να... γεράσει ο Εντουάρντο Μαθία, όπως σχολίασε σε δηλώσεις του, αλλά δεν πρόλαβε ούτε την παρέλαση! "Εγώ να πουλήσω παίκτες;".

Απ' τη ζωή του πέρασε, τον τσάκισε (δεν) τον γέρασε!
52.542views 0shares

Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής παραχώρησε δηλώσεις στην "Sportday" για το σύντομο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, ενώ αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητές του στην ομάδα, τη σχέση του με τον Μαρινάκη και τον Βαλβέρδε κ.α.

"Προσπάθησα κατά καιρούς με τον πρόεδρο να βρούμε έναν σωστό τρόπο επαγγελματικής συνεργασίας, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Ήθελα να γεράσω στον Ολυμπιακό, κάνοντας ακριβώς αυτό που είχαμε συμφωνήσει, στο πλαίσιο μίας εξελικτικής διαδικασίας", σχολίασε μεταξύ άλλων ο Μαθία. Μάλλον δεν το κατέφερε...

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

Ποιες ήταν οι ακριβείς αρμοδιότητές σας στον Ολυμπιακό;

«Ήμουν τεχνικός διευθυντής, σύμβουλος του Δ.Σ. σε τεχνικά ζητήματα. Δεν ήμουν εκτελεστικό στέλεχος και, όπως το συμβόλαιό μου ρητά ξεκαθάριζε, τα καθήκοντά μου εστίαζαν σε προώθηση προτάσεων σχετικά με ποδοσφαιρικές στρατηγικές, τον εντοπισμό ποδοσφαιριστών για την ενίσχυση της ομάδας, την ανάπτυξη του scouting, την οργάνωση του club και τέλος την εξέλιξη των Ακαδημιών. Η ευθύνη για την υλοποίηση των προτάσεων και των τελικών αποφάσεων άνηκε στο Δ.Σ. και στον πρόεδρο».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αρμοδιότητές σας ποια ήταν το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο σας για τον Ολυμπιακό;

«Με απασχολούσε ιδιαίτερα η ανταγωνιστικότητα της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι μια διοργάνωση όπου επιβάλλεται να συμμετέχεις με φιλοδοξία. Σίγουρα είναι τιμή η συμμετοχή, αλλά πρέπει κι η συμμετοχή σου να αποτελεί τιμή για τη διοργάνωση. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με γνώμονα τις οικονομικές απολαβές. Συνεπώς, τα πλάνα μου αφορούσαν τη συνεχή εξέλιξη μέσω της αύξησης της ποιότητας και μείωση της ποσότητας του ρόστερ, προσθέτοντας συνεχώς σε αυτό ενέργεια κι ανανεώνοντάς το προκειμένου να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε σε υψηλά στάνταρ την απόδοση της ομάδας. Γι' αυτό ήταν σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα επαρκές δίκτυο scouting προκειμένου να εντοπίζουμε ποιότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα αντί να λειτουργούμε μυωπικά, φέρνοντας στην ομάδα υπερεκτιμημένους και μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Επίσης, με ενδιέφερε ιδιαίτερα η ελληνική αγορά. Η ανάπτυξη των Ακαδημιών κι η συνεχής ένταξη νεαρών ταλαντούχων Ελλήνων ήταν ένα σημείο-κλειδί στο στρατηγικό πλάνο. Γιατί θα έπρεπε να κοιτάμε στο εξωτερικό αν πρώτα δεν ελέγχαμε την Ελλάδα; Το scouting είναι ευθύνη, όχι ταξιδάκια αναψυχής. Επιπρόσθετα, η αύξηση της λογιστικής αξίας της ομάδας ήταν μέρος της στρατηγικής μου ως μέρος του football management. Οταν η συγκεκριμένη αξία αυξάνεται, τότε η απαιτούμενη επένδυση μειώνεται, επειδή πλέον διαπραγματεύεσαι με δικά σου περιουσιακά στοιχεία».

Ποια ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν στη θητεία σας στον Ολυμπιακό; Τι πήγε λάθος;

«Η επαγγελματική μου νοοτροπία συνάντησε αρκετές δυσκολίες από την αρχή. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο, άλλωστε ο Ολυμπιακός, όντας ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν έχει τη δυνατότητα να κρύβει τα προβλήματα που υπάρχουν στον σύλλογο».

Κατηγορηθήκατε γιατί δεν κάνατε ούτε μία πώληση.

«Κάτι δηλαδή που ούτε καν οριζόταν στις αρμοδιότητες που μου ανατέθηκαν και ρητά ξεκαθαριζόταν στο συμβόλαιο που υπογράψαμε! Σε κάθε περίπτωση, κι ως γενική παρατήρηση από την εμπειρία μου, το κλειδί για να πουλήσεις είναι να αγοράζεις σωστά. Είναι καλύτερο να φέρεις έναν ποδοσφαιριστή που θα γίνει όνομα από το να φέρεις ένα όνομα και το μόνο που θα έχεις τελικά αγοράσει θα είναι η υπενθύμιση του ποδοσφαιριστή που κάποτε ήταν».