Facebook Pixel Τι δεν μπόρεσε να καταλάβει ο Βασάρας
| 2012-01-25 15:10:00

Τι δεν μπόρεσε να καταλάβει ο Βασάρας

Τι δεν μπόρεσε να καταλάβει ο Βασάρας

Η άσκηση προσωπικής πολιτικής τον έφερε αντιμέτωπο ακόμα και με τον Ολυμπιακό που τον πρότεινε. Γράφει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Τρεις ομάδες, η ΑΕΚ, ο Αρης και η Ξάνθη, με επίσημες ανακοινώσεις τους στη φετινή περίοδο, ζήτησαν την παραίτηση του Κύρου Βασάρα. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαμόρφωναν και άλλες ομάδες, οι οποίες παραπονούνταν ουσιαστικά ότι ο εν λόγω διαιτητής ασκεί προσωπική πολιτική στην ΚΕΔ, αγνοώντας ακόμη και τις παραινέσεις των συναδέρφων του.

Χρειάστηκε να στραφεί δυναμικά εναντίον της ΕΠΟ και της ΚΕΔ ο Ολυμπιακός, για να παυθεί ο Βασάρας, ο οποίος προφανώς δεν κατάλαβε καλά-καλά τι του συνέβη. Προ δεκαπενταετίας ο Ολυμπιακός δεν τον ήθελε στα παιχνίδια του ως διαιτητή. Μερικά χρόνια αργότερα δεν τον ήθελε και η ΑΕΚ. Τον ακολουθούσε το γεγονός ότι ο αείμνηστος πατέρας του έγινε αρχιδιαιτητής επί παντοκρατορίας Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Ωστόσο, ο Αντώνης Βασάρας ήταν ένας ακέραιος χαρακτήρας που απέφευγε τις κακοτοπιές. Ο Κύρος, στην αγωνία του να πετύχει και παραγοντικά, προσεταιρίστηκε ακριβώς αυτούς για τους οποίους θεωρούνταν το κόκκινο πανί. Εγινε συγγενής του Θόδωρου Θεοδωρίδη και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ολυμπιακού, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης πριν από 1,5 χρόνο τον πρότεινε για αρχιδιαιτητή.

Η πρόταση Μαρινάκη αρχικά δεν πέρασε και τελικά ο Βασάρας έμεινε με τον τίτλο του υπευθύνου ανάπτυξης διαιτησίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις «καπέλωνε» τον αρχιδιαιτητή Βασίλη Τεροβίτσα. Ποτέ δεν κατάφερε να γίνει αρχιδιαιτητής, αλλά διατήρησε εξέχουσα θέση στη νέα ΚΕΔ όπου ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος του ορισμού των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας.

Εκεί έκανε το λάθος να συγκρουστεί με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Σαρρή, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων και όλοι πείστηκαν ότι τον διακατείχε πλέον μία αλαζονεία.Παρήγαγε προσωπική πολιτική στη διαιτησία, ενώ οι υποχρεώσεις του στην UEFA δεν τον άφηναν να προλάβει, να παρακολουθήσει και να ελέγξει όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Ετσι, κάποια στιγμή βρέθηκε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος στο θέμα της ορθολογικής χρησιμοποίησης των διαιτητών.

Η στήλη είχε προβλέψει εδώ και ένα δεκαήμερο ότι ο Βασάρας θα απολυθεί δια προαγωγής. Παρότι βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα μαζί με τους Δούρο και Μπριάκο για την εκπαίδευση των διαιτητών, η παρουσία του στην ΚΕΔ θα είναι τυπική μέχρι το καλοκαίρι, όταν και θα οριστικοποιηθεί η συνεργασία του με την UEFA, δίπλα στον κουμπάρο του Θόδωρο Θεοδωρίδη. Για όσους πιστεύουν ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική διαιτησία με τις υπερεξουσίες Δούρου, πρέπει να γυρίσουν το βλέμμα οκτώ χρόνια πίσω –ενδεχομένως να ρωτήσουν τον Αλέφαντο– και να αναρωτηθούν πώς ο Κορίνθιος ρέφερι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ολυμπιακού.

Είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο προσεκτικός από τον Βασάρα διότι είναι και στο χαρακτήρα του να σκέπτεται καλά τις επιλογές του. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει βάσει ενός συστήματος εξουσίας που τον στηρίζει και πολύ σύντομα θα ακουστούν οι πρώτες πράσινες κραυγές για τον Δούρο.

Για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός απαγορεύεται να μιλούν για άδικες συμπεριφορές της διαιτησίας εναντίον τους.

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags