Facebook Pixel "Να χτίσει η ΑΕΚ αυτοκρατορία!"
Άλλα Σπορ
| 2012-04-14 20:01:00

"Να χτίσει η ΑΕΚ αυτοκρατορία!"

"Να χτίσει η ΑΕΚ αυτοκρατορία!"

Ο προπονητής της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ, Αποστόλης Οικονόμου μιλάει για τον πρώτο τίτλο στο βόλεϊ γυναικών της Ένωσης, την «αυτοκρατορία» που θέλει να χτίσει αλλά και την στήριξη του κόσμου

Τα κορίτσια της ΑΕΚ έγραφαν φέτος τα ονόματα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τμήματος. Κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα και ανέβασαν την «Ένωση» στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ. Σε αυτή την επιτυχία ο καθένας είχε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Μια μεγάλη ομάδα εντός και εκτός αγωνιστικούς χώρου που κατάφερε να φέρει την ΑΕΚ εκεί που της αξίζει. Μεγάλο μερίδιο στην φετινή πορεία έχει και ο προπονητής, Αποστόλης Οικονόμου, ο οποίος δούλεψε πολύ και στο τέλος δικαιώθηκε. Η χρονιά αυτή είναι διπλά σημαδιακή για τον ίδιον που συνδύασε το πρώτο του προσωπικό πρωτάθλημα με τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του γυναικείου βόλεϊ της ΑΕΚ. Λίγες ημέρες μετά το τέλος του πρωταθλήματος και βλέποντας πλέον πιο ξεκάθαρα το τι έγινε φέτος στην «Ένωση», ο Αποστόλης Οικονόμου παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην «Ώρα των Σπορ», μιλώντας για όλους και για όλα. Για την συνολική πορεία, τους σταθμούς της φετινής σεζόν, για τα μυστικά της επιτυχίας αλλά και την στήριξη του κόσμου σε όλα τα παιχνίδια ακόμα και σε αυτά του εξωτερικού.

-Τι τίτλο θα έβαζες στη χρονιά που τελείωσε;

Πρωτόγνωρη! Πρωτόγνωρη από κάθε άποψη. Για τις εμπειρίες που ζήσαμε. Για το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΚ, για την πορεία στην Ευρώπη. Για το αήττητο σερί μας στο πρωτάθλημα. Γενικά ζήσαμε πολλά πράγματα που έχουν μοναδική αξία.


-Όταν το περασμένο καλοκαίρι συμφώνησες με την ΑΕΚ, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για σένα;

Το θεώρησα σαν ένα προσωπικό στοίχημα. Μετά την πρώτη κουβέντα που είχα με τους ανθρώπους της διοίκησης και μου είχαν πει ότι η ΑΕΚ έχει στόχο τον πρωταθλητισμό, πίστευα και εγώ ότι θα καταφέρουμε φέτος να πάρουμε τον τίτλο.
Η φετινή χρονιά ήταν ένα στοίχημα και για μένα και για την ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι τόσο η ΑΕΚ όσο και εγώ πετύχαμε τον στόχο μας. Και η ΑΕΚ που επένδυσε σε έναν νέο προπονητή και εγώ που πήρα το πρώτο πρωτάθλημα με μια μεγάλη ομάδα. Θεωρώ ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα παίρνεις ένα μεγάλο ρίσκο και αυτή την φορά το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

-Πέρα από τον τίτλο, ποιους σταθμούς κρατάς από τη φετινή χρονιά;

Όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το πρώτο ντέρμπι που πήραμε με τον Ολυμπιακό την 4η αγωνιστική. Το πρώτο ματς στο Μετς που κερδίσαμε για πρώτη φορά στην έδρα του Παναθηναϊκού και σίγουρα το τελευταίο ματς με τον Ολυμπιακό που κλειδώσαμε το πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σίγουρα όμως τα ταξίδια στο εξωτερικό και το
γεγονός πως είχαμε παντού κόσμο που μας ακολούθησε και ταξίδεψε ακόμα και στην Σερβία και την Ελβετία. Αυτές οι στιγμές ήταν πολύ έντονες και σίγουρα βέβαια το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη που είχε ιδιαίτερη σημασία για την ΑΕΚ και τον κόσμο της. Η στιγμή που βγήκαμε από την Αγιά Σοφιά και μας περίμεναν 100 οπαδοί της ΑΕΚ μέσα στο κρύο και φώναζαν συνθήματα. Αυτές είναι στιγμές που της ζεις μια φορά και χαίρομαι πολύ που ήμουν εκεί.

-Ποιο ήταν το «μυστικό» της φετινής πορείας της ΑΕΚ;

Έγινε ένας καλός σχεδιασμός από την διοίκηση γιατί εγώ δεν είχα ευθύνη, δεδομένου ότι η ομάδα ήταν σχεδόν έτοιμη και με ξεκάθαρους στόχους. Η διοίκηση είχε ξεκινήσει τον προγραμματισμό της και στη συνέχεια πήραν έναν προπονητή που δούλεψε για την ομάδα. Οι παίκτριες ήταν συνειδητοποιημένες και δούλεψαν για τον προπονητή. Πέρα από ταλαντούχες ήταν και συνειδητοποιημένες όπως είπα, είχαν σωστή νοοτροπία συν το καλό κλίμα που είναι πάντα ένα μεγάλο όπλο στην πορεία κάθε ομάδας.

«Μεγαλύτερες οι απαιτήσεις»

Μετά από μια εξαιρετική σεζόν, η διοίκηση της ΑΕΚ δεν θα μπορούσε παρά να εμπιστευτεί στον Αποστόλη Οικονόμου το «τιμόνι» της ομάδας και τη νέα σεζόν. Οι δυο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια και ο ίδιος γνωρίζει πως η παραμονή του στην τεχνική ηγεσία της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ, σημαίνει μεγαλύτερες απαιτήσεις και ακόμα περισσότερη δουλειά. Αυτό ωστόσο είναι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει, «χτίζοντας» μια ομάδα που θα είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο ελληνικό στερέωμα.


-Συνδύασες το όνομα σου με τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του τμήματος, για σένα προσωπικά τι σημαίνει αυτό;

Είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα αλλά ήταν αυτό που ήθελα. Ο πρώτος μου προσωπικός τίτλος συνδυάστηκε με τον πρώτο τίτλο της ΑΕΚ. Σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό και ήρθε μετά από πολύ δουλειά και οφείλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα και όσους συνέβαλαν σε αυτή την πορεία και τον τίτλο.

-Σε μια δύσκολη περίοδο για τον αθλητισμό και το βόλεϊ ειδικά, η ΑΕΚ δείχνει να κάνει την διαφορά. Πιστεύεις πως είναι η ευκαιρία της να «χτίσει» αυτοκρατορία στο βόλεϊ, όπως ανέφερε και ο κ. Παπαδημητρίου;

Το γυναικείο βόλεϊ μπορεί να δώσει χαρά στους ΑΕΚτζήδες αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κατάλαβαν όλοι φέτος. Ανταγωνίζεται Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό κάτι που στο ποδόσφαιρο και μπάσκετ πλέον δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί με τα τωρινά δεδομένα. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα έχοντας κερδίσει τους δυο βασικούς αντιπάλους έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο. Αυτό θεωρώ ότι τους δίνει διπλή χαρά, βλέποντας την ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας και από κάτω με εφτά και δέκα βαθμούς διαφορά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ξέρουμε
ποια είναι η εποχή που ζούμε και ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα, πιστεύω όμως ότι η ΑΕΚ μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό πλέον στο γυναικείο βόλεϊ. Μέσα από τους τίτλους γίνεται μεγάλη ομάδα και μακάρι να «χτίσει» αυτοκρατορία στον χώρο.

 

-Πριν λίγες ημέρες συμφώνησες για να συνεχίσεις στον πάγκο της ΑΕΚ. Θεωρείς πως τη νέα χρονιά οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες;

Και προσωπικές μου απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες, και της ομάδας αλλά και του κόσμου. Θεωρώ ότι πλέον ανέβηκε ο πήχης και πάντα πρέπει να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια για να παραμείνεις στην κορυφή. Η ΑΕΚ κατάφερε φέτος να κατακτήσει το πρωτάθλημα ωστόσο πλέον πρέπει να αποδείξει ότι δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. Να αποδείξει του χρόνου ότι αυτό που έγινε φέτος μόνο τυχαίο δεν ήταν και να επιβεβαιώσει τους χαρακτηρισμούς για αυτοκρατορία. Μεγάλη ομάδα δεν γίνεσαι με έναν τίτλο αλλά με την διάρκεια.

-Το καλοκαίρι που συμφώνησες, με την «Ένωση» ουσιαστικά ανέλαβες μια έτοιμη ομάδα, φέτος έχεις την ευκαιρία να την «χτίσεις» από την αρχή. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για τη νέα ΑΕΚ;

Στόχος είναι με το ίδιο μπάτζετ η ομάδα να έχει 30-40% καλύτερη απόδοση. Θα παραμείνει ο βασικός κορμός. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες προσθαφαιρέσεις για να έχουμε καλύτερη παρουσία. Θα μου πεις τι καλύτερη παρουσία αφού πήραμε το πρωτάθλημα αήττητοι. Σίγουρα όμως ο Ολυμπιακός και Παναθηναικος θα έχουν καλύτερες ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος μας, να συνεχίσουμε την πορεία μας και να πάρουμε και το Κύπελλο. Με το ίδιο μπάτζετ να κάνουμε ποιοτικότερη ομάδα.

«Ο κόσμος ένιωσε περηφάνια»

Ο Οικονόμου αναφέρθηκε στην στήριξη των οπαδών της ΑΕΚ τονίζοντας πως θα ήθελε οι αθλήτριες του να σηκώσουν την κούπα την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 30.000 Ενωσίτες

Αυτό που έγινε φέτος στην ΑΕΚ είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού βόλεϊ. Σε κάθε παιχνίδι το κλειστό του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας ήταν γεμάτο με τον κόσμο να στηρίζει σε κάθε προσπάθεια την ομάδα. Η αγάπη αυτή έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στα κορίτσια που ήθελαν να τους δώσουν χαρά και να ανταποδώσουν με τον τρόπο τους αυτή την αγάπη. Ειδικά τα τελευταία παιχνίδια, όταν η ΑΕΚ είχε εξασφαλίσει ήδη τον τίτλο, εξελίχτηκαν σε μοναδικά «κιτρινόμαυρα» πάρτι.


-Κατά την διάρκεια της σεζόν αναφέρθηκες πολλές φορές στην παρουσία και την στήριξη του κόσμου;. Γιατί πιστεύεις πως οι οπαδοί της ΑΕΚ αγκάλιασαν τόσο πολύ αυτή την ομάδα;

Ήταν αμφίδρομη η σχέση. Ο κόσμος ένιωσε περηφάνια γιατί έβλεπε τις αθλήτριες και να προσπαθούν, να τα δίνουν όλα παίζοντας για την φανέλα. Ο ΑΕΚτζής στηρίζει μια προσπάθεια όταν του δίνει περηφάνια. Έχω πει ότι δεν θέλω να τους λέμε ευχαριστώ με λόγια αλλά να το δείχνουμε με πράξεις. Μπορεί να μετριάσαμε λίγο
την χαρά τους μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο αλλά και πάλι εκτίμησε την συνολική παρουσία της ΑΕΚ.


-Ο κόσμος της ΑΕΚ περιμένει τον αγώνα ποδοσφαίρου ΑΕΚ-Ατρόμητος για να έρθει στο γήπεδο και να χειροκροτήσει το γυναικείο βόλεϊ. Είναι μια ηθική ικανοποίηση;

Αυτός ο τίτλος ανήκει σε όλους. Στην διοίκηση, στην ομάδα και φυσικά στον κόσμο που μας στήριξε πάρα πολύ. Για αυτό και θέλουμε όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε τον πρώτο μας τίτλο. Στο ΟΑΚΑ. Να είμαστε όλοι ενωμένοι στις χαρές αλλά και στις λύπες. Θα ήθελα να έχει 30.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ την Τετάρτη και να σηκώσουν τα κορίτσια την κούπα. Θα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για όλους μας.

-Πως αντιμετώπισε η ομάδα τον αποκλεισμό στο Κύπελλο και πως εξηγείς την εικόνα της ΑΕΚ;

Η διαχείριση του κακού αποτελέσματος φάνηκε στην πράξη. Μια μεγάλη ομάδα στα δύσκολα το αποδεικνύει αυτό και στον τρόπο που διαχειρίζεται αυτά τα αποτελέσματα. Σε αυτό το παιχνίδι έφταιξαν αρκετά και δεν ξέρω αν έχει νόημα να το αναλύουμε. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε γίνει πιο σοφοί από το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Όπως είπα όμως όταν είσαι μεγάλη ομάδα σημαίνει να ξεπερνάς τις ήττες και τις δύσκολες εμφανίσεις. Μας πείραξε, μας έμεινε μια πικρία που δεν καταφέραμε να πετύχουμε το νταμπλ αλλά και από τα δύσκολα κρατάμε τα θετικά στοιχεία.


-Πως θα ήθελες να θυμούνται την ΑΕΚ επί εποχής Αποστόλου;

Μπορεί να ακούγεται κάπως βαρύ και σίγουρα είναι τελείως διαφορετικά τα μεγέθη αλλά θα ήθελα να την θυμούνται όπως μετά από χρόνια την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού επί Ομπράντοβιτς.
Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω πολύ τους δυο συνεργάτες μου, τον Γιάννη Ορφανό, ο οποίος με βοήθησε πολύ στην ανάλυση του αντιπάλου και στην στατιστική. Επίσης και τους Γιάννη Αγγελάκη και Κώστα Λεβαντή που έκαναν πραγματικά πρωταθλητισμό. Η ομάδα είχε μια δύσκολη χρονιά, υπήρχαν διαστήματα που δώσαμε τρία παιχνίδια μέσα σε δέκα μέρες, ωστόσο είχαμε τις λιγότερες απώλειες από τραυματισμό και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς.

Χαρακτήρισε με μια λέξη τις αθλήτριες της ΑΕΚ

Μπογιάνα Ντόγκανιτς: προφεσόρισα

Σόνια Μποροβίνσεκ: Ήρεμη δύναμη

Χαρά Σάκκουλα: Αρχηγός

Κάταλιν Κις: Φονικό όπλο

Αθηνά Παπαφωτίου: Μαέστρος

Φένια Παπαγεωργίου: Υπολογιστής

Γιώτα Γκιουζέλη: Μοντέλο

Γεωργία Τζανακάκη: Πύργος

Φαίη Κουνάδη: Μαχήτρια

Ράνια Γκούζου: Ψυχάρα

Πόλα Κίτσου: ψυχολόγος

Ιωσηφίνα Ψυλλάκη: Νίντζα

Νάσια Λιάγκη: Βενιαμίν

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags