Facebook Pixel Το power game με Φορτούνη, οι 10 Μικροί Μήτσοι, τα "Guts" του Χάσι και... ομορφιές αντί για "τσουξίματα"
| 2017-08-21 21:00:00

Το power game με Φορτούνη, οι 10 Μικροί Μήτσοι, τα "Guts" του Χάσι και... ομορφιές αντί για "τσουξίματα"

Sportdog Team
Το power game με Φορτούνη, οι 10 Μικροί Μήτσοι, τα "Guts" του Χάσι και... ομορφιές αντί για "τσουξίματα"

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει στo sportdog.gr τι «παίζεται» με τον Έλληνα αρχηγό των πρωταθλητών, εξηγεί γιατί ο κόουτς έχει... σθένος κι αναλύει την εμφάνιση της πρεμιέρας.

Αν παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι γράφεται και τι λέγεται περί Φορτούνη το τελευταίο διάστημα, θα νομίσουμε ότι παίζεται κάποιο power game στον Ολυμπιακό μεταξύ δύο προσώπων: Του προπονητή και του αρχηγού της ομάδας.

Φυσικά αυτό είναι… παραίσθηση, επ’ ουδενί πραγματικότητα και πολύ απλά διανύουμε μια περίοδο που ο Μπέσνικ Χάσι αποδεικνύει πόσο ακριβοδίκαιος είναι από τη μία και ο διεθνής επιθετικός μέσος πόσο… του αρέσουν οι παρατηρήσεις και διορθώνεται (που έλεγε κάποτε και ο Λάκης Λαζόπουλος στους «10 Μικρούς Μήτσους») από την άλλη.

Ο μεν προπονητής, μας συστήνεται διαρκώς για τις συνήθειες και τους τρόπους σκέψεις και λειτουργίας του, προσβλέποντας και εφαρμόζοντας την επιβράβευση στα «καλά φεγγάρια» των ποδοσφαιριστών του - κι αφού πρωτύτερα δεν έχει διστάσει να τους προειδοποιήσει στο «χάσιμο του φεγγαριού» - ο δε παίκτης δείχνει να αφομοιώνει κάτι που, κατά τα φαινόμενα, είχε λησμονήσει τους τελευταίους μήνες: να μην επαναπαύεται και ποτέ του να μη ξεχνά ότι η θέση στην 11άδα του Ολυμπιακού δεν γίνεται ποτέ να «καπαρωθεί». Να λογίζεται ως δεδομένη. Αρκεί να μην εφησυχάζει…

Ο Φορτούνης, αν «έφαγε» πάγκο και έχασε για μια ώρα παιχνιδιού τη θέση στην ευρωπαϊκή (κιόλας) 11άδα, αλλά ανασυντάχθηκε και μεταμορφώθηκε μέχρι… να πεις κίμινο, αυτό είναι «έργο Χάσι». Ο οποίος μας το έδειξε το σθένος του, εκείνο που οι Αμερικανοί το αποκαλούν "GUTS", όταν στο 70ο λεπτό του 2-2 με την Παρτιζάν, χωρίς η εξέδρα να το πολύ-περιμένει είναι αλήθεια, τον έκανε αλλαγή, επειδή… σερνόταν ή… βαριόταν ή… δεν τον έπαιρναν τα πόδια του και αυτό ήταν ορατό.

Μηνύματα με αλλαγή ήχων

Εκείνο ήταν το πρώτο μήνυμα Χάσι στον αρχηγό και στην αυλαία των αναμετρήσεων με τη Ριέκα φρόντισε να του το κάνει ηχηρότερο, κρατώντας στον πάγκο, για να του ξυπνήσει μέσα του τον εγωισμό.

Κάπως έτσι, είδαμε έναν Φορτούνη από τα παλιά που όλοι αγαπήσαμε, να μπαίνει κεφάτος και φρέσκος αλλαγή και να παίρνει «παραμάσχαλα» τους Κροάτες, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην ανατροπή, η οποία μπορεί να του ανοίξει εν τέλει και το δρόμο των Ομίλων του Champions League.

Σαν συνέχεια της Τετάρτης, με την κεκτημένη ταχύτητα του «ανεμοστρόβιλου» που παρέσυρε τη Ριέκα στην ήττα, ο Κώστας έδειξε και το Σάββατο, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος την τεράστια κλάση του και ότι δεν τίθεται υπό αμφιβολία το αν αντέχουν οι ώμοι του το περίσσιο βάρος του ηγέτη των ερυθρολεύκων. Το «έχει» και μπορεί.

Αλλού είναι το θέμα κατά τη γνώμη μου:

-Αν του έφτασε η «κρυάδα» που του επιφύλαξε ο Χάσι γιατί οι φανέλες στον Ολυμπιακό δεν έχουν ονοματεπώνυμα τυπωμένα στην πλάτη και κρεμασμένα αποκλειστικά σε ατομικά δωμάτια

-Και αν το «κάψιμο» που του έκανε πέρυσι ο Μπέντο, πέρασε, οπότε οι δυνάμεις και οι ορέξεις του για καλή μπάλα επέστρεψαν, ώστε να τη χαίρεται ο ίδιος και να τον χαίρεται και να τον αποθεώνει ο κόσμος του Ολυμπιακού.

Έτσι δείχνει το πράμα…

Ομορφιές αντί για «τσουξίματα»

Κατά τα λοιπά, γενικότερα, η πρεμιέρα με την ΑΕΛ ήταν και χορταστική και ελπιδοφόρα για παίκτες που έρχονται σε… δεύτερο και τρίτο χρόνο να διεκδικήσουν δικαίωμα στην 11άδα.

Σε άδειο γήπεδο, με σύνθεση που δεν έχει παίξει ούτε σε δίτερμα στο Ρέντη και δεν θα ξαναπαίξει με αυτά τα πρόσωπα που ξεκίνησαν, ενδεχομένως ούτε σε ματς Κυπέλλου, από εκείνα τα «ευκολάκια», διαδικαστικής ταυτότητας, αλλά και παραμονές του «όλα τα λεφτά» ματς στην Κροατία, που είναι συνήθως αγώνες-παγίδες κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους στην έδρα σου, ο πρωταθλητής αφού ξεπέρασε το 45άλεπτο αναζήτησης μιας «άλφα» ομοιογένειας, στο β΄ μέρος ήταν χάρμα οφθαλμών. Διατηρώντας τα κύρια γνωρίσματα που διακρίνονται στο παιχνίδι του από το ξεκίνημα της σεζόν:

Κάτω η μπάλα, εναλλαγές-συνεργασίες-αυτοματισμοί, πίεση ψηλά, κίνηση χωρίς τη μπάλα στο χώρο, ποικιλία στην ανάπτυξη, από τον άξονα και με over lap και διαγώνιο παίξιμο από τις πλευρές.

Και όλα αυτά με διαφοροποιημένη την 11άδα από τη Ριέκα κατά 8/11. Που άλλες εποχές με τέτοιας έκτασης rotation σε… τσούζανε τα μάτια!

*** ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, που ήταν ορεξάτος και παρότι δεν έχει συμμετοχές ήταν πάντα μέσα στις φάσεις, σαν να μην λείπει από τις υποχρεώσεις της ομάδας. Έβαλε ένα, πάσαρε άλλο ένα (στον Φορτούνη «πάρε βάλε») με τακουνάκι-ποίημα, δήλωσε «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ» για αλλαγή του Μπεν. Ο προπονητής με αφοπλιστική ειλικρίνεια, δεν αφήνει περιθώρια στον Ιρανό να αμφισβητήσει, επί του παρόντος, τη θέση του σέντερ φορ από τον «Γάλλο».

*** Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ έκανε την πιο αθόρυβη αλλά και μεστή δουλειά στη μεσαία γραμμή. Και αυτόν και τον Ζντιέλαρ ο Χάσι τους έχει δώσει «πόντους» στην εκτίμησή του και ξεκάθαρη προ-επιλογή για το χώρο του κέντρου. Αυτοί είναι, τώρα, οι πρώτες αλλαγές του από τον πάγκο για τον άξονα, στις θέσεις «6» και «8», πίσω από τους Οφόε, Ζιλέ, Ρομαό.

*** ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ 2-1 της μεγάλης ανατροπής της εκπνοής, θα ισχύσει την Τρίτη για μένα στη Ριέκα, ότι και αν έμενε στο 1-1 το σκορ στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός πάλι θα ψάξει γκολ. Μόνο που θα το κάνει λιγότερο άγχος τώρα. Χωρίς την πλάτη στον τοίχο πια, αφού η (όποια) ισοπαλία τον βολεύει, αλλά για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Άμα τους βάλει γκολ εκεί ο πρωταθλητής, μετά τους παίρνει και τη ρεβάνς πανηγυρικά. Θα ανοιχτούν οι Κροάτες και εκεί θα φανεί περίτρανα η ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων.

*** ΑΥΤΟΣ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ διαιτητής που ορίστηκε, ο Μακέλι, δεν είναι και ο πλέον γουρλής για τους ερυθρόλευκους. Μια 3η ισοπαλία, ωστόσο, μια που έχει φέρει άλλες δύο (Ντνίπρο, Μπεσίκτας) σφυρίζοντας Ολυμπιακό στο κοντινό παρελθόν, αυτή τη φορά, θα ήταν ταμάμ!  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags