Facebook Pixel Άρθρο Γκόντζου για τον τελικό του ΟΑΚΑ: Kανείς δεν μπορεί να κερδίσει το "τέρας" - Κάνει ό,τι γουστάρει
| 2019-05-10 18:30:00

Kανείς δεν κερδίζει το "τέρας" - Κάνει ό,τι γουστάρει - Το ξέρουν οι οργανωμένοι - Αυτοί είναι!

του Κώστα Γκόντζου
Kανείς δεν κερδίζει το "τέρας" - Κάνει ό,τι γουστάρει - Το ξέρουν οι οργανωμένοι - Αυτοί είναι!

Είναι η κατάντια μας. Δεν τα ισοπεδώνω όλα. Τι έγινε στο ΟΑΚΑ;

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι και σε ποιο βαθμό έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συζητάμε κάτι εβδομάδες τώρα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Όχι για το ποιες ομάδες θα παίξουν, όχι για τη σημασία των παιχνιδιών είτε πρόκειται για τον τελικό ποδοσφαίρου, είτε για τα πλέϊ-οφ στο μπάσκετ, ούτε για τη δυναμικότητα των ομάδων, ούτε για τα πλάνα των προπονητών, ούτε τίποτε άλλο σχετικά.

Το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης, διαφωνίας, εντάσεων και... προτάσεων έχει να κάνει με ένα και μόνο πράγμα.

Για το ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Ακριβώς αυτό και μόνο αυτό.

Το αν θα γίνουν και πώς θα γίνουν αυτά τα παιχνίδια.

Κοινό φόντο σε όλες αυτές τις συζητήσεις, είναι οι... αντιδράσεις του κόσμου και τι κινδύνους ή... προοπτικές εγκυμονεί κάτι τέτοιο.

Και φυσικά όταν όλοι αναφέρονται στον κόσμο εννοούν ένα και μόνο πράγμα.

Τις συμμορίες που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα στη δεδομένη περίπτωση, τους χώρους του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.

Εκεί φτάσαμε και αυτή είναι η κατάντια μας, αλλά και το αποτέλεσμα της... τερατογένεσης ενός σάπιου και στρεβλού συστήματος που υποτίθεται ασχολείται και... απασχολείται επίσης με τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα λοιπά.

Ολόκληροι μηχανισμοί, κρατικοί θεσμοί, Πολιτεία, παράγοντες, Ομοσπονδίες, Αστυνομία, δημοσιογράφοι και ότι άλλο βάζει ο νους σας, παλεύουν, ξημεροβραδιάζονται συσκεπτόμενοι και... κριτικάροντας ή... προτείνοντας λύσεις επί λύσεων και προτάσεις επί προτάσεων, ένα μήνα τώρα για το αν και πως θα γίνει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ή πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα του μπάσκετ.

Το χειρότερο;

Όλοι αυτοί, όλο αυτό το σύστημα ανθρώπων, θεσμών, λειτουργών και... υπευθύνων, στην τελική και μετά απ' όλα αυτά ομολογεί ένα πράγμα.

Πως το "τέρας" που γεννήθηκε από τον τρόπο λειτουργίας και ενασχόλησης όλων αυτών με το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα, πολύ απλά πλέον ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το αντιμετωπίσουν.

Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι και μαζί τους και οι... λειτουργοί της ενημέρωσης, ομολογούν δημόσια και χωρίς καμιά ντροπή, ότι είναι πλέον και με την βούλα ΟΜΗΡΟΙ των διαθέσεων, των επιθυμιών, των τελεσιγράφων και του τσαμπουκά που έχει αυτό το "τέρας" που δρα εδώ και κάμποσα χρόνια, με την ανοχή, τη στήριξη, το χάϊδεμα ακόμα και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του.

Όλα μπορούν να γίνουν στο ποδόσφαιρο, όλα μπορεί να αλλάξουν, για όλους μπορεί να ακουστεί από κριτική και ανάθεμα μέχρι χυδαιότητες και δημόσιους εκβιασμούς πάσης φύσεως, ένα πράγμα μόνο μένει αναλλοίωτο, μένει στο απυρόβλητο και δεν τολμάει κανείς να τα βάλει μαζί του ή έστω να του κάνει μια στοιχειώδη κριτική για την ύπαρξη, την δράση και την λειτουργία του.

Κι αυτό είναι το "τέρας" που κάνει ό,τι γουστάρει, που πουλάει ανοιχτά από νταβαντζιλίκι μέχρι προστασίες και που όλοι το αποκαλούν "ο λαός της ομάδας" όταν όλα πάνε καλά, ή "κάποιες δεκάδες ανεγκέφαλοι και ανόητοι" όταν το πράγμα ζορίζει και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς παρά να ψελλίσουν δυο κουβεντούλες για τα προσχήματα και τα μάτια του κόσμου.

Κι αυτό γιατί πολύ απλά, όλο το σύστημα του ποδοσφαίρου και των λοιπών αθλημάτων, όχι απλά έμαθε και συνήθισε να ζει παρέα με το "τέρας", αλλά το χρησιμοποιεί και το συντηρεί ταυτόχρονα.

Δίνοντάς του εξουσίες και πάσης φύσεως ασυλίες, που τώρα και τις βρίσκει μπροστά του και δεν μπορεί να κάνει και τίποτε.

Ανήμποροι θεσμοί και άνθρωποι, ομολογούν πλέον πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Το "τέρας" θα κάνει ό,τι γουστάρει, έχει πια και τη δύναμη και την οργανωτικότητα και την οικονομική ευχέρεια και την... ιδεολογικο-οπαδική κάλυψη για να το κάνει και στην τελική θα είναι αυτό που πάντα θα κερδίζει.

Έτσι ακριβώς. 

Οι ομάδες μπορεί να χάσουν.

Οι πρόεδροι μπορεί να αποτύχουν.

Οι προπονητές μπορεί να απολυθούν.

Οι παίκτες μπορεί να φύγουν ή να καταστραφεί η καριέρα τους.

Και οι δημοσιογράφοι μπορεί να κινούνται στα όρια του αυτοεξευτελισμού ή του άλλα λόγια να αγαπιόμαστε όταν... αναγκάζονται να αναφερθούν σχετικά.

Το "τέρας" όμως, οι συμμορίες της εξέδρας και όλα τα συμπαραμαρτούντα, δεν πρόκειται ποτέ ούτε να χάσουν, ούτε να έχουν το παραμικρό κόστος.

Και έρχονται λοιπόν τώρα, κράτος, θεσμοί, παράγοντες, ομοσπονδίες, δημοσιογράφοι, παίκτες και προπονητές και λένε δημοσίως ένα πράγμα επί της ουσίας.

Πως τον τελικό ή οποιοδήποτε αγώνα και διοργάνωση, είτε θα τα κάνουν με τους όρους που θέλει το "τέρας", είτε θα τα ματαιώσουν, είτε θα τα κάνουν τιμωρώντας αντί για το "τέρας" όλους τους υπόλοιπους, όλο τον κόσμο δηλαδή.

Και μην μου πει κάποιος πως τσουβαλιάζω ή ισοπεδώνω πρόσωπα και καταστάσεις και ειδικά τον χώρο των οργανωμένων.

Προφανώς και δεν αποτελούν όλοι το "τέρας".

Προφανώς και είναι λίγοι αυτοί που το στελεχώνουν και το "λειτουργούν".

Όμως κακά τα ψέμματα και ας μη λέμε άλλα λόγια μεταξύ μας.

Το ξέρουν και οι ίδιοι οι οργανωμένοι και όλοι πια μετά από τόσα χρόνια.

Μπορεί το σύνολο των οργανωμένων να μην αποτελεί αυτή την... εμπροσθοφυλακή κρούσης που συνιστά το "τέρας", αλλά όλοι ξέρουν και ότι εκεί μέσα, εκεί στις θύρες, εκεί στο... πλήθος υπάρχει, λειτουργεί αλλά και... βρίσκει καταφύγιο το "τέρας".

Και όχι μόνο όλοι το ανέχονται, όχι μόνο δεν κάνουν το παραμικρό για να το απομονώσουν, να το καταδικάσουν ή να διαχωρίσουν έστω την θέση τους, αλλά αντιθέτως και το καλύπτουν και το χειρότερο το ηρωοποιούν κιόλας ταυτόχρονα.

Όλοι ξέρουμε.

Και από πού... ξεκινάει τη δράση του το "τέρας" και πού... καταφεύγει ή χάνεται στην... ανωνυμία του πλήθους όταν τελειώνει το έργο του.

Και γι' αυτό άλλωστε και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Γιατί φωλιάζει, εδρεύει και έχει την αναγνώριση, την νομιμοποίηση και την προστασία, πολλών χιλιάδων που αποτελούν τη δεξαμενή της δημιουργίας του και τη... φωλιά που βρίσκει καταφύγιο εκεί στη φιλόξενη αγκαλιά των "θυρών" και των... πιστών που γενικά όλοι τους αποκαλούμε "ο κόσμος της ομάδας" αναγορεύοντάς τους μάλιστα και σαν τους μοναδικούς αυθεντικούς εκπροσώπους των οπαδών της κάθε ομάδας.

Αυτή είναι δυστυχώς η ουσία και αυτό θα δούμε και στον άδειο τελικό στο ΟΑΚΑ που για να γίνει ακόμα και με... προσκλήσεις, απαιτείται η παρουσία ΤΡΙΩΝ εισαγγελέων, αλλά και... νεκρή ζώνη ανάμεσα στις... προσκλήσεις της κάθε ομάδας.

Πολύ απλά γιατί το είπαμε και παραπάνω.

Όλα μπορεί να γίνουν.

Το "τέρας" όμως τελικά θα νικάει πάντα...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags