Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Το άρθρο του Κώστα Γκόντζου στο sportdog!
| 2019-12-15 10:58:00

Με καλό πλασάρισμα 6άδα ο ΠΑΟ - Αυτό είναι το πρόβλημα - Χωρίς δυνάμεις ο Κουρμπέλης!

του Κώστα Γκόντζου
Με καλό πλασάρισμα 6άδα ο ΠΑΟ - Αυτό είναι το πρόβλημα - Χωρίς δυνάμεις ο Κουρμπέλης!

Τι σκοπεύει να κάνει ο Γιώργος Δώνης με τη μετριότητα!

Παναθηναϊκός: Τουλάχιστον αυτό λέει το αποτέλεσμα, το φύλλο αγώνα και όλα τα σχετικά... επίσημα ντοκουμέντα.

Γιατί αν επιχειρήσεις να καταλάβεις τι έγινε από τον απόηχο του παιχνιδιού και απ' όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν μετά την λήξη του γι' αυτό, με πολύ δυσκολία καταλαβαίνεις ότι αυτό στο οποίο αναφέρονται ήταν τελικά νικηφόρο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό.

Βέβαια και για να μην γινόμαστε και κακοί συνέχεια, ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο αυτό με βάση την εικόνα του Παναθηναϊκού και στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Μόνο που μια προσεκτική ματιά στις... υπογραφές και στο... ηχόχρωμα των φωνών που συνθέτουν όλο αυτό το πλαίσιο, διαπιστώνει ότι έχουν ελάχιστες έως καθόλου "ώρες πτήσης" σε ποδοσφαιρικές προσεγγίσεις, σε ότι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια.

Θα μου πεις από την μια... κάλλιο αργά παρά ποτέ και από την άλλη, τι να κάνουμε αυτοί ήταν και εξακολουθούν να είναι οι... παράγοντες που διαμορφώνουν την γενικότερη εικόνα για τον Παναθηναϊκό εδώ και χρόνια. Οπότε μάλλον θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση, πως με αυτή την... ανορθογραφία θα προχωράει το πράγμα από δω και πέρα.

Το θέμα λοιπόν είναι αυτό το... προχώρημα για τον Παναθηναϊκό.

Μπορεί δηλαδή να προχωράει έτσι κι αν ναι, μέχρι που μπορεί να φτάσει;

Μια ματιά στο μισό πρωτάθλημα που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα, επιτρέπει την πρόβλεψη ότι ο Παναθηναϊκός άνευ συγκλονιστικού απροόπτου μπορεί να τερματίσει στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας και μάλιστα με καλό... πλασάρισμα σε ότι αφορά στην τελική της κατάταξη.

Κι αυτό γιατί όταν φτάνει να χτυπάει την πόρτα αυτής της εξάδας και να βάζει και το ένα του πόδι μέσα με την μέχρι στιγμής συνολική εικόνα του και βλέποντας και την εικόνα, τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα των... ανταγωνιστών του, αυτό δεν δείχνει καθόλου ακατόρθωτο, για να μην πω ότι αυτό φαίνεται προς το παρόν προφανές και λογικό.

Από κει και πέρα το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός αρχίζει να δείχνει μια ανησυχητική σταθερότητα στην μετριότητα που παρουσιάζει στα τελευταία του παιχνίδια.

Με βασικότερα προβλήματα δύο που έχουν να κάνουν με την μεσαία γραμμή και με το σκοράρισμα.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο.

Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω αρκετούς και το πιθανότερο είναι να ξεκινήσω μαζί τους άλλη μια κουβέντα... αλά-Βύντρα, αλλά στο παιχνίδι με την Λαμία ειδικά, φάνηκε πόσο αδυνατίζει το κέντρο του Παναθηναϊκού και ανασταλτικά και δημιουργικά όταν λείπει από αυτό ο Δώνης.
Στο παιχνίδι με την Λαμία, εκεί υπήρχε... χάος απέραντο.

Καθώς ο μεν Κουρμπέλης είναι γνωστό ότι έχει την ποιότητα, αλλά δεν έχει τις δυνάμεις και τις αντοχές για να "γεμίσει" τον συγκεκριμένο χώρο, ο δε Ζαχίντ ήταν εμφανές ότι έπαιζε με το.., ζόρι και δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί.

Αποτέλεσμα στο πρώτο ειδικά ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός να παίζει... μισός-μισός, δηλαδή οι πίσω απλά να κόβουν και οι μπροστά απλά να προσπαθούν να πάρουν σκοτωμένες μπαλιές ή να επιχειρούν ατομικές ενέργειες χωρίς να υπάρχει από πίσω τους και κοντά τους η αριθμητική και ουσιαστική υποστήριξη από την μεσαία γραμμή.

Στο δεύτερο ημίχρονο η αριθμητική υπεροχή του Παναθηναϊκού μετά την αποβολή του παίκτη της Λαμίας, βοήθησε αρκετά στο να μην φαίνεται ή έστω να μην κοστίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και κενό.

Ταυτόχρονα όμως, αυτή η εξέλιξη βοήθησε αντικειμενικά και σε κάτι, που μπορεί να αποδειχθεί καλή λύση για τον Παναθηναϊκό στο άμεσο μέλλον.
Κι αυτό ήταν η... προώθηση του Κουρμπέλη σε ένα ιδιόμορφο ρόλο "οχταριού" με δημιουργικές κυρίως υποχρεώσεις, ρόλο στον οποίο ανταποκρίθηκε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μια επί πλέον λύση για τον Παναθηναϊκό, ακόμα και σε νορμάλ συνθήκες, σε παιχνίδια δηλαδή που δεν θα υπάρχει αριθμητική υπεροχή του Παναθηναϊκού απέναντι στον αντίπαλό του.

Η μετατόπιση του Κουρμπέλη δηλαδή σε ένα ρόλο πιο πολύ δημιουργικό κοντά στους μεσοεπιθετικούς του, παρά στην κλασσική μέχρι τώρα θέση του σαν του βασικού αμυντικού χαφ της ομάδας.

Εκεί θα είναι πολύ πιο χρήσιμος με δεδομένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και ταυτόχρονα θα "απαλλαχθεί" από υποχρεώσεις και ρόλους οι οποίοι χρειάζονται και πολύ και συνεχές τρέξιμο και δύναμη για την διεκπεραίωσή τους και στους οποίους αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων σε δύναμη, ένταση και διάρκεια.

Από κει και πέρα και σε ότι έχει να κάνει με το σκοράρισμα.

Το ότι ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει τα τρία τελευταία του γκολ με πέναλτι και είναι και τα μοναδικά που έχει πετύχει στα παιχνίδια που έδωσε, φωνάζει από μόνο του για το πρόβλημα.

Αυτό βέβαια, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην προβληματική λειτουργία της μεσαίας γραμμής που κουβεντιάζαμε παραπάνω, αλλά σαφέστατα έχει και "αυτόνομα" χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν δηλαδή με την ποιότητα ή την φόρμα των επιθετικών του, με πρώτο τον Μακέντα που φαίνεται να έχει επιφορτισθεί αποκλειστικά με το συγκεκριμένο καθήκον.

Σ' αυτό ειλικρινά, δεν ξέρω ποια είναι η λύση και τι μπορεί να σκεφτεί να κάνει ο Δώνης.

Η λογική λέει, πως χρειάζεται ο Παναθηναϊκός μια καλή μεταγραφή για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αλλά η λογική λέει επίσης, πως τα λεφτά και τις γενικότερες δυνατότητες που έχει ο Παναθηναϊκός για την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, πολύ δύσκολο έως απίθανο είναι να μπορέσει να βρει κάτι έτοιμο και καλύτερο απ' αυτά που έχει μέχρι τώρα στην συγκεκριμένη θέση.

Οπότε μοιάζει μονόδρομος η προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα εκ των έσω, είτε με αλλαγή της διάταξης και τοποθέτησης του Μακέντα λίγο πιο πλάγια και σε δημιουργικό κυρίως λόγο, είτε με την αντικατάστασή του για κάποια παιχνίδια και μέχρι να αποκτήσει ξανά την επαφή του με τα δίχτυα, με κάποιον από τους Καμπετσή ή Περέα ή οποιοδήποτε άλλο διαθέτει ο Δώνης στο ρόστερ που έχει στα χέρια του.

Πάντως κι επειδή η πείρα έχει δείξει πως ο Παναθηναϊκός σπανιότατα έχει βρει λύσεις στα προβλήματα του με κάποια μεταγραφή του Γενάρη, καλό είναι να επικεντρωθεί εκεί και "με ότι έχει στα χέρια του αυτή την στιγμή" ο Δώνης για να βρει κάποια λύση στο πρόβλημα.

Αλλιώτικα κι αν περιμένει ο Παναθηναϊκός να βρει λύση για την συγκεκριμένη θέση -αλλά και για οποιοδήποτε κενό ή αδυναμία του- στην μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, θα έχει φτάσει αρχές... Φλεβάρη και ακόμα θα ψάχνει, ενώ την ίδια στιγμή το πουλάκι θα έχει πετάξει γενικώς και άνευ δυνατότητας επιστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πωλείται με εξωπραγματική πρόταση κορυφαίος άσος του ΠΑΟ - Ανανέωσε μόλις πριν λίγο καιρό!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags