Facebook Pixel Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Mαγκιά Μαρινάκη - Ολυμπιακή ψυχή ο Τσιμίκας - Καλά έκανε με Φορτούνη
| 2020-02-28 14:59:00

Ξεπερνάει και του Πελέ - Mαγκιά Μαρινάκη - Ολυμπιακή ψυχή ο Τσιμίκας - Καλά έκανε με Φορτούνη!

Sportdog Team
Ξεπερνάει και του Πελέ - Mαγκιά Μαρινάκη - Ολυμπιακή ψυχή ο Τσιμίκας - Καλά έκανε με Φορτούνη!

Ήταν πίσω από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. "Καρυδάτος" Μαρτίνς. Χωρίς έξι παικταράδες.

Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Εφόσον εκείνη η ιστορική νίκη επί της Σάντος στο μακρινό ποδοσφαιρικό παρελθόν, του έτους 1961, άφησε ανεξίτηλες τις μνήμες της στο ερυθρόλευκο πάνθεον, έγινε τραγούδι, ύμνος, ανάθρεψε γενιές και γενιές Ολυμπιακών και ακόμη και σήμερα το "Ολυμπιακέ Μεγάλε, Ολυμπιακέ Τρανέ που σάρωσες τη Σάντος την ομάδα του Πελέ" από τα χείλη των νεόκοπων υποστηρικτών του πειραϊκού συλλόγου περνά σαν ρεύμα υπερηφάνειας στο κορμί τους και αφορούσε ένα καλοκαιρινό φιλικό παιχνίδι, τούτο εδώ το ΕΠΟΣ του Emirates με πόσα άραγε… κοιτάσματα χρυσού "απαιτεί" να γραφτεί στο albo d’ oro της ομάδας του Μαρτίνς;

Και μια που πιάσαμε το ξεφύλλισμα της ένδοξης ιστορίας του Ολυμπιακού, ναι, είναι η ομάδα του Μαρτίνς αυτή του 2020, όπως ήταν εκείνη η θρυλική "του Μπούκοβι η ομαδάρα". Έχει την ταυτότητα του προπονητή, του δημιουργού, του εμπνευστή της.

Δεν μου αρέσει να θεοποιώ καταστάσεις, ούτε να προσωποποιώ συνολικές προσπάθειες. Δεν δηλώνω εραστής του έργου του ενός, αλλά των πολλών, ειδικά μιας που μιλάμε για μπάλα, για ποδόσφαιρο, άθλημα το οποίο πατάει αποκλειστικά στην ομαδικότητα και έχει πάψει προ πολλού να είναι one man show. Ακόμα και αν τον showman τον λένε Κριστιάνο ή Μέσι.

Μαρινάκης και Μαρτίνς

Ας θυμηούμε όμως σε τι φάση βρισκόταν, ποια ήταν η εικόνα του Ολυμπιακού όταν ο Μαρινάκης επέλεξε τον Πορτογάλο να την αλλάξει ριζικά. Να ανοικοδομήσει την ομάδα. Να την ξαναχτίσει, ουσιαστικά, εκ του συστάδην.

Ήταν 3ος πίσω από τους Δικέφαλους. Για ένα σταθερό πρωταθλητή, κυρίαρχο 20ετίας στο ελληνικό στερέωμα, αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Η μεγάλη μαγκιά του ηγέτη του Ολυμπιακού, που παρασυρμένος στο παρελθόν από τον οπαδισμό και το πάθος του για τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, ήταν ότι στο πρόσωπο του Πέδρο τον διέκρινε πίστη και στωικότητα.

Δεν βιάστηκε, δεν έσπευσε να τον "σκουπίσει". Ούτε όταν η προσδοκία του πρωταθλήματος, πέρυσι, δεν έγινε πραγματικότητα.

Ήταν ήδη ορατά τα αρχικά αποτελέσματα της δουλειάς του Μαρτίνς και, επομένως, η... διορία της ολοκλήρωσης του έργου του, δόθηκε από τη διοίκηση και τους δικαιώνει όλους.

Ο Ολυμπιακός πέρα από την "τρελή" αυταπάρνηση, τον ερυθρόλευκο εγωισμό και την πίστη νικητή με ματωμένο το έμβλημα στο στήθος και ξεχειλωμένη τη φανέλα από το τσαλάκωμα στον αγωνιστικό χώρο, κόντρα μέχρι και στη... λογική πολλές φορές, αισθήματα και εκφράσεις του παραδοσιακού ψυχισμού αυτού του υπερήφανου, νικητή συλλόγου, είχε στο Λονδίνο μια "αριστούχα" ποδοσφαιρική παρουσία.

Υπό την έννοια της τακτικής, της μεθοδικότητας, της ανάγνωσης του παιχνιδιού του αντιπάλου, του τρόπου που θα έφευγε με την πρόκριση από τη φωλιά της Άρσεναλ.

Η... αυτού μεγαλειότης: Τσιμίκας!

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν πρώτα πράξη τα όσα του ορμήνεψε ο προπονητής και εν συνεχεία έβαλαν τις δικές τους σημαντικές, ποιοτικές και αντρίκιες πινελιές για να ολοκληρωθεί το ανδραγάθημα!

Κύριος εκφραστής όλων των προτερημάτων που ξεδίπλωσε η ελληνική ομάδα στο γήπεδο την Πέμπτη το βράδυ ήταν ο Κώστας Τσιμίκας.

Σ' αυτό το παιδί συναντάμε το περίγραμμα αλλά και την ουσία της περιβόητης "Ολυμπιακής ψυχής", που ίσως μονάχα οι απανταχού ερυθρόλευκοι φίλοι μπορούν να αντιληφθούν την απόλυτη έννοια της.

Θα ομολογήσω ότι όσο και αν το επαγγελματικό καθήκον και η υποχρέωση της αντικειμενικότητας του αθλητικού συντάκτη δεν διαπραγματεύονται, προσωπικά δεν είναι δυνατόν να μην έχει επηρεαστεί το σημερινό κείμενο μου από τις βαθιές συναισθηματικές καταβολές. Ώστε να είμαι σε θέση να νιώσω και εγώ υπερήφανος, τέτοιες ώρες, που γεννήθηκα Πειραιώτης!  

Η Άρσεναλ δεν είναι μεγαθήριο, ο Ολυμπιακός δεν έκανε θαύμα. Πέταξε έξω, ένα χρόνο μετά τη Μίλαν όμως, μια σταθερή αξία του ποδοσφαίρου της Premier και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έναν τεράστιο λονδρέζικο σύλλογο περγαμηνών, ο οποίος την τελευταία 15ετία δεν απουσιάζει ποτέ από γύρο των "16". Ο Ολυμπιακός τώρα του πήρε τη θέση.

Πρόσταξε τα "κανόνια" να σιγήσουν… Σςςςςς

Κι αυτό, κατόπιν της ήττας κιόλας στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη, λογίζεται ως ένα μικρό θαύμα.

Όταν μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν είχε μαζί του στην αγγλική πρωτεύουσα:

-Το βράχο της άμυνας του, Ρούμπεν Σεμέδο, που ήταν τιμωρημένος

-Το κορυφαίο εξτρέμ και κορυφαίο επιθετικό διεμβολιστή του -από τα τέλη Ιουλίου που δίνει ανελλιπώς η ομάδα ευρωπαϊκούς αγώνες- Ντάνιελ Ποντένσε

-Τον εκ των πιο φορμαρισμένων επιθετικό του, Χιλάλ Σουντανί, που έπαθε τη ζημιά-γκαντεμιά για όλους και πιο πολύ για την τεχνική ηγεσία η οποία την τελευταία ώρα δεν είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη λίστα της UEFA!

-Τον έτερο γκολτζή φορ, Αχμέντ Χασάν, που λόγω… Σουντανί επιλέχθηκε να μείνει να παίζει στα… ενδότερα και όχι στην Ευρώπη

-Τον αρχηγό του, Κώστα Φορτούνη, που έμεινε στην Αθήνα (θα σχολιάσω πιο κάτω γι’ αυτό)

-Τον ταλαιπωρημένο, πολύπειρο εξτρέμ του, Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο

Θάρρος, πάθος και, φυσικά, τύχη

Και όταν, εξάλλου, αυτή η ομάδα προερχόταν από το "διπλό τίτλου" στην Τούμπα, τέσσερα 24ωρα νωρίτερα, ένεκα του οποίου όλοι θεωρούσαν (το προδικάζει πολλές φορές η ποδοσφαιρική λογική) ότι θα παρουσιαζόταν "άδεια" από ψυχικά και εν πολλοίς αγωνιστικά αποθέματα στα ποδάρια των παικτών.

Οι ερυθρόλευκοι πήγαν ενάντια σε όλα και έκαναν το τέλειο παιχνίδι στην Αγγλία. Που θα μπορούσε να νικηθεί μόνο από ένα γκολ-πανδαισία, σαν αυτό από την εναέρια, "ιπτάμενη" κίνηση του σπουδαίου Ομπαμεγιάνγκ!

Λένε πάρα πολλοί και, ιδίως, οι "οχτροί" ότι ο Ολυμπιακός ήταν τυχερός απέναντι στην Άρσεναλ, με γνώμονα το γκολ που χάνει στην τελευταία φάση ο Ομπεμεγιάνγκ.

Ναι, φυσικά ήταν και τυχερός. Τέτοια έπη δεν γράφονται από ελληνικές ομάδες έναντι εγγλέζικων υπερδυνάμεων χωρίς να έχεις και την εύνοια της τύχης.

Σάματις στη ζωή τα μεγάλα κατορθώματα δεν είναι πάντα απόρροια και της τύχης;

Υ.Γ. Μια μόνο κουβέντα για Μαρτίνς και Φορτούνη. "Καρυδάτη" η απόφαση του προπονητή. Εάν αληθεύει η προστριβή, η αντιπαράθεση τους, το "στράβωμα" του παίκτη γιατί δεν τον έβαλε να παίξει στην Τούμπα, έστω και μόνο ακόμα αν του ζήτησε απλά τον λόγο του Πορτογάλου ο Έλληνας διεθνής, καλά έκανε ο τεχνικός του Ολυμπιακού και τον άφησε έξω από το αεροπλάνο για το Λονδίνο.

Καλόγεροι πολλοί, μοναστήρι μόνο ένα. ΚΙ αυτό δεν αλλάζει, δεν επιδέχεται διακρίσεις μηδέ για τον Φορτούνη, μηδέ για τον καθένα Φορτούνη!   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βόμβα Μαρινάκη μετά την Άρσεναλ - "Κλέβει" βασικό παικταρά του ΠΑΟ - Τον ήθελε ο ΠΑΟΚ!

       

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags