Facebook Pixel Παναθηναϊκός: "Γιατί "σφάζουν" τον ΠΑΟ στα πλέι οφ - Τι "ζητάνε" από Αλαφούζο!"
| 2020-07-16 16:51:00

Για γέλια αυτό που συμβαίνει - Γιατί "σφάζουν" τον ΠΑΟ στα πλέι οφ - Τι "ζητάνε" από Αλαφούζο!

του Κώστα Γκόντζου
Για γέλια αυτό που συμβαίνει - Γιατί "σφάζουν" τον ΠΑΟ στα πλέι οφ - Τι "ζητάνε" από Αλαφούζο!

Παναθηναϊκός: Κάποιος ή κάποιοι έχουν βαλθεί να... τρολάρουν τον Παναθηναϊκό, αλλιώτικα αυτό που συμβαίνει -και- στα πλέι-οφ με τη διαιτησία δεν έχει λογική εξήγηση.

Μιλάμε λες και διαγωνίζονται όσοι σφυρίζουν στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, ποιος θα κάνει το πιο εξόφθαλμο λάθος σε βάρος του.

Κι εντάξει, η ιστορία πια δεν προκαλεί ούτε καν οργή και αγανάκτηση.

Προκαλεί πλέον γέλιο και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ίσως και να έχει εξήγηση η συμπεριφορά του διαιτητή -δεν έχει καν σημασία το όνομά του καθώς πλέον... ίδιοι είναι όλοι τους στην συμπεριφορά απέναντι στον Παναθηναϊκό- στο Βικελίδης στο παιχνίδι Άρης-Παναθηναϊκός.

Ο άνθρωπος δηλαδή, μάλλον από... καλή προαίρεση κι επειδή είδε ότι ο Άρης δεν κάνει ευκαιρίες, ήθελε να δώσει την... ευκαιρία στον νεαρό γκολκίπερ του Παναθηναϊκού Ξενόπουλου να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Επομένως προσπάθησε να τον βάλει να αντιμετωπίσει δυο φορές πέναλτι, τη μια το... κατάφερε, την άλλη το... μετάνιωσε, τέλος πάντων μάλλον για... καλό έκανε ό,τι έκανε ο άνθρωπος.

Πέρα από την πλάκα όμως.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά στον τρόπο που λειτουργεί το λεγόμενο παρασκήνιό του, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Και τα συνεχόμενα ακαταλαβίστικα (και άνευ σημασίας ουσιαστικά από ένα σημείο και πέρα καθώς μιλάμε για παιχνίδια διαδικαστικού χαρακτήρα) σφυρίγματα σε βάρος του Παναθηναϊκού, έχουν εξήγηση και μάλιστα και λογικότατη και εν πολλοίς προφανέστατη, για όσους ξέρουν πως λειτουργεί το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Η πρώτη είναι επιφανειακή και απλοϊκή στην ερμηνεία της.

Ο Παναθηναϊκός χρόνια αντιμετωπίζει εχθρικές διαιτησίες κι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχει αυτής της ιστορίας, που μπορεί μάλιστα να αποδοθεί και στην... κεκτημένη ταχύτητα ή την συνήθεια του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Πόσο μάλλον που θεωρητικά ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή δεν αποτελεί "απειλή" για κάποιον από τους λεγόμενους "ισχυρούς του παρασκηνίου" καθώς δεν διεκδικεί και τίποτα ουσιαστικά στο πρωτάθλημα.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ούτε λόγω κεκτημένης ταχύτητας, ούτε λόγω συνήθειας γίνονται όλα αυτά.

Υπάρχει λόγος και μάλιστα σοβαρότατος που εξηγεί αυτή τη φαινομενικά ακαταλαβίστικη και προκλητική ταυτόχρονα στάση του "παρασκηνίου" απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Και για να καταλαβαινόμαστε να έχετε αρχικά ένα πράγμα υπ' όψιν σας.

Το κύκλωμα αυτό του παρασκηνίου που δρα παρασιτικά χρόνια τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, νάστε σίγουροι πως εκτός απ' όλα τα άλλα, έχει πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, άριστη πληροφόρηση και ταυτόχρονα έχει αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια ένα σημαντικότατο... ένστικτο και ανάλογα ρεφλέξ, που του δίνουν τη δυνατότητα να προβλέπει και να προσαρμόζει τη δράση και τις "απαιτήσεις του" στα κάθε φορά νέα δεδομένα.

Τα... νέα αυτά δεδομένα λοιπόν στον Παναθηναϊκό, έχουν ως εξής.

Ο Γιάννης Αλαφούζος αισθάνεται και είναι ουσιαστικά, όχι απλά ο απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο του Παναθηναϊκού γενικότερα, αλλά αισθάνεται -και είναι εν δυνάμει επίσης- ισχυρός όσο ποτέ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία και τις... υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.

Έχει δηλαδή απομείνει ο μοναδικός ουσιαστικά που λειτουργεί "παραγοντικά" σε όλο τον Παναθηναϊκό στερέωμα, νιώθει αρκετά σίγουρος σε σχέση με προβλήματα και εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στο... εσωτερικό του συλλόγου και πάνω απ' όλα νιώθει ότι έχει ισχυροποιηθεί εξαιρετικά σαν παράγοντας της δημόσιας, της οικονομικής, επιχειρηματικής και κατ΄ επέκταση και ποδοσφαιρικής ζωής, μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Επομένως δεν έχει κρύψει εδώ και καιρό -και φροντίζει ταυτόχρονα να το δείχνει με κάθε τρόπο για όσους ακόμα δεν το έχουν καταλάβει- ότι όχι απλά πλέον έχει εγκαταλείψει εντελώς τα σενάρια και τις όποιες προσπάθειες είχε κάνει να... απεμπλακεί από τον Παναθηναϊκό, αλλά αντίθετα έχει αποφασίσει και να μείνει και να εδραιωθεί σ' αυτόν, αλλά και να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα ισχυρότατο και ανταγωνιστικό πόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο αγωνιστικά όσο και γενικότερα.

Ταυτόχρονα εδώ και αρκετό καιρό ο Γιάννης Αλαφούζος, είτε γιατί έχει διδαχθεί απ' όσα έχει ζήσει, υποστεί και ξόδεψε χωρίς αντίκρυσμα τόσο καιρό στο επίπεδο της λεγόμενης μάχης του παρασκηνίου στο ποδόσφαιρο, είτε γιατί βλέπει αλλιώς πλέον τα πράγματα, κάνει με κάθε τρόπο σαφές σε όλους με όσους έρχεται σε επαφή, ότι μία από τις βασικές του προτεραιότητες είναι, αν όχι να ηγηθεί, τουλάχιστον να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να αλλάξουν μια σειρά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως στο επίπεδο του παρασκηνίου, της δράσης και της παρεμβατικότητάς του.

Το αν αυτό θα... εξαντληθεί σε μια μάχη παρασκηνίων, αν θα αναλωθεί σε πρόσκαιρες συμμαχίες που πιθανό να αλλάζουν συχνά όπως έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι τώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ή αν ο Αλαφούζος έχει καταλάβει και έχει αποφασίσει πως για να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να χτυπήσει στη ρίζα του το κακό και κυρίως σε θεσμικό, πολιτειακό αλλά... πολιτικό επίπεδο, είναι κάτι που θα το δείξουν οι κινήσεις του από δω και πέρα.

Η ουσία όμως στην όλη ιστορία, είναι πως όλα αυτά είναι σε πλήρη επίγνωση του λεγόμενου "παρασκηνίου" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και το οποίο, λειτουργώντας εδώ και αρκετό καιρό σαν "ανεξάρτητο μαγαζί" που πουλάει την "πραμάτεια και τις υπηρεσίες του" σε όποιον επικρατήσει στον σχετικό πλειστηριασμό που παρακολουθούμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ακολουθεί συνήθως δύο τρόπους λειτουργίας, προκειμένου και να μείνει "ζωντανό" στην κάθε φορά νέα πραγματικότητα, αλλά και να... επωφεληθεί όσο περισσότερο γίνεται από την "προσαρμοστικότητά του" στις κάθε φορά εξελίξεις και αλλαγές σκηνικού στον χώρο.

Κι αυτό είναι η τακτική "του καρότου και μαστίγιου".

Από τη μια δηλαδή, ένα σωρό τύποι που ουσιαστικά λειτουργούν σαν... ντίλερ και σαν "κουμανταδόροι και ελεγκτές" του παρασκηνίου, πλησιάζουν τον... παράγοντα και του λένε τα οφέλη που θα έχει, αν τους... εμπιστευτεί -με το αζημίωτο φυσικά- για να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες και την "προστασία τους".

Τύποι όχι απλά γνωστοί και μη εξαιρετέοι χρόνια στην πιάτσα, αλλά ακόμα και τύποι που θεωρητικά... υπερηφανεύονται ότι έχουν παίξει σχετικό ρόλο για λογαριασμό της ομάδας είτε από την θέση του... συμπαθώντος, είτε ακόμα και απ' αυτή του... παράγοντας της ομάδας, τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν πρόθυμοι να το κάνουν ξανά να τους χρειαστεί ο... πρόεδρος-επενδυτής.

Από την άλλη ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο κύκλωμα, λειτουργώντας κανονικά και με τον νόμο σαν "μαφιόζικη οργάνωση", φροντίζει να στέλνει από νωρίς τα... μηνύματά του, και να ρίχνει.... τροχιοδεικτικές βολές για το "τι σε περιμένει αν  πας κόντρα μας" ή για τα... λύτρα που θα πρέπει να καταβάλει ο πρόεδρος, αν θέλει η ομάδα του να... απελευθερωθεί από την μέγγενη της συνεχόμενης και απροκάλυπτης εχθρικής αντιμετώπισής της από το παρασκήνιο.

Σ' αυτή τη φάση λοιπόν είμαστε και αυτό το έργο παρακολουθούμε με λίγα λόγια και στα πλέι-οφ στον Παναθηναϊκό.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ιδιότυπη "επίδειξη δύναμης" του παρασκηνίου απέναντι στον Γιάννη Αλαφούζο και στην απόφασή του να μπει γερά ξανά στο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα και από την άλλη είναι ένα... μήνυμα για πόσο αξία μπορεί να έχουν τα....λύτρα που πρέπει να καταβάλλει, αν δεν θέλει να δει τις όποιες προσπάθειές του σε ποδοσφαιρικό επίπεδο να πηγαίνουν άκλαυτες μέσα στο γήπεδο.

Και όλα αυτά δίνουν την απάντηση στην "απορία" που εκφράζουν όλο και περισσότεροι φίλοι του Παναθηναϊκού και όχι μόνοι, για το τι τέλος πάντων φοβούνται απ' αυτόν τον Παναθηναϊκό πια και σε κάθε παιχνίδι ακόμα και στα αδιάφορα βαθμολογικά των πλέι-οφ, τον περνάνε πριονοκορδέλλα κανονικά και με τον νόμο και κυρίως εντελώς απροκάλυπτα και προκλητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρελθόν από τον ΠΑΟ top διεθνής άσος - Πάει σε άλλη ελληνική ομάδα - Απίστευτη εξέλιξη!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags