Facebook Pixel Κοουτσάρα ο Πάμπλο - Τα... όργια του Μάνταλου - Ζόρια για Μαρτίνς
| 2020-11-23 14:14:00

Έτσι θα γίνει Λέστερ ο Άρης - Κοουτσάρα ο Πάμπλο - Τα... όργια του Μάνταλου - Ζόρια για Μαρτίνς!

του Ευάγγελου Μίχου
Έτσι θα γίνει Λέστερ ο Άρης - Κοουτσάρα ο Πάμπλο - Τα... όργια του Μάνταλου - Ζόρια για Μαρτίνς!

Ολυμπιακός 19 βαθμούς, όσους και ο Άρης. ΠΑΟΚ 18 βαθμούς, δύο λιγότερους η ΑΕΚ. Αυτή είναι η... κορυφή για 4, στη φετινή Σούπερλιγκ, θεωρητικά στην 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος αλλά πρακτικά με τις τρεις ομάδες λόγω Covid 19 να έχουν δώσει 7 ματς και τον δικέφαλο του βορρά εναν περισσότερο (8).

Ερώτημα πρώτο: πόσο θα αντέξει ο Aρης σε συνθήκες πλήρους και σκληρού ανταγωνισμού τον πρωταθλητισμό, που έχει 10ετίες να κάνει. Έστω κι αν η πανευρωπαική συγκυρία, λόγω ακριβώς των πρωτόγνωρων δεδομένων (κορωνοϊός γαρ), βιώνει περίεργα φαινόμενα και κατάστασεις και στην μπάλα, σε βάρος μάλιστα παραδοσιακών δυνάμεων.

Τα παραδέιγματα πολλά και ποικίλα: στην Ισπανία πρώτη είναι η Σοσιεδάδ, στην Ιταλία δεύτερη είναι η Σασουόλο, στην Αγγλία ομάδες όπως η Λέστερ, η Σαουθάμπτον και η Αστον Βίλα βρίσκονται στην πρώτη 5άδα, στην Γαλλία η Λιλ είναι δεύτερη και η Μονπελιέ τρίτη, στην Τουρκία η ...ελληνική Αλάνιασπορ είναι πρωτοπόρος και πάει λέγοντας.

ΤΡΙΑ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΓIΝΕΤΑΙ... ΛΕΣΤΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Aρης πέρασε χθες με μια επαγγελματική νίκη (1-0) κι από το Αγρίνιο, στο ντεμπούτο του Δέλλα στον πάγκο του Παναιτωλικού. Μπορεί να μην διαθέτει Ιντέγιε φέτος και να έχει πρόβλημα στο "9" αλλά έχει βρει "ψυχρό εκτελεστή" τον Μπρούνο Γκάμα, ηγέτη τον Ματέο Γκαρσία σε ένα νέο ρόλο και έχει την πολυτέλεια να αφηνει στον πάγκο ακόμη και παίκτες όπως ο Σάσα. Είναι πιο πλήρης σε όλες τις άλλες θέσεις, πιο ποιοτικός, πιο "σκληροτράχηλος", πολύ πιο πειθαχρημένος/λιγότερο αφελής και με καλύτερο προπονητή από τον περσινό Άρη.

Ο Άκης Μάντζιος έχει βάλει τις δικές του ΣΤΑΘΕΡΕΣ στον Άρη που μετράει 4 σερί νίκες με το ίδιο σκορ (1-0). Ασφαλώς και δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση. Έφτασε όμως και για τον Άρη η... ώρα της κρίσης για τις αντοχές του στον πρωταθλητισμό. 

Την ερχόμενη αγωνιστική θα φιλοξενήσει στο "Βικελίδης" έναν Ολυμπιακό με κορυφαίες απουσίες, ο οποίος θα προέρχεται απο ένα ευρωπαικό ματς το οποίο θα του απορροφήσει τεράστια ενέργεια κι ένταση αφού αντιπάλος του θα είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Δεν θα πρέπει τουλάχιστον να χάσει...

Μετά τους "ερυθρόλευκους" ο Αρης πάει Περιστέρι και ακολουθεί το κλάσικο της Θεσσαλονίκης, με τον  "αιώνιο εχθρό" ΠΑOΚ. Αν καταφέρει σε αυτή την 3άδα αγώνων του να παραμείνει αήττητος, μαζευόντας έστω 7 ή 5 βαθμούς, τότε θα μπορεί να ονειρεύεται πως μπορεί να γίνει η... Λέστερ του Ρανιέρι στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Ο ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΤΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ

Μένω... Θεσσαλονίκη και καταπιάνομαι με τον "συμπολίτη" των "κίτρινων" ΠΑOΚ. Με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο, έστω και με την ψυχή στα δόντια και με ένα αμφισβητούμενο γκολ, παίζοντας και με αριθμητικό πλεονέκτημα για μισή ώρα, κέρδισε 2-1 τον ΠΑΣ. Μια πολύ καλή και οργανωμένη ομάδα,  που βγάζει σε κάθε μάτς κι ανεξαρτήτως αντιπάλου υψηλές εντάσεις και πολλή ενέργεια κι αποτελεί σφραγίδα του σπουδαίου νεαρού και όχι τόσο γνωστού, προπονητή, Γιαννίκη.

Ο Πάμπλο Γκαρσία ακόμη και έτσι έκανε το 4 στα 4 ως προπονητής της πρώτης ομάδας του ΠΑOΚ, με μια λεπτομέρεια: και στις τέσσερις αυτές νικηφόρες αναμετρήσεις δέχτηκε γκολ και στις τέσσερις έψαξε και βρήκε στα δεύτερα ημίχρονα τα τρίποντα!

Κόντρα στον ΠΑΣ ο "Παμπλάρας" απέτυχε στο αρχικό (μη λειτουργικό) σχήμα, στι διάβασμα του αντιπάλου και γενικότερα στην προετοιμασία της συγκεκριμένες αναμέτρησης. Μόλις μια ευκαιρία σε ροή αγώνα είχε κι αυτή στο 44' κι ενώ απο το 31' έχανε με 0-1. Τα μεγαλύτερα λάθη του; 

Πρώτο ότι ξεκίνησε τον πολύ βαρύ κι ανέτοιμο Βιεϊρίνια και μάλιστα στην... παλιά θέση του, που έπαιζε από τότε που ήταν συμπαίκτες! Και το δεύτερο η χρησιμοποίηση του..."Γιαγκούλα" Εσίτι, που είναι τραγικός στο δημιουργικό κομμάτι και σκέτη απογοήτευση όταν καλείται ο ΠΑOΚ να κάνει μπιλντ απ και να ανοίξει οργανωμένες άμυνες.

Επειδή ακριβώς όμως, είναι ο Πάμπλο Γκαρσία και δεν τους... βλέπει στον οργανισμό ΠΑOΚ αλλά και δεν... μασάει σε κανέναν, έκανε μαζεμένες τρεις αλλαγές στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Εκεί ακριβως έδειξε αντανακλαστικά, προσωπικότητα και αποφασιστικότητα. Το έχει άλλωστε ξανακάνει και είναι κάτι που δεν θα έκανε ποτέ ο προκάτοχός του, Άμπελ Φερέιρα.



Πέρασε, λοιπόν, με την έναρξη της επανάληψης στο ματς και Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ και Τζόλη ενώ στο τελευταίο 20λεπτο έριξε και δεύτερο στρ'αικερ διπλα στον Σβιντέρσκι, τον Τσόλακ! Η εμπειρία και η ποιότητα των Καντουρί, Τσόλακ, Μπίσεσβαρ λειτούργησαν υπέρ του Πάμπλο Γκαρσία κι έφεραν την ανατροπή και την... αποθέωσή του! 

Γιατί εκ του αποτελέσματος ο Ουρουγουανός κόουτς σε ένα ακόμη ματς αποδεικνύει πως είναι καλός κόουτς. Δηλαδή στη διάρκεια του αγώνα διαβάζει ακόμη και τις δικές του ανορθογραφίες και δεν έχει θέματα να τις αλλάξει, για την ακρίβεια να φέρει τα πάνω κάτω. 

Απο τα πρώτα δείγματα γραφής, λοιπόν, του κόουτς Πάμπλο Γκαρσία κρατάω την ικανότητά του για εύστοχες κι άμεσες παρεμβάσεις στα ματς, στο να... πειράζει σχηματισμό και ενδεκάδα, με αλλαγές που βοηθάνε την ομάδα του. Πολύ σημαντικό, αναμφίβολα...

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΙ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΝΤΑΛΟ

Για την AΕΚ να επισημάνω αρχικά πως η Ριζούπολη είναι πολύ πιο φιλική έδρα προς αυτή απο το ΟΑΚΑ. Κι αν δεν είχε τις ευρωπαικές υποχρεώσεις θα έπρεπε σε αυτή να αγωνιζέται. Αφήστε που τώρα χωρίς θεατές στις εξέδρες, οι "κιτρινόμαυροι"  βλέπουν την "Αγια Σοφιά", μυρίζουν και τα όμορα... ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας και μάλλον "φτιάχνονται".

Η AEΛ ασφαλώς και δεν είναι ΠΑΣ, είναι κατώτερη ως ομάδα, αλλά η εμφάνιση της AΕΚ και η νίκη της ήταν πολύ πιο πειστική, άνετη και καθαρή από του έτερου "δικεφάλου" κι ανταγωνιστή της. Με τον Καρέρα δικαιολογημένα να κάνει rotation, η AΕΚ ακόμη και στο πρώτο της ημίχρονο που έμεινε μακρυά απο τα γκολ, κόντρα σε μια ομάδα που αμυνόταν μαζικά, είχε πλουραλισμο και ποσότητα φάσεων. Δεν την βοήθησε όμως, ο φουνταριστός της, με τον Ολιβέιρα να μην είναι σε καλό φεγγάρι. Κανένα πρόβλημα όμως, γιατί υπάρχουν οι Ανσαριφάρντ και Λιβάγια και το απέδειξαν στο β' ημίχρονο όταν πέρασαν αλλαγή και μέσα σε 17' η AΕΚ σκόραρε τρις φτάνοντας σε μια εντυπωσιακή 4άρα

Η φετινή ΑΕΚ μεσοεπιθετικά είναι πλήρης.Για την ακρίβεια πιο πλήρης απο κάθε προηγούμενη σεζόν, ακόμη και όταν πήρε το πρωτάθλημα. Κατ' αρχήν έχει δυο σπουδαίους εξτρέμ, Τάνκοβιτς - Λιβάι Γκαρσία και έναν πιτσιρικά που έρχεται απο πίσω τους και σε ματς όπως το χθεσινό βάζει γκολ και προσφέρει (παρεμπιπτόντως καλώς ήταν και ο Αλμπάνης με την ΑΕΛ)...

Εχει τρεις ποιοτικούς και διαφορετικού στυλ  φορ,όπως είναι οι Ολιβέιρα, Καρίμ και Λιβάγια με τον Κροάτη να μπορεί να παίξει και περιφερειακά. Εχει ένα γεμάτο και σούπερ οπλοστάσιο στον άξονα των χαφ της με τους Σιμόες, Σάκχοφ, Κρστίτσιτς, Γαλανόπουλο και Σιμάνσκι που διαθέτουν και ποιότητα και συμπληρώνει ο ένας τον άλλο.

Το ευτύχημα για την AΕΚ και τον Καρέρα είναι η διάταξη με τα τρια κεντρικά χαφ και τον Μάνταλο ουσιαστικά ως δεκάρι. Ο αρχηγός της AΕΚ είναι απελευθερωμένος να κινείται στον άξονα,έχοντας την υποστήριξη και την ασφάλεια απο πίσω δυο συμπαικτών του, που του επιτρέπουν να μη χαλιέται σε άσκοπα τρεξίματα αλλά να τρεχει περισσότερο με την μπάλα και κάθετα.



Η AΕΚ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗΣ & ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΒΟΥΝΟ

Η AΕΚ είναι γεμάτη κι αν είχε δυο μπακ, δεξιό κι αριστερό, που θα ήταν καλύτεροι στη δημιουργία/ανάπτυξη του παιχνιδιού της, θα ήταν ισότιμος διεκδικητής του τίτλου με τον Ολυμπιακό. 

Ακόμη και έτσι βέβαια αν βοηθηθεί από τις συγκυρίες και στη συνέχεια  (θυμίζω πως το μπαράζ κρουσμάτων κορωνοϊού που την έπληξε ήταν προ ιντερνασιονάλ μπρέικ, άρα δεν της στοίχισε λόγω της διακοπής), μπορεί στην πορεία να βάλει πολύ δύσκολα στον Ολυμπιακό. Για την AΕΚ οι επόμενες 28 ημέρες ίσως να είναι πιο κρίσιμες/καθοριστικές της φετινής σεζόν, εκεί όπου θα φανεί πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. 

Θα παίζει σχεδόν non stop σε Ελλάδα και Ευρώπη, με Ζόρια, Αστερα, Μπράγκα, Παναθηναίκό, Λέστερ, Απόλλωνα, Ολυμπιακό και Βόλο. Απο τον χαρακτήρα που θα δείξει, τις αντοχές που θα έχει και τα αποτελέσματα που θα πάρει, θα ερθουν τα μην;hματα για την ομάδα του Καρέρα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πάντως τα έχει ενώ... κατεβαίνει πλήρης!

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΖΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Οσον αφορά στο σαββατιάτικο ντέρμπι, στο ρεζουμέ αυτών που έγραψα και χθες, κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από το πλάνο των δυο προπονητών, την πίστη στην ομάδα του που έχει ο Μαρτίνς και τον φόβο για την δική του που έχει (ακόμη) ο Μπόλονι. Φυσικά κι απο το καταπλητικό γκολ του Φορτούνη σε αντίθεση με τον Παναθηναικό, ο οποίος στις καθαρές ευκαιρίες του β' ημιχρόνου δεν είχε... Φορτούνη, δηλαδή παίκτες - σκόρερ στα ματς με τους "ερυθρόλευκους".

Από εκεί και πέρα έρχονται απαιτητικές εβδομάδες για τον Ολυμπιακό και τον Μαρτίνς. Είμαστε ακόμη στον Νοέμβριο και η κούραση των "ερυθρόλευκων" παικτών είναι εμφανής και μεγάλη. Μαζί και τα καμπανάκια των μυϊκών τραυματισμών. Υπάρχουν σημαντικές απουσίες, κομβικών παικτών (Ελ Αραμπί, Χασάν, Βαλμπουενά), υπάρχει βέβαια και η εγγύηση Φορτούνη αλλά αν ο Oλυμπιακός δεν πάρει τώρα βοήθειες/πολύ περισσότερα δηλαδή από τις μεταγραφές του (Πέπε, Μπρούμα, Βινάγκρε, Τιάγκο Σίλβα) και τους αναπληρωματικούς του (τον ανέτοιμο ακόμη Σουντανί και τους Λοβέρα, Ραντζέλοβιτς), όλα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα για τους Πρωταθλητές. Ειδικά απο τη στιγμή που ΠΑOΚ και AΕΚ δεν πετάνε βαθμούς...
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags