Facebook Pixel ΑΕΚ: Το άρθρο του Σταύρου Καζαντζόγλου στο sportdog!
| 2021-01-18 10:10:00

Τι να γίνει με Λιβάγια - Συγκλονιστικό με Ολιβέιρα - Τεράστια επένδυση ο... - Συμφωνώ με Χιμένεθ!

Sportdog Team
Τι να γίνει με Λιβάγια - Συγκλονιστικό με Ολιβέιρα - Τεράστια επένδυση ο... - Συμφωνώ με Χιμένεθ!

ΑΕΚ: Το ξέρετε πως η ζωή φτιάχνει πάντα τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες. Εκείνες που δεν μπορεί να σκεφτεί ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος του Χόλιγουντ. 

Πολλές φορές, την ώρα που όλοι έχουν αμφιβολίες και συζητούν γύρω από ένα θέμα, θα γίνει μία κίνηση, θα υπάρξει μια εξέλιξη, η οποία θα μεγαλώσει όλη την κουβέντα και την αμφιβολία γύρω από αυτή την κατάσταση. Ετσι συνέβη ακριβώς και στην ΑΕΚ.

Την ώρα που αυτό που συζητούν οι περισσότεροι είναι αν πρέπει και πώς να παραμείνουν στην ΑΕΚ ο Λιβάγια και ο Ολιβέιρα, έρχονται αυτοί οι δύο παίκτες να κάνουν τη διαφορά και επί της ουσίας να οδηγήσουν την ΑΕΚ στη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο. Συνθήκη με την οποία ρίχνουν πάρα πολύ νερό στο μύλο της συζήτησης που αφορά το μέλλον τους. Προφανώς και δεν θα πρέπει να ανανεώσει ή να τελειώσει η ΑΕΚ τη διαδικασία μαζί τους επειδή σκόραραν στο ματς με τον Ατρόμητο.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, σας έχω πει ό,τι η απόφαση για τους δύο παίκτες θα πρέπει να είναι κεντρική. Θα πρέπει η ΑΕΚ να αποφασίσει αν χρειάζεται αυτούς τους δύο παίκτες και αν είναι αυτοί πάνω στους οποίους θα στηρίξει το μέλλον της. Αλλωστε δεν μιλάμε για δύο παίκτες τυχαίους, αλλά για τα δύο ακριβότερα συμβόλαια της ΑΕΚ, τους παίκτες από τους οποίους περιμένουν οι «κιτρινόμαυροι» να κάνουν τη διαφορά.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν περιμένει κάποιος ένα ματς με τον Ατρόμητο για να καταλάβει αν κάνει ο Λιβάγια και ο Ολιβέιρα στην ΑΕΚ. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε κάποια πράγματα γιατί μέσα στον κακό χαμό που υπήρξε το προηγούμενο δίμηνο, πολλά πράγματα έχασαν τη σημασία και την ουσία τους. Ο Λιβάγια είναι ένας σύγχρονος αρτίστας του ποδοσφαίρου. Είναι μία μεγάλη ποδοσφαιρική κλάση και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ουδείς.

Ο Χιμένεθ έλεγε πριν από λίγες μέρες αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι μας. Δηλαδή πως ο Λιβάγια είναι επιθετικός δεν είναι αριστερός εξτρέμ, δεν είναι χαφ, δεν είναι γενικά ακραίος. Βολεύτηκε πέρυσι έτσι η κατάσταση προκειμένου να μπορεί να παίξει και αυτός και ο Ολιβέιρα και ο Μάνταλος, σύμφωνα με το πλάνο που είχε ο Καρέρα. Αν η ΑΕΚ θέλει να αξιοποιήσει τον Λιβάγια, πρέπει να βρει ένα τρόπο να τον έχει μόνιμα στην κορυφή της επίθεσης.

Το ίδιο συμβαίνει με τον Ολιβέιρα. Το πόσο εύκολα στην ΑΕΚ απαξιώνονται προσωπικότητες, όπως ένας παίκτης που έχει συμμετοχές στην εθνική Πορτογαλίας και χρόνια καριέρας στο αγγλικό πρωτάθλημα, είναι συγκλονιστικό. Ως ΑΕΚ, επιλέγεις αν ο Ολιβέιρα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλεις από τον επιθετικό που χρειάζεται η ομάδα, αποφασίζεις πώς θα μοιράσεις τα χρήματά σου και προχωράς. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλή διαδικασία.

Το θέμα δεν είναι να κάνουμε δημοσκόπηση αν κάνουν ή δεν κάνουν οι παίκτες. Δεν έχει νόημα να μπαίνουμε σε έριδες και αντιπαραθέσεις. Το τεράστιο ζήτημα για την ΑΕΚ είναι το κατά πόσον θα μπορέσει σε όλη αυτή τη διαδικασία να βρει έναν τρόπο να αξιοποιήσει αυτούς τους παίκτες και – εάν αποφασίσει – να τους διατηρήσει στο δυναμικό της. Ολα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες, να είχαμε, να λέγαμε και δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι, όταν η ΑΕΚ έβαλε την μπάλα κάτω δεν θα μπορούσε ποτέ να τη σταματήσει μία ομάδα όπως είναι ο φετινός Ατρόμητος. Η ΑΕΚ έχει τόσο περίσσευμα ποιότητας στην επίθεση της, πού αρκεί να υπάρχουν 1-2 εκ των μεσοεπιθετικών της, να γίνουν 1-2 ενέργειες από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της, για να έρθει τούμπα το ματς. Είδατε, πως όταν κυκλοφόρησε την μπάλα, όταν μπήκε ο Μπακάκης στο παιχνίδι πολύ περισσότερο και βοήθησε δημιουργικά, ο Ατρόμητος έχασε τα αυγά και τα πασχάλια.

Πέραν της νίκης και της επιβεβαίωσης της ξεχωριστής ποιότητας που έχουν ο Λιβάγια με τον Ολιβέιρα, η ΑΕΚ πρέπει να κρατήσει αναμφίβολα την τρομερή αμυντική λειτουργία. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που έχει πλέον μάθει και μπορεί να παίζει άμυνα. Είναι ένα σύνολο που καταφέρνει ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο της απαξίωσης, να επιστρέφουν ως πρωταγωνιστές. Το βλέπουμε αυτό σε πρώτο επίπεδο για τον Μπακάκη που έχει ακούσει τα μύρια όσα και κατάφερε να κλειδώσει το ματς με την ασίστ που έδωσε στον Λιβάγια.

Μου άρεσε ιδιαίτερα, η αθόρυβη, αλλά απόλυτα ουσιαστική και πληθωρική παρουσία του Σβάρνα, αλλά ο παίκτης που πραγματικά με έχει κερδίσει και με έχει εντυπωσιάσει πάρα πολύ σε αυτές τις δύο εμφανίσεις είναι ο Λάτσι. Αντιλαμβάνομαι πώς είναι μικρός και θα κάνει λάθη σε κάποια ματς, αλλά πιστοποιώ απόλυτα με τα μάτια μου, αυτά τα οποία μου έλεγαν τόσο καιρό για τις προδιαγραφές που έχει αυτό το παιδί.

Αριστεροπόδαρος, με τρομερό κορμί, που βλέπει παιχνίδι, που ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει επένδυση για το μέλλον της ΑΕΚ. Ολο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν ξέρω κατά πόσον ο Λάτσι δεν ήταν έτοιμος το προηγούμενο διάστημα, όταν η άμυνα της ΑΕΚ παρέπαιε και δεν μπορούσε να κρατήσει το μηδέν με τίποτα. Δεν ξέρω κατά πόσον, όλο αυτό το οποίο κάνει τώρα θα μπορέσει να φανεί σε βάθος χρόνου.

Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας σε αυτή τη φάση είναι πως φαίνεται να αποτελεί μία τεράστια μονάδα που μπορεί πάνω του η ΑΕΚ να επενδύσει. Οπως συμβαίνει με τον Λιβάι, τον Γαλανόπουλο, τον Μιτάι ή τον Μαχαιρά και τα υπόλοιπα παιδιά αυτής της γενιάς. Η ωριμότητα με την οποία κινείται μέσα στο γήπεδο, ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζει τις φάσεις είναι ξεχωριστός. Το έκανε με θαυμαστό τρόπο στο Χαριλάου, το επανέλαβε και χθες, έστω και αν ο αντίπαλος προφανώς και δεν είναι καμία ομάδα που βγάζει φωτιές στην επίθεση της.

Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε, ότι η ΑΕΚ δεν του επέτρεψε να κάνει φάσεις. Φάνηκε πόσο σημαντικός ξανά είναι ο Σιμόες και συνολικά σε όλο το 90λεπτο (και όχι μόνο στο δεύτερο 45λεπτο) η άμυνά της ΑΕΚ ήταν αυτή που έπρεπε. Φαίνεται πως υπάρχει πλέον μία ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα μέσα στο γήπεδο και αυτό είναι κάτι που χρειαζόταν πάρα πολύ η ΑΕΚ. Ετσι κι αλλιώς σας έχω πει πολλές φορές κατά το παρελθόν, ότι ταυτίζομαι απόλυτα με το δόγμα Χιμένεθ.΄

Προτιμώ πολύ περισσότερο το 1-0 από το 5-4. Εστω και το 2-1 σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σκορ. Αυτό χρειάζεται η ΑΕΚ για να πρωταγωνιστήσει. Τώρα απαιτείται να πάρει τη νίκη με τον Απόλλωνα, να εξασφαλίσει την πρόκριση ει δυνατόν από το πρώτο παιχνίδι και στη συνέχεια να μπορέσει με ηρεμία να πάει στην Τούμπα για να παίξει ένα ματς που θα πιστοποιήσει ακόμα περισσότερο, τι μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα. Ολα αυτά τα θεωρώ άκρως σημαντικά για την ΑΕΚ, καθώς φαίνεται παιχνίδι με παιχνίδι, ότι αυτή η ομάδα κερδίζει αυτοπεποίθηση και σε πείθει πώς μπορεί πια να βγει στον αφρό και να αφήσει πίσω την περίοδο που παρέπαιε αγωνιστικά και είχε τόσα πολλά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη ανατροπή στην ΑΕΚ - Χαμός με τις μεταγραφές - Απόφαση Μανόλο - Άφωνοι οι οπαδοί!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags